Случи ми се нещо интересно, Part II

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Apr 23, 2010 10:40 am

Бе, не съм сигурна дали това въобще е прилагано през последните 20 години....
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Fri Apr 23, 2010 10:42 am

За прилагано не е - но ако стане земетресение или наводнение в голям размер веднага ще го приложат.

bsb
Paragon

Post by bsb » Fri Apr 23, 2010 11:46 am

И тогава ще си кътаме колата, сакън някой да не ни я счупи, докато я кара при мобилизацията, така ли?
Съвсем отделен е въпросът, че не дай Боже нещо наистина сериозно да стане - ще станем свидетели на чудеса от индивидуална храброст, които се налагат поради пълна липса на организация.

Бобсън
Arcanist

Post by Бобсън » Sun Apr 25, 2010 2:41 am

RRSunknown wrote:[...] А запаса както се оказа са всички мъже от 18 до 55 години [...]
Това нали не е истина?

То всички хубаво, ама как ще строиш хората дето не могат да ходят, та се возят на колички, та как ще ги строиш да маршируват?

Това за сбиране при бедствия и аварии хубаво, но нали се сещате, че не е редно да се пращат да се вуйват с бедствията и авариите хора дето още преди да си ги пратил можеш да ги пишеш в тефтера в графа "Жертви"...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sun Apr 25, 2010 3:39 pm

Допускам, че те или биват освобождавани от запас, или ги ги слагат свързочници, примерно. Все пак по-скоро ги освобождават...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Apr 25, 2010 4:04 pm

Абе военната логика е безсмислена и безпощадна, та гаранция че ще решат да не ти губя времето никаква. Точно обратното. :)
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Sun Apr 25, 2010 4:15 pm

Morwen wrote:Допускам, че те или биват освобождавани от запас, или ги ги слагат свързочници, примерно...
Мхм, нас над петдесеттяхто, в инвалидните колички, ни използват предимно за свързочници. "Умри, но свръзка дай!" :bigtongue:

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Mon May 10, 2010 11:12 am

С жената изкарахме почивката в Истанбул. Нямахме време да разгледаме и малка част от града, но успяхме да минем през някои от най-известните забележителности като примерно Синята джамия. Градът си струва да се види - историческите и ахитектурните паметници, които видяхме, бяха поддържани, с достатъчно обяснителни табели (без джамиите, разбира се) и достъпни за туристи. Много по-чисто от София, и то не защото пазят, а защото се почиства сериозно през нощта. Видях мисля 2 или 3 бездомни кучета за 4 дни, и нито една мина по тротоарите (които са равни и поддържани, поне в централната част). Разликата със София в момента ми действа леко депресиращо.

По-интересните места, които посетихме:
- джамия Султан Ахмед (Синята джамия) - предполагам е най-известната за чужденци джамия в Истанбул, поне имаше огромна опашка от туристи. Първото ми влизане в джамия, така че нямам база за сравнение. Дизайнът при големите джамии, които видях, следва един и същи модел - външен двор, ограден със стена, вътрешен двор като част от сградата, а от вътрешния двор се влиза в самата джамия. Вътре е просторно, с мек килим и огромни куполи с красиви стенописи. Доколкото разбрах, при исляма е забранено рисуването на лица, така че нямаше нищо като християнските икони. Достъпът е сравнително свободен но се иска мъжете да са с дълги панталони, а жените да са с покрити крака, ръце и коса - на входа раздаваха шалове на туристките. Нямаше проблем да се снима.
- джамия Шахзаде, проектирана от Синан (за съжаление джамията на Сюлейман Великолепни беше затворена за ремонт, така че не можахме да я видим) - тук почти нямаше туристи, така че можахме да разгледаме на спокойствие. Отново просторно помещение с високи куполи и стенописи с интересни мотиви, по стените имаше фрески с арабски надписи, предполагам от корана. Някак си навяваше спокойствие да си вътре, просто да поседиш и да си починеш - видях един турчин, който правеше точно това - беше седнал на килима и се беше облегнал на една колона, и просто си стоеше там...
- дворецът Топкапъ - на голяма площ и с твърде много интересни места за описване, а пък мен взе да ме домързява вече ;) Арабски архитектурен стил в по-голямата си част (има и някои по-нови сгради), интересно е да се види как са живели султаните след завземането на Константинопол. Дворецът е и отчасти музей, има няколко много интересни експозиции, включително и някои от големите съкровища на Османската империя (около тях за съжаление не даваха да се снима)
- дворецът Долмабахче - дворецът на последните няколко султана на Османската империя, построен е по-скоро в европейски стил. Известен е с многото си кристални полилеи (ама наистина много бяха. И големи. И красиви. И много, забравих да кажа.) Готиното е, че е напълно запазен - всички стаи с мебелите, килимите и завесите. Лошото е, че има огромни опашки от посетители, а вътре е разрешено да се влезе само с група и местен екскурзовод, съответно почти нямаш време да разгледаш като хората - туристите ги карат на конвейер. Снимките са забранени в самия дворец, може да се снима само градината.
Elves dig rocket launchers.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon May 17, 2010 9:40 am

И на мен ми се случи нещо интересно. Всъщност, не точно интересно, ами направо страхотно, разкошно, хипер-мега-яко!!!

Викат му рафтинг!!

Е те такъв кеф нема просто!! Реката придошла, течението силно, вълни блъскат лодката отвсякъде, имаше моменти дето тия най-отпред ми бяха кажи-речи над главата, като се блъсне лодката челно в някоя по-яка вълна... вълни те заливат, отгоре дъжд вали....

Бе с две думи: Искам паааааааааааааааак :drool:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 17, 2010 9:46 am

termit wrote:С жената изкарахме почивката в Истанбул. Нямахме време да разгледаме и малка част от града, но успяхме да минем през някои от най-известните забележителности като примерно Синята джамия. Градът си струва да се види - историческите и ахитектурните паметници, които видяхме, бяха поддържани, с достатъчно обяснителни табели (без джамиите, разбира се) и достъпни за туристи. Много по-чисто от София, и то не защото пазят, а защото се почиства сериозно през нощта. Видях мисля 2 или 3 бездомни кучета за 4 дни, и нито една мина по тротоарите (които са равни и поддържани, поне в централната част). Разликата със София в момента ми действа леко депресиращо.

По-интересните места, които посетихме:
- джамия Султан Ахмед (Синята джамия) - предполагам е най-известната за чужденци джамия в Истанбул, поне имаше огромна опашка от туристи. Първото ми влизане в джамия, така че нямам база за сравнение. Дизайнът при големите джамии, които видях, следва един и същи модел - външен двор, ограден със стена, вътрешен двор като част от сградата, а от вътрешния двор се влиза в самата джамия. Вътре е просторно, с мек килим и огромни куполи с красиви стенописи. Доколкото разбрах, при исляма е забранено рисуването на лица, така че нямаше нищо като християнските икони. Достъпът е сравнително свободен но се иска мъжете да са с дълги панталони, а жените да са с покрити крака, ръце и коса - на входа раздаваха шалове на туристките. Нямаше проблем да се снима.
- джамия Шахзаде, проектирана от Синан (за съжаление джамията на Сюлейман Великолепни беше затворена за ремонт, така че не можахме да я видим) - тук почти нямаше туристи, така че можахме да разгледаме на спокойствие. Отново просторно помещение с високи куполи и стенописи с интересни мотиви, по стените имаше фрески с арабски надписи, предполагам от корана. Някак си навяваше спокойствие да си вътре, просто да поседиш и да си починеш - видях един турчин, който правеше точно това - беше седнал на килима и се беше облегнал на една колона, и просто си стоеше там...
- дворецът Топкапъ - на голяма площ и с твърде много интересни места за описване, а пък мен взе да ме домързява вече ;) Арабски архитектурен стил в по-голямата си част (има и някои по-нови сгради), интересно е да се види как са живели султаните след завземането на Константинопол. Дворецът е и отчасти музей, има няколко много интересни експозиции, включително и някои от големите съкровища на Османската империя (около тях за съжаление не даваха да се снима)
- дворецът Долмабахче - дворецът на последните няколко султана на Османската империя, построен е по-скоро в европейски стил. Известен е с многото си кристални полилеи (ама наистина много бяха. И големи. И красиви. И много, забравих да кажа.) Готиното е, че е напълно запазен - всички стаи с мебелите, килимите и завесите. Лошото е, че има огромни опашки от посетители, а вътре е разрешено да се влезе само с група и местен екскурзовод, съответно почти нямаш време да разгледаш като хората - туристите ги карат на конвейер. Снимките са забранени в самия дворец, може да се снима само градината.
Майка ми и баща ми бяха в Истанбул тая пролет и не бяха особено впечатлени. Гледах после снимките и също не ми се доходи. Ако се изключи Света София, май нищо в града не ме привлича, а самият град е толкова неистово грозен и хаотичен...
And you can't dance with a devil on your back...

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Mon May 17, 2010 9:55 am

Това, че е хаотичен не го прави грозен.
Всъщност в това му е чара- палитрата и невероятната амплитуда от... всичко.
Виж ако такива неща не ти допадат, съвсем нормално е да не те кефи :)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 17, 2010 10:13 am

Не, не, това, че е ГРОЗЕН го прави грозен. Много градове са хаотични, но в случая хаосът поне за мен не води до никаква палитра, а до някакъв екстремно грозен мравуняк.
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon May 17, 2010 10:13 am

Бобсън wrote:
RRSunknown wrote:[...] А запаса както се оказа са всички мъже от 18 до 55 години [...]
Това нали не е истина?
То всички хубаво, ама как ще строиш хората дето не могат да ходят, та се возят на колички, та как ще ги строиш да маршируват?
Това за сбиране при бедствия и аварии хубаво, но нали се сещате, че не е редно да се пращат да се вуйват с бедствията и авариите хора дето още преди да си ги пратил можеш да ги пишеш в тефтера в графа "Жертви"...
Тези хора се водят перманентно освободени и логично - никой не ги търси за подобни неща. Временно освободени се водят и хора на ключови позиции - например дежурните в електрическите подстанции, лекари и т.н.

П.С. Съзнавам че отговарям на пост от преди два месеца но покрай последните наводнения да не вземе някой да се притесни :) :wink:

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon May 17, 2010 10:25 am

moonlight wrote:...
Да не си ходила в неделя с Оги? :)

Уикенда обмислям и аз да се разходя към Кресна, но с надуваем каяк, ако има възможност. Рафтина е като автобус в сравнение с това, голяма лудница е.

@termit - колко дни бяхте в Истанбул? :)
Roland wrote:Не, не, това, че е ГРОЗЕН го прави грозен. Много градове са хаотични, но в случая хаосът поне за мен не води до никаква палитра, а до някакъв екстремно грозен мравуняк.
ти не си ходил в Истанбул и все пак го коментираш колко е грозен? ;)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon May 17, 2010 10:33 am

Симеоне, наистина не си прав, дори ако се абстрахираме от факта, че говориш без да си го виждал. Аз изкарах 3 дни там преди години и бях доста впечатлен, без разбира се да може да се мери с европейските значими столици.