Насилието в училище

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 21, 2010 2:51 pm

На мен ми е пределно ясно, че после ще има разправии с мама и тате на въпросната гадинка, но и това може да се реши. Измисля се закон, според който учителката пише един доклад и като мама и тате не са успяли да си възпитат малкото чудовище, им удрят една мазна глоба.
С други думи, първо трябва да се измисли закона. Преди това учителят няма кой знае какви правомощия да направи каквото и да е, освен ако въпросното нещо не се развива пред него.

Както ти каза Морвето, учителят е сложен преди всичко да преподава на децата науки. В съвременното българско общество по някаква незнайна причина тази роля на учителя в очите на останалите хора е сбутана някъде отвъд последното място. Преди това учителят е длъжен да е възпитател на хорските деца, да ги гледа, да ги обгрижва, да ги дундурка... Все неща, които макар да вървят ръка за ръка с преките му задължения, са второстепенни с оглед на основната му функция на преподавател.

Преди да се измисли този закон, какво според теб може да направи учителя? Освен да напише забележка, която явно ще послужи като някаква панацея, де... Какво? Два шамара на лошите и после два месеца да слушаме в новините за поредното насилие на учител над ученик? Да каже за сто и осемнайсти път на родителите, че синът им е гамен и побойник, а те да го обвинят, че той не го е възпитал? Да се прикачи по един учител към всеки пет ученика и да ходи постоянно след тях, за да ги дебне? Честно, не разбирам.
Last edited by Marfa on Wed Apr 21, 2010 2:53 pm, edited 1 time in total.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Wed Apr 21, 2010 2:53 pm

Amikae wrote:Аз лично винаги съм бил в най-гадните класове и всички ни мразеха, но забележките винаги са били нещо страшно. Жалко само, че учителките толкова рядко ги прилагаха. Щото милите дечица са много мили и сакън мама и тате к'во ще кажат след това.
Пък аз съм бил в сравнително нормални класове и никой две пари не даваше за забележките. Смисъл псува си някой там учителката, тя ги пише и после нищо. Не виждам защо с бой да е различно.

Между другото, хлапето като не се е оплакало, единственият начин да се оправи положението е училището да наеме врачка...
Last edited by RAT400 on Wed Apr 21, 2010 3:07 pm, edited 1 time in total.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 21, 2010 3:02 pm

Значи, в интерес на истината, в моите училища учителите винаги са се намесвали ако видят ученици, които се бият. Допускам, че и в споменатото училище е така, само че учениците гледат да не се бият пред учители.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Apr 21, 2010 3:12 pm

На хлапето му казах да се оплаче на педагога или каквото там беше в училището.

Що се отнася до забележките мога да говоря само от личен опит. За нас беше нещо ужасно. 3-4 забележки и си готов за изключване.

Що се отнася до учителките, не виждам какво преподаване може да има в такава обстановка. Аз лично дори в ученическите си години винаги съм бил на страната на учителите. А 90% от тях бяха тотално бездушни и се оставяха да бъдат тъпкани от учениците. От тогава стабилно са ми паднали в очите. При нас наистина забележките бяха нещо страшно, а те просто не пишеха. Мои съученици са играли белот в час по счетоводство и не са им писали забележки.

Аз просто се чудя какво трябва да започне да се случва в училищата, че някой горе да реши да направи нещо по въпроса. Сигурно трябва 12 годишни лапета да се чукат в стаите, че на някой да му светне, че нещо не е наред.

Никой ли не вижда, че това вече не са деца, а озлобени животни? Вчера някакъв младеж ме псува в HardwareBG, защото му казах, че са го излъгали, като си е купувал видео картата. Псува ме, като бясно псе, псува админите, псува всички, които отделиха време да пишат в темата му. Ако сега не се предприемат мерки и не се спазват правилата, след време 90% от населението на тая държава ще е, като тия жалките от Big Brother Family. Това вече ме плаши, защото аз искам да живея тук, а не в Германия.

Edit: http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... e1bda/asdf

RAT400
Sorcerer

Post by RAT400 » Wed Apr 21, 2010 3:20 pm

Amikae wrote:Това вече ме плаши, защото аз искам да живея тук, а не в Германия.
кво?

За твоите учители и изключванията не знам, но моите поне абсолютно нищо не можеха да направят. Не е като да не са се опитвали...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 21, 2010 3:24 pm

Това със забележките е странно, не помня някъде другаде да е имало регламент за изключване при забележки, не съм сигурна и колко е законно.

Що се отнася до тези деца - честно казано, мисля че за всяко поколение се казва, че е по-лошо от предишните и светът е тръгнал към упадък. Хлапето, което е псувало - дори при нас имаше такива хора, а съм учила в броящо се за много елитно училище. Само че преди нямаше интернет и тези деца не ти бяха пред очите.

Разбира се, с интернет има и друг проблем - така децата-идиотчета намират съмишленици (клиповете с бити съученици и учители). Така придобиват повече смелост и се оправдават пред себе си. И точно затова трябва да има реакция и да се възпитават ценности в децата. Ама това няма да стане само с учители.
I don't wanna die

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Apr 21, 2010 3:36 pm

Better safe than sorry. Предпочитам учителите и ръководствата на училищата да имат много по-големи правомощия, отколкото имат в момента. Щото сега излиза, че учениците имат само права, а нямат задължения.

А аз говоря за Икономиката в Бургас, където за 3 забележки и едиколкоси отсъствия можеха да те изключат. Затова и като цяло дисциплината в училището беше на много по-високо ниво от това в останалите бургаски училища. И това при положение, че учителките едвам пишеха тези забележки. С очите си съм видял, че тежките наказания имат много ефективен резултат над малките гадини.

А това за поколенията тоя път е истина. Не знам какъв контакт имате с децата, но на времето аз не помня момичетата масово да са се чукали на 11-12 години. Сега обаче повечето го правят. Ние на тези години още се гонехме по парковете, а тия правят секс по 4 пъти на ден. Тройки... бла бла. Все нормални неща за тях. Лично аз съм научавал за доста такива случаи от мои близки, а и е достатъчно да погледнете teenproblem как разни 11 годишни питат дали са курви, ако правят по 3-4 пъти секс на ден. :roll:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 21, 2010 3:45 pm

Бе, да ти кажа, аз сега доста си говоря с едно 14-годишно момиче, на което помагам по математика, при тях не са масово сексуално активни на 14, възмущава се на същото, което и ние някога - кой пушел, кой псувал и т.н.
А на тийнпроблем не бих имала безрезервна вяра, едно време имах снимка там (яко грозна), под която имаше сърцераздирателен текст питащ дали да си изгубя девствеността с момчето на съседната снимка (също много несполучлива снимка на Роланд). Излишно е да казвам, че не бях писала и дума от поста. Както и че доста деца пишат гръмки фрази, за да впечатляват. А и като видиш няколко случая там(защото да, сигурна съм, че има и съвсем истински), не означава че масово е така.
I don't wanna die

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Apr 21, 2010 3:58 pm

Amikae wrote:На хлапето му казах да се оплаче на педагога или каквото там беше в училището.
Хлапето може да ти се е оплакало на теб точно защото не можеш да направиш нищо, бтв. Сериозно говоря. Да си изплачеш мъката на рамото на човек, който не може да ти навреди в опита си да ти помогне, понякога е доста разтоварващо. `щото, хубаво, оплаква се на директора. Викат проблемните, наказват ги. Какво следва? Ще ти кажа какво. "Ти ли ш`се оплакваш бе! Е с`а ш`ти строша тиквата!" Споделя с майка си, тя се обръща към директора - същата работа.

Бтв, преди време майка ми имаше една ученичка. Момиче в шести клас, но излиза редовно на срещи с мъже на по 30-40 години. Всички я знаят. Майка ми говори с майка й и научава, че майката на ученичката само я била посъветвала да внимава да не забременее. Мисълта ми е, че и за половата активност, за която говориш, също вината може да се търси основно в родителите. Не и в учителите и не е тяхна отговорността за поколенията.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Apr 21, 2010 4:02 pm

Ами някой от двама ни се заблуждава, но лично аз съм оставал не веднъж шокиран от мои познати, а teenproblem съм чел само няколко пъти. Твърденията ми са повече от личен опит, отколкото от интернет прочетено. В крайна сметка факт е, че дисциплината намаля, а анархията в училищата се увеличава. Нямам спомен преди 10 години да е имало такива проблеми с дисциплината в началното училище. Сега нещата ми се виждат драстично по-зле. Дано да си въобразявам.

Просто ми стана много жал за това хлапе. Той си мисли, че нещо в него не е наред, а не е така. Точно тези, които го гаврят са ненормалниците и по някакъв начин излиза, че те се толерират повече. Не че и той не ме дразни, че се държи така бездушно, но не мисля, че има вина, че е с кротък характер. Просто не виждам как в такава среда могат да се изграждат хора и се чудя защо толкова много години не е имало реформи в образованието. Само с глупости се занимават. С някакви задължителни пред училищни и т.н. ирелевантни глупости. Избягват истинските проблеми.

tigermaster, аз вината в родителите я търся основно. Те са за бесене и в това спор няма.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 21, 2010 4:08 pm

За съжаление при насилието сред хлапетата няма как да се помогне много отвън. Учителят нито има нужния контрол, нито е наясно, че го има това насилие - то се случва в повечето случаи скрито от него и жертвите често си траят. А и това не му е работата - това си е работа на родителите. Той трябва да им сигнализира, ако забележи нещо и да прати проблемния ученик при директора, който също да намила на родителите. В училище не отиваш да се научиш на обноски и поведение, а на разни други знания - обноските и поведението се предполага да ги знаеш вече и не ти е крив даскала.

Това хлапе търси ли помощ или само мрънка онлайн? Говорило ли е с учител, директор, родител? Ако си мълчи като путка, няма откъде да му дойде помощ. Сори, ма за всичко в този живот трябва да се положи някво усилие, включително и за това ако си жертва, да получиш помощ. Дето е казал народа - помогни си сам, за да ти помогне и Господ.

Аз и родителите не знам кво биха могли да направят. Да вдигнат скандал на побойника? На другите родители? Това ще промени ли майндсета на битото дете? Ще го направи ли да не е жертва повече? Чудила съм се понякога какво бих направила аз ако детето ми си дойде в къщи и ми каже, че го бият. Честно казано не знам. Сигурно щях да го запиша на бойни изкуства, за да стане по-силно и да сдобие самочувствие. Ама аз да му решавам лично житейските проблеми - докъде точно ще я докараме така?

И както Драгъна каза - нищо им няма на умните деца. Аз бях и умна, и дебела. По тая логика би трябвало да са ме смачкали в даскало. Е, опитаха се. В първи клас набих най-големия побойник от втори клас, щото ми посегна, така че майка му дойде да реве на моята. Беше хванал някъв дебел клон и ме удряше с него. Изтръгнах му го от ръцете и му играх ебати боя. Така си осигурих респекта на малките психопатчета и спокойствието в даскало. Остана вербалния тормоз, но и той не беше кой знае колко и в общи линии ми послужи като ваксина за непукизъм от това кой кво мисли за мен. Отчитам, сиреч, че станах по-силна от него. Можело начи. Кажи му на онова хлапе да не мрънка, а да се вземе в ръце и да сдобие гръбнак.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Apr 21, 2010 4:12 pm

Дисциплината в училища наистина рязко се срина, но основната причина ти сам я определи преди малко, като каза, че учениците имат само права, а учителите - само задължения. В момента липсва възможността за каквито и да е адекватни рестрикции от страна на училищния персонал. Най-голямото наказание е преместване в друго училище, което е наказание по-скоро за самото друго училище, но е и за провинилия се ученик. Учителите практически нямат каквато и да е възможност за адекватна реакция. Наблюдаваме как обществото става на крак при всеки опит да се въведе нещо толкова елементарно като бележка за поведението - ама щяло било да нарушавало правата на ученика това. Административните рестрикции не били решение. Напротив, решение са си и то добро.

Но докато нещата не се регламентират така, че учителят да има законното право да се намесва, никой няма право да говори за шибаните даскали, които шибано не си изпълнявали шибаните задължения, шибаняците му шибани. Да не говоря за очевидното, което другите преди мен нееднократно изтъкнаха - ако учителят няма информация, че Койчо е тормозен, как се очаква от тях да защитят Койчо?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Apr 21, 2010 4:25 pm

В интерес на истината, когато имаме едно умно дете сред много тъпи, обикновено то се оказва тормозено. И е много по-травмирано именно защото премисля ситуацията.

Но Амелия е права за едно - трябва да направи нещо. Дали да разкаже на някой, дали само да поиска да се премести в друго училище... Кой клас е това дете?
I don't wanna die

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Apr 21, 2010 4:30 pm

Аз съм силно за повече права за учителите. Това, което ме дразни е, когато се оставят да бъдат тъпкани от учениците, а това ставаше често по мое време. Просто врях и кипях всеки път, когато съучениците се гавреха с учителката по счетоводство, а беше толкова добра жена. С нищо не заслужаваше такова отношение. Както казах при нас забележките си бяхa доста тежки, а те просто не ги пишеха. На моменти ми се е искало да стана и да почна да нижа забележки и отсъствия в дневника.

Та хубаво ще е учителките да имат повече власт в ръцете си, но повечето дали ще имат волята да я прилагат?

Довечера ще видим какво е станало с тоя младеж. В крайна сметка ще му кажа, ако някой го закача и се заяжда с него, просто си засилва дясната ръка и го шибва в мутрата. Може и да го набият 2-3 пъти. Аз виждам, че го е страх, но ще се наложи да се стегне, а и като знаят, че всеки път ще им отвръща, предполагам, че ще престанат да го закачат. В крайна сметка не може да очаква аз или някой друг да отидем и да почнем да раздаваме шамари на възмездието. Ще се стегне, има го в себе си, виждам го.

Edit: 7 клас. Днес трябва да говори там с педагога на училището. Ще видим какво ще каже, като се прибере.

Edit2: Или принципали ли бяха? Ох колко са ми далече тия неща вече. За щастие! :mrgreen:

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Apr 21, 2010 4:42 pm

Абе я по- добре не раздавай съвети.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image