Морално длъжни ли са авторите на многотомни саги да бързат?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р

Ммм?

Да
20
34%
Не
27
46%
Все тая, когато излезе книгата - тогава
12
20%

Total votes: 59

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 11:35 pm

Moridin wrote:Аз съм като цяло на мнението на Дем и Тони... мисля ;р
Бих го окачествил като точно наобратно на основния пост на Рол
Е че това е и моето! Аз защо не съм в списъка??? :<

И ако не е тайна - как гласувахте вие тримцата? :)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Mar 14, 2010 11:36 pm

Аз мисля, че си е до случай. Факторът "морално задължение" го има, но той е в разумни граници. Ако човекът се вмества в срок от нещо като три години, не е редно да му се държи сметка - това все пак е творчески процес и съотвено - супер индивидуална работа. Но оттам нагоре нещата вече отиват повече в посока "творчески процес, ама си в комерсиална сфера, пич, и е хубаво да се съобразяваш".

(бтв, водя го тоя разговор в три различни форума + блога на Пат и такова копи-пействане на постове пада, че не е истина :mrgreen: )
And you can't dance with a devil on your back...

Voklav
Commoner

Post by Voklav » Sun Mar 14, 2010 11:44 pm

Off
С теб съм :lol: Чета те тук и там :lol:

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sun Mar 14, 2010 11:51 pm

Всеки писател пише с различна скорост, едни за 3 години изкарват 5 завършени и изпипани романа, други не могат и един, колкото и усърдно да работят. Да сложим 3 или 4 или 5 години за лимит и да отсечем "дотолкова е ОК, повече е недопустимо от морална гледна точка", не ми се струва правилно.

И поне аз имам впечатлението, че Мартин работи усърдно над новия том. Да, гледа футбол и пътува из света - но какво от това? Никой не е длъжен да подчини целия си живот на работата си. Просто човекът пише бавно. Неприятно за феновете, но не виждам нищо неморално.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sun Mar 14, 2010 11:51 pm

Рол, в поста си на предишната страница се държиш все едно си литературният агент на Мартин. :mrgreen:

Какво ти пука на теб кои му били конкурентите, когато почнал Песента и кои са му сега?

Постът от блога, който цитираш е доста точен - ако смяташ, че Мартин е гъз с това си поведение, кажи му, че е гъз. Обаче пак не ти е длъжен.

Аз си казах преди време, че не съм чел четвъртата книга от Песента и няма да подхвана повече тая поредица докато не излезе цялата - ако някога излезе. Ако не излезе - имам и други неща за четене. А и дето вика Мор, животът ни не се върти около Песента на Мартин, че да й отделяме такова внимание и енергия. Ясно, че темата е по-обща, ама някак все един пример обсъждаме.

Темата и анкетата обаче тръгват от друг въпрос.

Не смятам, че писател е длъжен на читателите си по какъвто и да било начин - морално, материално, орално, анално, екзистенциално, комерсиално или трансцендентално. Тук ключовата сума е "длъжен". И смятам, че е неподходяща.

Забавления на тоя свят има все повече и повече с всяка следваща година. Роптаещите срещу Мартин имат предостатъчно неща, на които да превключат (ей, да бе, на български "рант" е "роптаене, ропот", сега си спомних :D ).

Пък и, да ме прощавате за грозния пример, ама какво щяхте да правите ако Мартин беше внезапно починал след четвъртата книга, като преди това приемаме, че е пишел по една на година (знам, че не е)? Същият резултат.

Или се дразните, защото сега все още има надежда да се довърши поредицата, ама мразите неизвестността, а в другия случай ще спорите за и против избора на автор, на когото е било възложено да допише Песента? :lol:

Добавено: 100% съгласен с горния пост на Дем.
Last edited by passer-by on Mon Mar 15, 2010 12:05 am, edited 1 time in total.

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Mon Mar 15, 2010 12:00 am

Аз гласувах с "не", но в случая с Мартин съм съгласен, че се излага.
passer-by, ако беше Мартин починал след четвъртата книга, по всяка вероятност поредицата вече щеше да е довършена. То и без това, ако кара с тези темпове, едва ли животът ще му стигне да я довърши. Ако не се справя, да си вземе съавтор, в края на краищата, някой, който да му помага. Както вървят нещата, аз имам сериозни опасения, че Мартин изобщо вече е изгубил желание да пише и не съм оптимист за завършването на поредицата. Петия роман сигурно ще го завърши, но другите не ги виждам...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 15, 2010 12:04 am

Lazy wrote:passer-by, ако беше Мартин починал след четвъртата книга, по всяка вероятност поредицата вече щеше да е довършена.
Да, и щеше да има спорове в нета как се е получило дописването и дали Мартин е нямало да го направи по-добре или всъщност тоя новият автор го е надминал и т.н. :lol:

Като с Джордан и Сандерсън (не се хващайте буквално). За феновете като общност няма угодия.
Last edited by passer-by on Mon Mar 15, 2010 12:07 am, edited 1 time in total.

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Mon Mar 15, 2010 12:05 am

passer-by wrote:
Lazy wrote:passer-by, ако беше Мартин починал след четвъртата книга, по всяка вероятност поредицата вече щеше да е довършена.
Да, и щеше да има спорове в нета как се е получило дописването и дали Мартин е нямало да го направи по-добре или всъщност тоя новият автор го е надминал и т.н. :lol:

Като с Джордан и Сандерсън. За феновете като общност няма угодия.
Знам ли, аз не виждам да има кой знае какво недоволство от Сандерсън, даже напротив...

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 15, 2010 12:08 am

Ех, тъкмо добавих горе да не се хващате буквално за примера - дадох го само като автор, който дописва поредица на починал колега. :mrgreen:

Недоволни фенове винаги се намират. Няма автор без интернетни критици.

Казах го като принцип, примерите са си отделните случаи.

Lazy
E'lir

Post by Lazy » Mon Mar 15, 2010 12:10 am

Добавил си, но аз съм ти отговорил преди това. :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 15, 2010 12:20 am

Demandred wrote:Всеки писател пише с различна скорост, едни за 3 години изкарват 5 завършени и изпипани романа, други не могат и един, колкото и усърдно да работят. Да сложим 3 или 4 или 5 години за лимит и да отсечем "дотолкова е ОК, повече е недопустимо от морална гледна точка", не ми се струва правилно.
За мен пък слагането на лимит е напълно адекватно. Както казах, това е И бизнес и точно фентъзито е може би най-комерсиалният тип литература изобщо. Да, всеки автор пише с различна скорост, но Мартин почна да се бави в последното десетилетие - сам можеш да видиш колко чевръст е бил преди това. За мен достойното в случая е да си каже "еми не мога повече, не ми се получава, дотук бях". И бтв Ужасния Доктор е напълно прав, че един професионалист с толкова години опит всъщност не би следвало да има проблем да напише книга за 3-4 години, щом следва план. Щото де факто колко СЪВРЕМЕННИ примера можем да намерим за автори, които протакат толкова време?

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 15, 2010 12:22 am

С което роптаещите най-много да докажете, че Мартин е мързелив. Не че съм съгласен (все пак и други неща прави), но да допуснем, че е - това прави ли го с нещо длъжен към нас, които сме му чели книгите? Не.

Разговорът в блога на Пат добре върви също. :D

Рол, в кои други два форума обсъждаш въпроса?
Last edited by passer-by on Mon Mar 15, 2010 12:24 am, edited 1 time in total.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 15, 2010 12:24 am

Добре, колко точно пъти трябва да уточняваме, че има много и най-различни видове "задължение"? Да, длъжен ми е. Благодарение на мен е стигнал там, където е и това ми го прави МНОГО длъжен. Ти решавай кой точно вид задължение е това.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Mon Mar 15, 2010 12:25 am

Roland wrote:Добре, колко точно пъти трябва да уточняваме, че има много и най-различни видове "задължение"? Да, длъжен ми е. Благодарение на мен е стигнал там, където е и това ми го прави МНОГО длъжен. Ти решавай кой точно вид задължение е това.
Е, нали това опитах да кажа още с първия си пост веднага след твоя откриващ, а и с всички следващи - с никой вид задължение не ми е длъжен Мартин. И в няколко поста казах защо.
passer-by wrote:Не смятам, че писател е длъжен на читателите си по какъвто и да било начин - морално, материално, орално, анално, екзистенциално, комерсиално или трансцендентално. Тук ключовата сума е "длъжен". И смятам, че е неподходяща.
Ама явно напразно съм опитал...

Та в кои други два форума върви лаф-моабета по тоз въпрос?

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 15, 2010 12:35 am

Аха, тоест ти си му гласувал доверие, дал си му парите си, осигурил си му известност, финансова стабилност и световна известност, и когато той ти посочи пръста и ти каже "няняняняня", ти си казваш "е той нищо не ми дължи, всичко е наред"? Странен си ми с това съждение.

Ефремов, където не се случва нищо, и форплей.