За вярата и атеизма - не пак, а отново
Moderator: Moridin
Да, Ренесансът се казва така именно защото възражда класическите традиции от древността, мисля. Ся, че се е повлиял и е провокиран от християнството е факт. Наистина не мога да говоря за музиката, но в изобразителното изкуство, архитектурата и скулптурата се наблюдава по-скоро възраждане, отколкото развитие поне в началото. Т.е. според мен развитието на изкуствата е провокирано колкото от християнството, толкова и от възродената антична традиция. Пак казвам, може да не е така в музиката, но не мисля, че може да се обобщава, че както е музиката, така е и в другите изкуства. Най-малкото именно защото музиката до доста късно е била нещо предаващо се от уста на уста (и съответно със сигурност интерпретирано), докато изобразителното изкуство и архитектурата са били обективни и неизменчиви. Т.е. ако аз измисля нещо ново в музиката нямам никаква гаранция, че бардът от съседното графство ще го схване и ще ми предаде песента по същия начин, а не както си знае. Докато ако аз нарисувам тавана на църквата, използвайки нов подход, примерно перспектива, той ще си остане нарисуван така и все някой някога ще използва моя подход. Затова и има логика да не се развиват паралелно.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- The Dragon
- Elder God
- JohanVladimir
- Sorcerer
Да. Защото са етносформиращи. Това с една дума и разбира се, неточно по:The Dragon wrote:А след още 400 години току виж признали че и жените и хомосексуалистите са хора. Някъде някой да е чел обяснение защо светата монотеистична троица (юдеизъм/ислям/християнство) е толкова с толкова агресивна пропаганда и мисионерска?
Асман, Ян. Културната памет. ИК "Планета-3", София, 2001.
Много интересна дискусия, между другото.
Само да вметна едни неща, че Онзи с Бялата Брада на Небето е Зевс Гръмовержец, пък Онзи с Рогата и Копитата е Аполон, пък Богородица е Артемида Ефеска. За още по-интересно мюсюлманите от шиитската деноминация почитат не по-малко от католиците Къз Ана (Девата Майка). Не знам що ги приказвам тия.
Аз съм чел и още по-интересни неща за оня с бялата брада, примерно за премахнатото от вярванията на евреите женско начало, било то Хера или каквото и да е (т.е. не са били монотеисти в началото), за което естествено не се говори нищо, но пък са намерени археологични доказателства с Йехова и жена му. 

- The Dragon
- Elder God
Линкове ако имаш за такива интересни неща ?AlDim wrote:Аз съм чел и още по-интересни неща за оня с бялата брада, примерно за премахнатото от вярванията на евреите женско начало, било то Хера или каквото и да е (т.е. не са били монотеисти в началото), за което естествено не се говори нищо, но пък са намерени археологични доказателства с Йехова и жена му.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- JohanVladimir
- Sorcerer
Конкретно за литературата - мерената реч е станала доста по-РАЗЛИЧНО мерена и са възникнали доста нови жанрове, конкретно в поезията. Да не говорим като подход и тематика колко я е развило именно Християнството - не догмите му, а символиката и структурата на свещените му книги. Хел, по-голямата част от поезията на английски (и немалка част от прозата) от Средновековието до кажи-речи началото на 20-и век е в общи линии на ехо на Джеймсовата Библия.Мерената реч не е станала кой знае колко по-мерена, прозата е съществувала много преди този период и т.н.
"Catch-phrase!"The Dragon wrote:Указания за спорене с Рол - щом не е музика, не е важно и съществено.

С АлДим повечето работи ги мляхме наживо. Ше излезе малко като измъкване, но аз изначално повече говоря за процесът, довел до съвременните изкуства, като малко по малко се избистри, че някои от тях просто не са мръднали много (скулптурата да речем). АлДим го вижда като процес, почнал в древността, прекъснал в тъмните векове и продължил после. Аз го виждам като два отделни процеса, от които вторият Е инспириран от първия, но е качествено нов. За авторството очевидно съм в грешка, друг е въпросът доколко иде реч за осъзната художественост в тия ранни произведения.
And you can't dance with a devil on your back...
Малко трудно е, за съжаление. Това съм го чел в брой на най-голямото американско археологично списание, но преди няколко години.The Dragon wrote:Линкове ако имаш за такива интересни неща ?AlDim wrote:Аз съм чел и още по-интересни неща за оня с бялата брада, примерно за премахнатото от вярванията на евреите женско начало, било то Хера или каквото и да е (т.е. не са били монотеисти в началото), за което естествено не се говори нищо, но пък са намерени археологични доказателства с Йехова и жена му.
Накратко - в периода, когато е създаден Старият завет, е имало тенденция към премахване на женското божествено начало. Позиция, която еврейските духовници или както там им се е викало са наложили ревностно. С други думи - това си е и доказателство за измишльотените фабрикации, неизбежно спохождащи създаването на "големите киниги" (таман докато последните бъдат написани, всичко е станало устна традиция).
Мда, но повечето Библии са преводи от латински и гръцки. Заради това и все ме мъчеше навремето, че латинските и гръцките речници са фрашкани с прекалено много ексклузивно библейски думи. Но как да е, това е извън темата.Да не говорим като подход и тематика колко я е развило именно Християнството - не догмите му, а символиката и структурата на свещените му книги. Хел, по-голямата част от поезията на английски (и немалка част от прозата) от Средновековието до кажи-речи началото на 20-и век е в общи линии на ехо на Джеймсовата Библия.
Специално латинската поезия е продължила традициите си почти до ден днешен, след като гръцката по начало е създала принципите на западната мерена реч. Иначе няма спор, че с поезията се е експериментирало още много, особено на други езици, но това се е случило най-вече от началото на Ренесанса нататък. Моето наблюдение е, че другият период, през който се е експериментирало доста с този вид литература е Хеленистичният, като той на свой ред е вдъхновил римляните, които пък са последвани от латиноезичните поеми от средновековието (последните съм превеждал и анализирал лично).
Edit: Всъщност намерих статията, която четох едно време, или поне въведението й:
http://www.archaeology.org/0503/abstracts/israel.html
- The Dragon
- Elder God
Кракд отново рулират ...Religion is polarizing and ludicrous, but despite what angsty atheists say, it does more good than harm. Look at the numbers: For every firebombed abortion clinic, there are 126 young Catholic boys getting all the sex they want.
- The Dragon
- Elder God
Хъм - не знаех, че е обявен третия годишния конкурс "Как да кажем нещо тъпо по сложен начин".coldie wrote:Има Бог като философско понятие, има Бог и като религиозно понятие. И оттам насетне от - до. И все пак вярващите не стъпват на голо, докато атеиста няма нищо освен голата вяра на необосновано отрицание.
От друга страна можете да спорите много хубаво двамата с делюжън.
- JaimeLannister
- Forsaken
Новата духовна литература доста копае в тая насока - един линк е третата книга от "Разговори с Бога". В част 3 (мисля) става дума за трансформацията от преобладаващата представа "Богинята" (и матриархата) към представата "Бога".AlDim wrote:Малко трудно е, за съжаление. Това съм го чел в брой на най-голямото американско археологично списание, но преди няколко години.The Dragon wrote:Линкове ако имаш за такива интересни неща ?AlDim wrote:Аз съм чел и още по-интересни неща за оня с бялата брада, примерно за премахнатото от вярванията на евреите женско начало, било то Хера или каквото и да е (т.е. не са били монотеисти в началото), за което естествено не се говори нищо, но пък са намерени археологични доказателства с Йехова и жена му.
Накратко - в периода, когато е създаден Старият завет, е имало тенденция към премахване на женското божествено начало. Позиция, която еврейските духовници или както там им се е викало са наложили ревностно. С други думи - това си е и доказателство за измишльотените фабрикации, неизбежно спохождащи създаването на "големите киниги" (таман докато последните бъдат написани, всичко е станало устна традиция).
- Spoiler: show