This.Moridin wrote:Ще се опитам накратко да изложа това, което исках в онази тема отпреди изборите.
Удивително е колко непонятна изглежда за хората идеята, че аз може пък да не искам нито БСП, нито ДПС, нито сините, нито ГЕРБ да са във властта. Вие не искате Доган, аз всичките не ги искам. Какво е толкова странното? Всичките са голямо зло и разликите в злината им са пренебрежими за "практическата ситуация".
Това е то. И да, математически безсмислено е да се гласува за Зелените. Именно затова и за мен негласуването е приемливо. Но ако можех, бих гласувал за тях по морални причини, а не от граждански дълг.
Изобщо, имаме някакви СЪЩЕСТВЕНИ разлики в разбиранията за "репрезентативна демокрация". И между другото в моите очи да си правиш математиката и да гласуваш за "най-малкото зло" е именно примиренческата позиция, а не негласуването или гласуването за непопулярна партия.
Ако някой НАИСТИНА си мисли, че има КОЙТО да е след елита на големите партии (било то такива яхнали "народната вълна", или утвърдени партии), на когото му пука дори ЕЙ ТОНИНКО за благото ваше или това на родината, то мога да му препоръчам да дрънне една студена вода и да ходи да си гледа живота, докато е време.
Държавата НЯМА да се оправи така, време е да го разберем най-после, трябва ли още 20 години да минат? Просто в България няма достатъчно хора, които да имат едновременно желание и умение да закрепят държавната институция на краката й, така че тя да си изпълнява ролята - плащаме й, за да прави живота ни по-добър. Това е. Толкова е безкрайно просто, че всякакви идеи от типа на "тия няма да крадат толкова много може би" на мен просто ми звучат абсурдно.
Наречете ме наивен идеалист, но аз лично предпочитам да отказвам принципно да съм част от тази порочна система, която определено се самозахранва постоянно (пак казвам, че ако програмист беше писал законите, никога нямаше да има такива дивотии като това депутатите да си определят сами заплатите и изборните закони, именно защото българският пример показва колко лесно е да се злоупотребява и как всички депутати забравят всякаква опозиционност, дойде ли реч за заплати и кюфтаци).
Освен това, тъй като за мен практически (понеже някои хора в дискусията обичат тая дума) разлика между управляващите голяма няма (дори с плоския данък, който се предполага да е най-значимата промяна евър, аз почти не усетих разлика), е напълно резонна гражданска позиция да не гласувам. Въпреки това аз милея за родината си и ако наистина имаше партия, която да покаже поне малко усърдие, че иска да направи нещо по въпроса, може би бих й повярвал. Уви, такава няма и това е видно от целия свят.
Бих я направил, ако имаше какУви, никой от нас не е Левски или Ботев, и предпочитаме, както вече казах, да си живеем животите..
Гласуването за "по-малкото зло" е политическа безотговорност.
Иначе съществуващият вариант на представителна демокрация е в криза навсякъде по света (не е лесно да си на мода от 17-и век насам и още да креташ), но ние традиционно успяваме да поставим нов рекорд по овчедушство на всеки 4 години. Тази година с нови нива на абсурда, brought to you by анти-Доган истерията. Ся, ако случайно някой си вярва, че е „представен" от съществуващата самовъзпроизвеждаща се партизанска клика, ами hf, kthxbye.