Чуждиците
Moderator: Moridin
- Interpreter
- Forsaken
Чуждиците
Благодарение нарастващата англоезична подготовка на журналистите в частност и населението като цяло, езикът ни увеличава своето лексикално богатство непрекъснато и ежеминутно. Например, във връзка със строителството на магистрали, вместо провинциално просташките „дял”, „участък” все по-често срещаме думата ЛОТ. Тя е в мъжки род и съответно й се полага пълен член: „Лот-ът на магистрала Тракия ще се даде на международна билдинг компания след одит и публичен диспут”. В мн. число – лот-ове. А в разговорната реч имаме „френд”: един френд – много френдове. Също като кон – коньове, в „Чичовите коньове”...
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
А какъв ти е въпросът?
Френдовете са нещо доста изпаднало, трябва да призная.
Обаче за лота е много вероятно да не си прав. Когато имаш обществена поръчка тя се разделя на лотове - така си се казват. Съответно ако говорим за изграждането на магистрала по обществена поръчка, това може да е просто термин от договора.

Френдовете са нещо доста изпаднало, трябва да призная.
Обаче за лота е много вероятно да не си прав. Когато имаш обществена поръчка тя се разделя на лотове - така си се казват. Съответно ако говорим за изграждането на магистрала по обществена поръчка, това може да е просто термин от договора.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
- Moridin
- Global Moderator
Постът на Валери е лишен от всякаква поанта
но ме замисли за нещо интересно. Как така ние винаги знаем какво множествено число да сложим на чуждиците? Например лот никой няма да каже лоти. И казваме нуубове, въпреки че имаме зъб-зъби. Думата "път" вероятно след като са ни насадени форми като "пътят", някак инстиктивно усещаме, че "т" се палатализира, вероятно още в коренната морфема, но това е изпаднало от съвременния език и затова казваме "пъти" или "пътища" в другото значение на думата, но дори да си изкривим езика с "ове" формата, ще кажем "пътьове", а не "пътове". Същевременно пън-пънове, кон-коне, ръб-ръбове, зъб-зъби.
Един вид ако е само за български думи, можем някак да се оправдаваме с интуиция или не знам и аз какво, но фактът, че почти еднозначно решаваме какво множествено число имат чуждиците, ме навежда на мисълта, че все пак има НЯКАКВО правило, което никой още не е извел, а не всичко е напълно рандъм
до какъвто извод, всеки опитвал се да обясни множ. число на чужденец, неминуемо стига 

Един вид ако е само за български думи, можем някак да се оправдаваме с интуиция или не знам и аз какво, но фактът, че почти еднозначно решаваме какво множествено число имат чуждиците, ме навежда на мисълта, че все пак има НЯКАКВО правило, което никой още не е извел, а не всичко е напълно рандъм

This is it. Ground zero.
- Moridin
- Global Moderator
коет и се опитвам да кажа. има някаква правило, което усещаме, но не схващаме
@морви - егати дългата дума от две срички
ениуей дори цитираното от теб е някаква форма на правило, но все пак колко дълга е "дълга".
@морви - егати дългата дума от две срички

Last edited by Moridin on Tue Jan 19, 2010 10:26 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.
Съществителни от мъжки род, които са едносрични, образуват множествено число с окончание -ове, според склонитбения тип на u-дълго основи (влакове, синове, чинове), като има и изключения (филми). Думи от типа мъже, коне, крале са наследници на старата събирателна форма.
I don't wanna die
- Maledictus
- Warmage
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
В крайна сметка си е някаква комбинация от 1. стандартни правила (повечето съществителни от определен род с определени окончания си имат някакви стандартни словоформи), 2. паралел с други подобни, 3. някаква неосъзната и най-вероятно неподлежаща на дефиниция система от емпирични правила и, съвсем не на последно място, 4. наложила се форма - като започнат много хора да говорят за "нуубове", в един момент е трудно да кажеш "нууби", дори и ако на теб ти звучи по-добре - просто другите ще те гледат странно. (пък да не говорим и че -ове си е по-скоро стандартното за мъжки род, та може би по-скоро като кажеш "акаунтове", ще те гледат странно заради т. 4).
А не е като от време на време в ограничени популации да не се самозараждат и особени словоформи - преди десет години в разговори между колеги из Орбител доста често говорехме за "клиентовците"
А не е като от време на време в ограничени популации да не се самозараждат и особени словоформи - преди десет години в разговори между колеги из Орбител доста често говорехме за "клиентовците"

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.