"Последният" том на Колелото разцепен на 3 части

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 01, 2009 2:26 pm

Ghibli wrote:Не че нещо, но логиката ти се губи в този пост.
1. Тор, както казваш, са едно голямо, стабилно издателство. Защо говориш за влияние на кризата, колосална разлика в печалбите и оцеляване? Или имаш данни, че само тази книга ще ги спаси от фалита (как биха допуснали да изтече такава информация?), или просто си го измисляш.
2. Аргумент от типа "защо сте недоволни от А, като Б е толкова по-зле". Отговор - ами не говорим за Б в момента и освен това едното няма връзка с другото :)

That said, на мен не ми пука особено кога и в колко части ще доизлезе Колелото. Интересът ми умря преди време и има шанс да живне едва когато излезе най-последната книга.
1. ВСИЧКИ страдат от кризата. Ако гигант като Virgin затваря най-централния си магазин на Таймс Скуеър, колко добре смяташ, че се справя едно издателство, което публикува книги в тясна жанрова ниша? Не че ТАЗИ книга ще ги СПАСИ от фалита, но това е най-печелившата им поредица въобще и разликата в печалбита ще е колосална.

2. Всъщност това не е "аргумент" от никакъв тип, нито е опит за защита на Сандерсън и решението на Тор, защото първият не е направил нищо, за което да бъде оправдаван, а за вторите си има други аргументи. Това е възмутено сравнение на бълването на змии и гущери по човек, който тотално не ги заслужава, за сметка на кроткото приемане на очевидни лайна от човек, за когото като цяло не се пишат много критики.
And you can't dance with a devil on your back...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 01, 2009 2:34 pm

Аз не мога да разбера защо околоколедните продажби на колелото се очаква да са по-големи. То има все същия обем почитатели. Най-много тиражът да се изчерпи по-бързо, но не виждам защо да е по-голям. А не мисля, че някой ще вземе случайно за подарък дванайста част от поредица.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Apr 01, 2009 2:40 pm

О, ама ти все пак сериозно... :(
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Apr 01, 2009 2:40 pm

то вече е ясно че само хардкор феновете ще си купят още книги от колелото.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 01, 2009 2:52 pm

Никак не е ясно и отговарям на въпроса на Морви веднага. Струваше ми се логично, но очевидно е такова само за мен:

Хардкор читателите, т.нар. "фенове", които ще си купят книгата ако не съвсем независимо от обстоятелствата, то почти при всякакви такива, съставляват максимум 50% от общия брой читатели, към които тя се стреми. И това е много оптимистично, по-скоро бих заложил на 30%. Ето ти няколко примерни групи, които се влияят доста повече от външни фактори.

1. Такива, които са се отказали от серията по някое време, но все още им е любопитно как ще свърши. Това е последна книга, на колкото и части да се разцепи. Аз съм в тази категория.

2. Такива, които са се отказали да си купуват и четат поредицата, но искат да го направят и са чакали да излезе до край. Отново, дори и при все цепенето, това е последният том и той ще вдигне продажбите на останалите.

3. Такива, които не работят и нямат пари, но желаят да си купят книгата.

4. Такива, които са само периферни читатели на жанра и макар да са си купували и чели в един или друг момент предходните части, това им е само за запълване на времето и не е задължително, че ще си направят труда да си купят последния том.

5. Такива, които имат ограничен бюджет и купуват избирателно, защото не могат да си позволят всичко, което искат.

Вероятно мога да си измисля и още, но от тези горните точки 3, 4 и 5 се влияят много силно от фактора "коледни продажби". Точка 2 пък е КОЛОСАЛНО зависима от него, защото едно е да си купиш или да подариш някому 11 тухлички като книгите от Колелото (+ един хардкавър - новата част) по Коледа (доста добър подарък, не мислиш ли?), а съвсем друго - без повод посред най-интензивния работен период. Нека Амелия ти обясни точно колко ярък социален феномен е това в Америка и какви огромни промени в печалбите се случват по Коледа там.

Просто го приеми на доверие - разликата в печалбите между предколеден и късно-пролетен рилийз ще се изразява в милиони.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Apr 01, 2009 4:07 pm

Специално частта с околоколедните продажби всъщност е вярна. Към издаване на важни неща така, че да смогнат за Коледа, се стремят не само издателства на книги, ами и всички други - музика, филми, играчки, дори софтуер и хардуер.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 01, 2009 5:09 pm

Да де, но ми се вижда по-логично за неща, които можеш да купиш "ей така" за Коледа, докато за непоследна от поредица от 15 книги това едва ли важи толкова.

За мен от споменатите 5 групи на Рол единствено от петата със сигурност са на плюс. Групи 1 и 2 ще си купят книгата така или иначе, хората от група 3, вероятно ще си я купят пак като придобият пари, дори да не е точно при излизането. Мисля, че и сред група 4 купувачите ще са малко точно с оглед на това, че дори не е последна книга.

А и има доста хора, които ще са любопитни да прочетат точно края след всичките локуми. И когато се окаже, че и краят е разтегнат в сума ти томове, просто ще се откажат.

Бтв, вярно е, че няма много логика в "две ще си купя, три - в никакъв случай". Обаче тук се намесва първоначалното очакване последната книга да е една и поредицата да е по-малко томове и без разните междинни. А и каквото и да си говорим за Джордан, много хора са са почитатели именно на неговото Колело и това, че някой я дописва толкова може само да ги отблъсне.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 01, 2009 5:23 pm

Вижда ти се по-логично, но в случая просто грешиш :roll:

А книгата Е по-следна от 12 книги. Първата третина от последната. Има голяма разлика между книга 12, том 1, 2 и 3, и книга 12, 13 и 14. Чисто психологическа, ако не друга, но и друга. Последната история почва в това, което излиза ноември. И се знае, че в момента, в който си я купиш, останалата част от тая история или ще е готова, или ще й остава съвсем малко.

За групите не ми се спори особено, така или иначе това не е маркетингово проучване и аз не съм специалист.

Важното е, че да се хване коледната треска е СУПЕР важно, особено с флагман като Колелото. Щото то си е пропорционална и печалбата. Едно е по-големите коледни продажби от рандъм фентъзи хакче, друго от една от двете най-продавани фентъзи-саги за последните три десетилетия. И едното ше са 40% (примерно) отгоре, и другото, ама... няма нужда да обяснявам повече, нали?

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Apr 01, 2009 6:34 pm

Сорка за офтопика, но коя е другата най-продавана сага? :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 01, 2009 6:38 pm

Песен за огън и лед.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Apr 01, 2009 6:41 pm

За мен първа част от нещо, на което останалите две части ще излязат в период през 1 година (най-малко), и все още не са написани, въобще не може да се брои за последен том, каквото и да разправят от издателството. Както щеше да е една книга, после станаха 2, после 3, какво ни гарантира, че няма и повече да станат?

Иначе е ясно, че Тор ще спечелят много пари от този ход, обаче не мога да разбера защо това се представя като нещо хубаво. Достатъчно пари са изцоцали от феновете на поредицата досега, можеха да си позволят да не се изгаврят по този начин и да не си плюят на собствените обещания, след като няколко години прокламираха как това щяло да е последния том. ОК, има криза, но все пак е по-вероятно Тор да не са на ръба на фалита, а просто да гледат да си увеличат печалбите. Тяхно право, но това не значи, че това да ни харесва на нас като потребители на техните продукти.

По точка 2 от първия пост - аз не съм никой на който и да е фентъзи или WoT форум да обвинява Сандерсън, на всички им е ясно, че решенията се взимат от Тор и Хариет, не от него, и че той е обвързан с договор, от който няма мърдане.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 01, 2009 6:47 pm

По първия ти параграф: Няма да станат повече, защото - поентвам - това не са три книги, а три ЧАСТИ на ЕДНА книга. Сандерсън е казал колко ще е дълга и аз му вярвам, че няма да си надскочи с много предвижданията. А дори и да ги, няма да събере за още един том, да не говорим, че той самият НЕ ИСКА цепенето и си личи, че скърца със зъби.

По втория: това е повърхностната реакция. Няма такова нещо като "достатъчно пари са изцоцали". Това е бизнес. Бизнесът има за цел да печели и трябва да си служи с всички възможни средства, допустими морално, за да го постигне. В момента има криза. Във времена на криза, морално допустимите средства са повече. Неизбежно е.

А на въпроса защо е хубаво Тор да имат пари - защото те са един от най-големите трамплини за фантастични автори в Америка. Колкото по-добре са финансово, толкова повече нови и неутвърдени автори ще имат шанса да изгреят. Това не са ти жалките кожодери от Бард. Не са и някакви ангели, разбиа се, но те са ТАМ, в ЦЕНТЪРА на събитията и от тях зависи не просто да преведат и издадат нещо, от тях зависи буквално изобщо да СЪЩЕСТВУВА даден автор. В определени случаи де. Така че да, хубаво е когато пазарът е нестабилен и рискован, както в момента, издателите да правят каквото могат, за да гарантират собствената си стабилност. Никой от нас поотделно няма да се ощети драматично от един том повече от очакваното.

Както и това с "през 1 година (най-малко)" е спекула. Може да ги пуснат и на по-кратки интервали, но със сигурност няма да е на ПОВЕЧЕ от година. Свършили са ти все едно книгите за четене, баси :roll:

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Wed Apr 01, 2009 7:01 pm

Ако трябва да съм честен нищо против нямам Сандерсън, и съм съгласен че се раздава човека според възможностите си. И е твърде рано според мен да се говори колко точно по интересно Колело щял да напише от Боби, дори неговите собствени книги да са страхотно написани, това не е никаква гаранция че ще направи същото и с Колелото - поради изброени вече причини - но в кратце - обем, поредицата не е негова, очаквания на феновете. Пък и каквото и да си говорим, редактор си остава Хариет ез фар ез уи ноу и тя естествено ще размъти кацата с меда. Единственото с което лично мен въпросния леко ме дразни е с постоянното дърдорене на тема точно колко думи са написани по начин който ми се вижда непристоен за един автор, но това е друга тема.

За изцепките на Мартин - също.

Коледните продажби на фентъзи може и да влияят на неща от типа на Хари Потър, Здрач - примерно последния по Крисмас като бях в Англия го имаше буквално навсякъде, включително в музикални магазини, супермаркети и тн, но силно ме съмнява по същия начин да се процедира и с Колелото, което никога не се е ползвало със подобен хайп, и на този етап няма филм, или поне сериал, с който да се правят съвместни промоции и тн. Да може и да има, но пак ме съмнява да се стигно до тийн истерии. Не че коледните продажби няма да вдигнат продажбите, но ме съмнява да ги вдигнат чак толкова много, въпреки че пожелавам на Тор именно това.

А бичингът като цяло е защото Тор са достатъчно голямо издателство и точно те можеха да си позволят точно с Колелото, което така или иначе доят от години, най - малкото да оставят Сандерсън да приключи книгата, ако ще да отнеме и 100 години, и да пуснат цялата като искат и на 50 отделни части но да с максимално кратък промеждутък. В конкретни случай така или иначе сме чакали 20 години, може и повече, никой нямаше да каже нищо за трите тома ако ги бяха обявили примерно с маргинален промеждутък от 1 месец м/у тях. Просто разделянето на 3те тома ще отнеме повече време на Сандерсън, отколкото ако беше приключил и след това почнеха дисекцията.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Apr 01, 2009 7:05 pm

Напротив, описанието на прогреса е нещо напълно естествено според мен, а и хората ги вълнува, иначе нямаше да го пише.

За коледните продажби - ясно е, че няма да е Здрач, но разликата ще е видима. Апропо, всеки момент почва да излиза комиксът по Колелото, та не е да няма разширяване на обсега.

А последното просто не го разбирам - как точно това да пуснат всичко накуп след години, вместо по книга на година, е по-добрият вариант? :shock: Еле па за фенове на онгоинг сериалите не би ли трябвало да е манна небесна това?

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Apr 01, 2009 7:05 pm

Честно казано, сега като ми поотмина малко раздразнението от първоначалното възприемане на новината, вече не съм толкова против. Ако Сандерсън успее да ги направи хубави трите томчета и да не са прекалено развлачени, даже може да е по-добре така, защото ще има още два шанса за сериозно теоризиране по форумите в промежутъците между частите. ;)

Не че не ми мина тая краста, но for old times' sake...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!