Какъв цвят е форумът?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

За кого гласувахте на изборите за парламент?

ГЕРБ
9
17%
Коалиция за България
4
8%
ДПС
0
No votes
Атака
2
4%
Синята Коалиция
25
47%
РЗС
1
2%
Лидер и Новото време
0
No votes
НДСВ
2
4%
друг
10
19%

Total votes: 53

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Tue Jul 07, 2009 5:37 pm

Moridin wrote:Ще се опитам накратко да изложа това, което исках в онази тема отпреди изборите.

Удивително е колко непонятна изглежда за хората идеята, че аз може пък да не искам нито БСП, нито ДПС, нито сините, нито ГЕРБ да са във властта. Вие не искате Доган, аз всичките не ги искам. Какво е толкова странното? Всичките са голямо зло и разликите в злината им са пренебрежими за "практическата ситуация".

Това е то. И да, математически безсмислено е да се гласува за Зелените. Именно затова и за мен негласуването е приемливо. Но ако можех, бих гласувал за тях по морални причини, а не от граждански дълг.

Изобщо, имаме някакви СЪЩЕСТВЕНИ разлики в разбиранията за "репрезентативна демокрация". И между другото в моите очи да си правиш математиката и да гласуваш за "най-малкото зло" е именно примиренческата позиция, а не негласуването или гласуването за непопулярна партия.

Ако някой НАИСТИНА си мисли, че има КОЙТО да е след елита на големите партии (било то такива яхнали "народната вълна", или утвърдени партии), на когото му пука дори ЕЙ ТОНИНКО за благото ваше или това на родината, то мога да му препоръчам да дрънне една студена вода и да ходи да си гледа живота, докато е време.

Държавата НЯМА да се оправи така, време е да го разберем най-после, трябва ли още 20 години да минат? Просто в България няма достатъчно хора, които да имат едновременно желание и умение да закрепят държавната институция на краката й, така че тя да си изпълнява ролята - плащаме й, за да прави живота ни по-добър. Това е. Толкова е безкрайно просто, че всякакви идеи от типа на "тия няма да крадат толкова много може би" на мен просто ми звучат абсурдно.

Наречете ме наивен идеалист, но аз лично предпочитам да отказвам принципно да съм част от тази порочна система, която определено се самозахранва постоянно (пак казвам, че ако програмист беше писал законите, никога нямаше да има такива дивотии като това депутатите да си определят сами заплатите и изборните закони, именно защото българският пример показва колко лесно е да се злоупотребява и как всички депутати забравят всякаква опозиционност, дойде ли реч за заплати и кюфтаци).

Освен това, тъй като за мен практически (понеже някои хора в дискусията обичат тая дума) разлика между управляващите голяма няма (дори с плоския данък, който се предполага да е най-значимата промяна евър, аз почти не усетих разлика), е напълно резонна гражданска позиция да не гласувам. Въпреки това аз милея за родината си и ако наистина имаше партия, която да покаже поне малко усърдие, че иска да направи нещо по въпроса, може би бих й повярвал. Уви, такава няма и това е видно от целия свят.

Бих я направил, ако имаше как :mrgreen: Уви, никой от нас не е Левски или Ботев, и предпочитаме, както вече казах, да си живеем животите..
This.

Гласуването за "по-малкото зло" е политическа безотговорност.
Иначе съществуващият вариант на представителна демокрация е в криза навсякъде по света (не е лесно да си на мода от 17-и век насам и още да креташ), но ние традиционно успяваме да поставим нов рекорд по овчедушство на всеки 4 години. Тази година с нови нива на абсурда, brought to you by анти-Доган истерията. Ся, ако случайно някой си вярва, че е „представен" от съществуващата самовъзпроизвеждаща се партизанска клика, ами hf, kthxbye.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jul 07, 2009 5:39 pm

За всеки случай не съм представен от Доган.
А тезата че нямало най- малко зло ми се струва все по безумна. Политическа безотговорност друг път - много по орговорно е да преглътнеш личните си пристрастеия и да гласуваш с логическа мисъл вместо да пуснеш глас за твои хора и после да се гордееш че си принципен.
Все едно да кажеш че е все едно да ти вземат парите и да те убият и да ти вземат парите.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Jul 07, 2009 5:46 pm

Ама ти продължаваш със странните сравнения :mrgreen:

Види ми се, че не си разбрал какво ти каза Моридин. Твоята представа за това какво е логично не е задължително правилната.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Jul 07, 2009 5:53 pm

Както и тази на Moridin не е задължително правилната. Всеки си има собствено мнение. Доста егоистични и високопарни коментари пускате общо взето. Човека е написал какво е искал от изборите. Какво толкова чоплите. Истерията Доган. Ми истерия си е. Егати... Всеки сам решава за кой и защо ще гласува.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Jul 07, 2009 5:55 pm

Изумена съм леко. Аз разбирам правилния избор така - гласуваш ЗА който ти е най-близо до това от което имаш нужда. Досега съм гласувала все против и това до нищо смислено не е довело. Правенето на сметки, хвърлянето на боб и гадаенето по пилешки вътрешности, за да видиш коя партия щяла да вземе мнозинство, за да гътне друга партия, която не те кефи, е изкривен и порочен начин на мислене. За пръв път от години имаше кандидат, на който да ми се прииска да си дам гласа, ебати! Зелените можеха и да минат преградата, ако хората не бяха "смятали сметки"...
ВТФ просто??? :shock:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Tue Jul 07, 2009 5:56 pm

RRSunknown wrote:За всеки случай не съм представен от Доган.
А тезата че нямало най- малко зло ми се струва все по безумна. Политическа безотговорност друг път - много по орговорно е да преглътнеш личните си пристрастеия и да гласуваш с логическа мисъл вместо да пуснеш глас за твои хора и после да се гордееш че си принципен.
Все едно да кажеш че е все едно да ти вземат парите и да те убият и да ти вземат парите.
"Бит и душевност..." на Иван Хаджийски трябва да е ценз за гласуване. :)

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Jul 07, 2009 6:06 pm

За сметките и гласуването.

През 2001 г. ВМРО-Гергьовден точно затова останаха с десети от процента под 4-процентната бариера. Защото сума ти хора им симпатизираха, но смятаха, че нямат шанс да влязат. А се оказа, че са имали - ако симпатизантите им бяха гласували за тях вместо да си правят сметки коя партия щяла била...
Аз тогава гласувах точно за тях, след като видях какви хора има в листите на НДСВ.

Тогава НДСВ щеше да има по-малко депутати от 120. Не казвам, че щеше да е много по-добре от това, което стана 2001-2005 г. понеже Любен Дилов-син е колкото адски интелигентен, толкова и адски адаптиращ се към нови ситуации.

Чисто принципно обаче това е пример, че ако всеки гласува за партията, която го влече, резултатите може да изненадат не един и двама "социолози" и техните "прогнози", чието изготвяне пък си е направо отделна тема. Много по-глупаво според мен е човек да се води по акъла на поръчкови агенции и да им вярва на прогнозите, когато решава за кого да гласува.
Last edited by passer-by on Tue Jul 07, 2009 6:09 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jul 07, 2009 6:08 pm

Голяма агресивност проявявате което ми е леко странно.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Jul 07, 2009 6:10 pm

RRSunknown wrote:Голяма агресивност проявявате което ми е леко странно.
Дай цитати, които ти се струват агресивни, ако обичаш.
The Best of Mozart

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jul 07, 2009 6:13 pm

Аз излизам от темата - няма смисъл вече от нея.
Нямам намерение да се замерям с цитати.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Jul 07, 2009 6:14 pm

RRSunknown wrote:Аз излизам от темата - няма смисъл вече от нея.
Нямам намерение да се замерям с цитати.
Поправка - няма смисъл от нея за теб.

А когато човек твърди, че събеседниците му се държат агресивно с него без да се аргументира, все едно нищо не е казал.

И напълно съгласен с казаното за фирмите - всяка управляваща партия си има/имаше. Просто Доган си каза директно за обръчите от фирми. Те не са започнали от него. Той ми е неприятен по-скоро с насърчаването на разширяването на турскоговорещите райони в България и говоренето на турски в български държавни учреждения. Интересно защо обаче нито една управляваща комбинация в последните 20 години не му реагира с нещо повече от устни забележки.
The Best of Mozart

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Jul 07, 2009 6:24 pm

passer-by wrote:[Просто Доган си каза директно за обръчите от фирми. Те не са започнали от него. Той ми е неприятен по-скоро с насърчаването на разширяването на турскоговорещите райони в България и говоренето на турски в български държавни учреждения. Интересно защо обаче нито една управляваща комбинация в последните 20 години не му реагира с нещо повече от устни забележки.
Защото винаги са били в коалиция с него?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Tue Jul 07, 2009 6:24 pm

JaimeLannister wrote:
passer-by wrote:[Просто Доган си каза директно за обръчите от фирми. Те не са започнали от него. Той ми е неприятен по-скоро с насърчаването на разширяването на турскоговорещите райони в България и говоренето на турски в български държавни учреждения. Интересно защо обаче нито една управляваща комбинация в последните 20 години не му реагира с нещо повече от устни забележки.
Само дето не винаги им се е налагало. :wink:
The Best of Mozart

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Tue Jul 07, 2009 6:26 pm

passer-by wrote:
JaimeLannister wrote:
Само дето не винаги им се е налагало. :wink:
Е... Айде сега. :wink:

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Tue Jul 07, 2009 6:41 pm

herairness, Ghibli, не съм казвал, че е грешно гласуването за малки партии, а безмислено. След като сте си решили така, ваша си работа разбира се.
Morridin, Scourge, сори, ама отвсякъде "по-малкото зло" е по-добро от "по-голямото зло". В математичен, философски, в какъвто и да е смисъл.
Това, че никой няма да ни оправи е ясно. Това, че всеки ще краде малко или много като е в кацата ясно. Но според мен има разлика да гребнеш с черпака и да прибереш кацата...

ПП. Никога не съм обичал нито да слушам политически спорове, камо ли да участвам в тях, та съм дотук.
Иначе да се похваля, че наистина аз поне съм на далавера от тия избори - боцнах 100 лева на коефициент 3. ;)
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...