Why science fiction authors just can't win
http://www.bscreview.com/2009/10/burn-a ... ry-gibson/
Това май не е пускано в темата. Има доста смисъл в написаното и е вярно, че много хора харесват очевидни фантастики, без да ги възприемат като такива, в следствие на което се стига до абсурди като казаното от Атууд. Все пак си мисля обаче, че голяма част от истински силните произведения в жанра просто са отвъд света на повечето хора.
Това май не е пускано в темата. Има доста смисъл в написаното и е вярно, че много хора харесват очевидни фантастики, без да ги възприемат като такива, в следствие на което се стига до абсурди като казаното от Атууд. Все пак си мисля обаче, че голяма част от истински силните произведения в жанра просто са отвъд света на повечето хора.
А мен в момента един олигофрен на блога на Пат ми обяснява, че понеже не считам Вонегът за фантаст, ПРИ ВСЕ, че признавам някои от книгите му за фантастика, всъщност съм типичен пример за хората, заради които фантастиката била в това положение, ПОНЕЖЕ (забележете логическия скок), когато някой автор успеел, аз съм го изключвал от СФ-полето 

And you can't dance with a devil on your back...
АХА! Значи заради такива подмолни фенове като теб НФ не е получила нужното й признание!
Иначе казусът ми е колкото любопитен, толкова и абсурден. Имам чувството, че някои критици, а покрай тях и издатели приемат НФ в някакви собствени тесни рамки и щом решат, че дадена книга ги надхвърля, тя автоматично не е НФ. Други пък се стряскат от гийковете и не щат да имат нищо общо с тях, та избягват да награждават книги, които се четат от такива хора, дето се събират на специални места и за книгите им има отделна стая в книжарницата.
Един вид, първо бързат да турят книгата в някаква жанрова класификация, а чак след това оценяват съдържанието й. А би трябвало да е обратното, или етикетирането даже направо да отсъства.
Закостенелост и тесногръдие в действие. Като с филмите и "Оскарите".
Имам обаче надежда, че точно такива дискусии, повдигнати от писатели и фенове лека-полека ще променят тенденцията и скоро няма да е срамно да се дава литературна/филмова награда на НФ произведение.
П.П. Може ли някой да пусне тук линк към текста на есето на Урсула Ле Гуин Why Are Americans Afraid Of Dragons? Изглежда адски интересно, а в гугъла попадам само на коментари и есета ЗА него.

Иначе казусът ми е колкото любопитен, толкова и абсурден. Имам чувството, че някои критици, а покрай тях и издатели приемат НФ в някакви собствени тесни рамки и щом решат, че дадена книга ги надхвърля, тя автоматично не е НФ. Други пък се стряскат от гийковете и не щат да имат нищо общо с тях, та избягват да награждават книги, които се четат от такива хора, дето се събират на специални места и за книгите им има отделна стая в книжарницата.

Един вид, първо бързат да турят книгата в някаква жанрова класификация, а чак след това оценяват съдържанието й. А би трябвало да е обратното, или етикетирането даже направо да отсъства.
Закостенелост и тесногръдие в действие. Като с филмите и "Оскарите".
Имам обаче надежда, че точно такива дискусии, повдигнати от писатели и фенове лека-полека ще променят тенденцията и скоро няма да е срамно да се дава литературна/филмова награда на НФ произведение.
П.П. Може ли някой да пусне тук линк към текста на есето на Урсула Ле Гуин Why Are Americans Afraid Of Dragons? Изглежда адски интересно, а в гугъла попадам само на коментари и есета ЗА него.
Last edited by passer-by on Sat Oct 10, 2009 7:20 pm, edited 1 time in total.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Ако една книга се вкара в даден жанр, тя автоматично се сравнява с популярните имена в него. Доста бестселърови сф книги са абсолютна боза. Като си припомните кои са популярните имена в момента, чудно ли е, че има автори, които не искат да ги свързват с тях. За читателя, който не е фен, сф може въобще да не е Дилейни, Улф, Балард и т.н., за него сф е нескопосано (ърбан) фентъзи.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
And the Death Ray. Never forget the Death Ray. And, of course, we must mention the Doomsday Device, because "Of course, the whole point of a Doomsday Machine is lost, if you *keep* it a *secret*! Why didn't you tell the world, EH?"
Иначе... уф. Лошото е, че наистина Тиъдър Стърджън е прав и "90% of everything is crap", така че мнението на подавляющото болшинство хора (и, за съжаление, също така критици, who should know better, but when did they ever?) се оформя от огромните количества плоски истории с бластери, зли слузести извънземни и пътешественик във времето, който спасява света почти ей така, без да иска. Дори много интелигентни хора, много начетени, чиито мнение по адски много въпроси уважавам страшно, са - и вероятно ще си останат - на позицията "Боклук е, цялото е боклук; добре де, има там двама-трима, които стават за нещо, ама те не пишат фантастика, те пишат за отношения между хората!". Абсолютно точен цитат. Върви после обяснявай, че то днес почти не остана фантаст, който да не пише за отношения между хората - не слушат, не вярват и това е.
И, да, критиците, who should know better, не помагат
Иначе... уф. Лошото е, че наистина Тиъдър Стърджън е прав и "90% of everything is crap", така че мнението на подавляющото болшинство хора (и, за съжаление, също така критици, who should know better, but when did they ever?) се оформя от огромните количества плоски истории с бластери, зли слузести извънземни и пътешественик във времето, който спасява света почти ей така, без да иска. Дори много интелигентни хора, много начетени, чиито мнение по адски много въпроси уважавам страшно, са - и вероятно ще си останат - на позицията "Боклук е, цялото е боклук; добре де, има там двама-трима, които стават за нещо, ама те не пишат фантастика, те пишат за отношения между хората!". Абсолютно точен цитат. Върви после обяснявай, че то днес почти не остана фантаст, който да не пише за отношения между хората - не слушат, не вярват и това е.
И, да, критиците, who should know better, не помагат

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Супер култов пост, браво, Пенчев!Дори много интелигентни хора, много начетени, чиито мнение по адски много въпроси уважавам страшно, са - и вероятно ще си останат - на позицията "Боклук е, цялото е боклук; добре де, има там двама-трима, които стават за нещо, ама те не пишат фантастика, те пишат за отношения между хората!". Абсолютно точен цитат. Върви после обяснявай, че то днес почти не остана фантаст, който да не пише за отношения между хората - не слушат, не вярват и това е.
ХАХАХАХ
Бтв, преувеличението всъщност е доста преувеличено. Ежедневно се мотая из Barnes & Noble и почти ежедневно из Borders (че ми е на 10 минути от нас, вместо на 5 кат другата
) и от всичките МНОГО рафтове фантастика твърде, ТВЪРДЕ малко изглеждат от наистина боклучавия тип. Има много боклучаво ФЕНТЪЗИ, разбира се, но боклучава фантастика? Ако се изключат двама-трима автори, които си спамят с промишлени количества, повечето неща всъщност са си съвсем ок и дори екшъните са от по-модерния тип. Сега, че в жанра ПРИНЦИПНО има всякаква помия, е факт, но лицето му, което В МОМЕНТА показва на света, изобщо не е тоя комерс, който критиците се опитват да го изкарат.

And you can't dance with a devil on your back...
Аз в една друга тема писах, но и тук ще се повторя т.к. е по темата.
Големият Писател John Steinbeck по Halloween четял на двамата си сина
"Something Wicked This Way comes" by Ray Bradbury...
http://file770.com/?p=1784
Това като информация е в категория "излишни", но пък е мно'у яко...
Големият Писател John Steinbeck по Halloween четял на двамата си сина
"Something Wicked This Way comes" by Ray Bradbury...
http://file770.com/?p=1784
Това като информация е в категория "излишни", но пък е мно'у яко...