Morwen,съвсем спокойно ще ти отговоря:
1.Не съм влагал сърказъм,за разлика от теб.И кои са тези "много отношения"? Щото за мен главаното отношение е да му прочетеш книгите, изенадващо. Аз говоря напълно обосновано и мотивирано, ако това не ти влиза в представите за зрял разговор, твой проблем. И внимателно със сарказма, по някое време ще започна да го приемам лично, колкото и да твърдиш, че не е.
2.Четох достатъчно изказвания и интервюта на Толкин.
3.Ето това е сърказъм.Класовата принадлежност, викаш... а защо не и травмите от детството, социалните надбавки по това време и прочие? Единственото, което би могло да има нещо общо е тогавашното ниво на развитие на литературата. Евентуално.
4.Толкин е писал между и по време на войните,мислиш че това не е оказало влияние така ли?Та дори и социалните надбавки ако искаш,абсолютно всичко заобикалящо ги е оказало влияние над творчетсвото им.И те са хора нали?
5.Едва ли тоя мангал ги е писал,той ги пее само.И Азис е написал музикални бестселъри, това доказва ли нещо? Далеч съм от идеята, че Джордан е лош писател, доказал е, че може да пише с първите си книги. Но сега просто продължава да... произвежда, а не да твори писания.
6.А аз съм далеч от мисълта да сравнявам комерса преди 50 години и комерса сега,и съм далеч от способностите на на Ванга,да знам по каква причина са писали.
6.Джордан по никой начин не може да се сравни с продажбите на Толкин.Толкин е най-продавания автор и единствения фентъзи писател,чиято книга е била най-продавана за година,в класация водена от 1900 до 1999 година със Филмарион.
7.Далеч съм от мисълта,че Толкин е лош писател,Билбо ми е любим герой,а Толкин е един от великите.
8.Няма такова нещо,говорех принципно,че както тук,така и насякъде другаде,няма идеални.Има всякакви,сноби,тъпаци и аз заслужавам някой грозен епитет сигурно.Това и казах,явно някой се е разпознал.Аз нямах впредвид никой конкретно.А какво да кажа аз за пренебрежителното презрение, което излъчваш към куп хора, които не познаваш само защото не са на твоето мнение? Не си казал "тъп", да, казал си "недосрасъл", "сноб" и "злобен", мисля че е съпоставимо. Колди, нали разбираш, че след като обидиш няколко юзъра и те няма да имат желание ти да присъстваш тук? Рол може да е агресивен към теб, но то е само в отговор на твоята агресивност.
А пък за цитатите, можеш да поясниш в каква връзка са и каква теза доказват
9.Е аз казах точно това-обстоятелствата...Дали войната или издателите,помисли малко,едва ли Джордан има голяма нужда от бързи пари.Ми изненадващо, писал е нещата защото му се е пишело, а не защото тази година трябва да приключи десетия том. И, да, войната му е повлияла, но това е било неизбежно за всеки по онова време.
Това са го измилслили от Ню Йорк таймс,аз само го преписах."С 'Колелото на Времето' Джордан наложи господството си в света,който Толкин започна да разкрива"