Случи ми се нещо интересно, Part II
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
Това нали не е истина?RRSunknown wrote:[...] А запаса както се оказа са всички мъже от 18 до 55 години [...]
То всички хубаво, ама как ще строиш хората дето не могат да ходят, та се возят на колички, та как ще ги строиш да маршируват?
Това за сбиране при бедствия и аварии хубаво, но нали се сещате, че не е редно да се пращат да се вуйват с бедствията и авариите хора дето още преди да си ги пратил можеш да ги пишеш в тефтера в графа "Жертви"...
Абе военната логика е безсмислена и безпощадна, та гаранция че ще решат да не ти губя времето никаква. Точно обратното. 

„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”
- Interpreter
- Forsaken
С жената изкарахме почивката в Истанбул. Нямахме време да разгледаме и малка част от града, но успяхме да минем през някои от най-известните забележителности като примерно Синята джамия. Градът си струва да се види - историческите и ахитектурните паметници, които видяхме, бяха поддържани, с достатъчно обяснителни табели (без джамиите, разбира се) и достъпни за туристи. Много по-чисто от София, и то не защото пазят, а защото се почиства сериозно през нощта. Видях мисля 2 или 3 бездомни кучета за 4 дни, и нито една мина по тротоарите (които са равни и поддържани, поне в централната част). Разликата със София в момента ми действа леко депресиращо.
По-интересните места, които посетихме:
- джамия Султан Ахмед (Синята джамия) - предполагам е най-известната за чужденци джамия в Истанбул, поне имаше огромна опашка от туристи. Първото ми влизане в джамия, така че нямам база за сравнение. Дизайнът при големите джамии, които видях, следва един и същи модел - външен двор, ограден със стена, вътрешен двор като част от сградата, а от вътрешния двор се влиза в самата джамия. Вътре е просторно, с мек килим и огромни куполи с красиви стенописи. Доколкото разбрах, при исляма е забранено рисуването на лица, така че нямаше нищо като християнските икони. Достъпът е сравнително свободен но се иска мъжете да са с дълги панталони, а жените да са с покрити крака, ръце и коса - на входа раздаваха шалове на туристките. Нямаше проблем да се снима.
- джамия Шахзаде, проектирана от Синан (за съжаление джамията на Сюлейман Великолепни беше затворена за ремонт, така че не можахме да я видим) - тук почти нямаше туристи, така че можахме да разгледаме на спокойствие. Отново просторно помещение с високи куполи и стенописи с интересни мотиви, по стените имаше фрески с арабски надписи, предполагам от корана. Някак си навяваше спокойствие да си вътре, просто да поседиш и да си починеш - видях един турчин, който правеше точно това - беше седнал на килима и се беше облегнал на една колона, и просто си стоеше там...
- дворецът Топкапъ - на голяма площ и с твърде много интересни места за описване, а пък мен взе да ме домързява вече
Арабски архитектурен стил в по-голямата си част (има и някои по-нови сгради), интересно е да се види как са живели султаните след завземането на Константинопол. Дворецът е и отчасти музей, има няколко много интересни експозиции, включително и някои от големите съкровища на Османската империя (около тях за съжаление не даваха да се снима)
- дворецът Долмабахче - дворецът на последните няколко султана на Османската империя, построен е по-скоро в европейски стил. Известен е с многото си кристални полилеи (ама наистина много бяха. И големи. И красиви. И много, забравих да кажа.) Готиното е, че е напълно запазен - всички стаи с мебелите, килимите и завесите. Лошото е, че има огромни опашки от посетители, а вътре е разрешено да се влезе само с група и местен екскурзовод, съответно почти нямаш време да разгледаш като хората - туристите ги карат на конвейер. Снимките са забранени в самия дворец, може да се снима само градината.
- джамия Султан Ахмед (Синята джамия) - предполагам е най-известната за чужденци джамия в Истанбул, поне имаше огромна опашка от туристи. Първото ми влизане в джамия, така че нямам база за сравнение. Дизайнът при големите джамии, които видях, следва един и същи модел - външен двор, ограден със стена, вътрешен двор като част от сградата, а от вътрешния двор се влиза в самата джамия. Вътре е просторно, с мек килим и огромни куполи с красиви стенописи. Доколкото разбрах, при исляма е забранено рисуването на лица, така че нямаше нищо като християнските икони. Достъпът е сравнително свободен но се иска мъжете да са с дълги панталони, а жените да са с покрити крака, ръце и коса - на входа раздаваха шалове на туристките. Нямаше проблем да се снима.
- джамия Шахзаде, проектирана от Синан (за съжаление джамията на Сюлейман Великолепни беше затворена за ремонт, така че не можахме да я видим) - тук почти нямаше туристи, така че можахме да разгледаме на спокойствие. Отново просторно помещение с високи куполи и стенописи с интересни мотиви, по стените имаше фрески с арабски надписи, предполагам от корана. Някак си навяваше спокойствие да си вътре, просто да поседиш и да си починеш - видях един турчин, който правеше точно това - беше седнал на килима и се беше облегнал на една колона, и просто си стоеше там...
- дворецът Топкапъ - на голяма площ и с твърде много интересни места за описване, а пък мен взе да ме домързява вече

- дворецът Долмабахче - дворецът на последните няколко султана на Османската империя, построен е по-скоро в европейски стил. Известен е с многото си кристални полилеи (ама наистина много бяха. И големи. И красиви. И много, забравих да кажа.) Готиното е, че е напълно запазен - всички стаи с мебелите, килимите и завесите. Лошото е, че има огромни опашки от посетители, а вътре е разрешено да се влезе само с група и местен екскурзовод, съответно почти нямаш време да разгледаш като хората - туристите ги карат на конвейер. Снимките са забранени в самия дворец, може да се снима само градината.
Elves dig rocket launchers.
И на мен ми се случи нещо интересно. Всъщност, не точно интересно, ами направо страхотно, разкошно, хипер-мега-яко!!!
Викат му рафтинг!!
Е те такъв кеф нема просто!! Реката придошла, течението силно, вълни блъскат лодката отвсякъде, имаше моменти дето тия най-отпред ми бяха кажи-речи над главата, като се блъсне лодката челно в някоя по-яка вълна... вълни те заливат, отгоре дъжд вали....
Бе с две думи: Искам паааааааааааааааак
Викат му рафтинг!!
Е те такъв кеф нема просто!! Реката придошла, течението силно, вълни блъскат лодката отвсякъде, имаше моменти дето тия най-отпред ми бяха кажи-речи над главата, като се блъсне лодката челно в някоя по-яка вълна... вълни те заливат, отгоре дъжд вали....
Бе с две думи: Искам паааааааааааааааак

Майка ми и баща ми бяха в Истанбул тая пролет и не бяха особено впечатлени. Гледах после снимките и също не ми се доходи. Ако се изключи Света София, май нищо в града не ме привлича, а самият град е толкова неистово грозен и хаотичен...termit wrote:С жената изкарахме почивката в Истанбул. Нямахме време да разгледаме и малка част от града, но успяхме да минем през някои от най-известните забележителности като примерно Синята джамия. Градът си струва да се види - историческите и ахитектурните паметници, които видяхме, бяха поддържани, с достатъчно обяснителни табели (без джамиите, разбира се) и достъпни за туристи. Много по-чисто от София, и то не защото пазят, а защото се почиства сериозно през нощта. Видях мисля 2 или 3 бездомни кучета за 4 дни, и нито една мина по тротоарите (които са равни и поддържани, поне в централната част). Разликата със София в момента ми действа леко депресиращо.
- дворецът Топкапъ - на голяма площ и с твърде много интересни места за описване, а пък мен взе да ме домързява вечеАрабски архитектурен стил в по-голямата си част (има и някои по-нови сгради), интересно е да се види как са живели султаните след завземането на Константинопол. Дворецът е и отчасти музей, има няколко много интересни експозиции, включително и някои от големите съкровища на Османската империя (около тях за съжаление не даваха да се снима)
And you can't dance with a devil on your back...
- JaimeLannister
- Forsaken
- RRSunknown
- Elder God
Тези хора се водят перманентно освободени и логично - никой не ги търси за подобни неща. Временно освободени се водят и хора на ключови позиции - например дежурните в електрическите подстанции, лекари и т.н.Бобсън wrote:Това нали не е истина?RRSunknown wrote:[...] А запаса както се оказа са всички мъже от 18 до 55 години [...]
То всички хубаво, ама как ще строиш хората дето не могат да ходят, та се возят на колички, та как ще ги строиш да маршируват?
Това за сбиране при бедствия и аварии хубаво, но нали се сещате, че не е редно да се пращат да се вуйват с бедствията и авариите хора дето още преди да си ги пратил можеш да ги пишеш в тефтера в графа "Жертви"...
П.С. Съзнавам че отговарям на пост от преди два месеца но покрай последните наводнения да не вземе някой да се притесни

Да не си ходила в неделя с Оги?moonlight wrote:...

Уикенда обмислям и аз да се разходя към Кресна, но с надуваем каяк, ако има възможност. Рафтина е като автобус в сравнение с това, голяма лудница е.
@termit - колко дни бяхте в Истанбул?

ти не си ходил в Истанбул и все пак го коментираш колко е грозен?Roland wrote:Не, не, това, че е ГРОЗЕН го прави грозен. Много градове са хаотични, но в случая хаосът поне за мен не води до никаква палитра, а до някакъв екстремно грозен мравуняк.

Scalpel. Sponge. Magic Wand!