Не разбрах какво имаш предвид с обиждането на религиозна основа и "дискриминирането" на филма по този показател. Освен ако говориш за зрители извън този форум.
Може би трябваше да поясня. Имах предвид ревюто на Роланд в Shadowdance, който казва, че библейските препратки са "подразнили и отблъснали страшно много хора". Там, както и в моя пост, не се твърди, че става непременно дума за хора от форума. Не можах да разбера кое е отблъскващото и дразнещото, просто.
Препратките са комбинирани от няколко книги на библията, но не виждам нищо двусмислено в тях - баш по християнска линия са си и са съвсем директни според мен.
Ами аз споменах какво съм доловил. Прецени дали съм пропуснал нещо... не е изключено.
А слагането на Кейдж в едно изречение с Джони Деп (и то баш с играта му в тоя филм) ме потресе леко.
Тук нещата са по-тънки, може би до известна степен подвластни на лично възприемане или усещане. В целия филм Никълъс Кейдж ми се струваше изразителен по един театрален, дори бутафорен начин. Подобна игра съм долавял и при Деп. Имай предвид, че правя една доста тънка аналогия, която е по-скоро оприличаване и напомняне - не се опитвам да сравнявам директно играта им и актьорските им умения. Друго, което ме развълнува при Кейдж - движенията, гласът му - чудех се какво ли излъчване има той, когато не е на снимачната площадка, когато е със семейството си или когато сваля жени, примерно. Дали пак изглежда и се държи така. От друга страна се замислих за това колко семпъл може да изглежда неговият образ ако не знаем, че е Никълъс Кейдж, а е наистина един обикновен подтиснат и отдаден на алкохола вдовец. Дали би имал и чат от необходимото излъчване, което има като мега холивудска звезда и дали жените биха му обръщали и частица от това внимание, на което със сигурност се радва сега. Тези работи, така или иначе, са далеч от фокуса на филма, но самият факт, че съм се замислял върху тях, вместо директно да възприемам Кейдж като "един обикновен подтиснат и отдаден на алкохола вдовец" може би косвено показват, че си прав за играта му.