Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
Strelok
Paragon

Post by Strelok » Mon Jul 12, 2010 10:43 am

Мерси на всички за отговорите, ще пробвам изброените.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Mon Jul 12, 2010 3:37 pm

Снощи започнах Метро 2033 и набързо прочетох 100 страници. За сега съм крайно несъгласен с ниската оценка дадена в сайта. Ще цитирам коментара си по този и още един въпрост от друг форум, защото ме мързи да пиша същото, но с други думи.

Mненията за "Метро 2033" в интернет са много противоречиви, но на мен за сега бая ми харесва. Има атмосфера, оригинален и интересен свят, приключения, екшън и историята, която ако не най-оригналната на света, то поне те кара да следиш с интерес. И най-важното - чете се адски леко и не усещаш кога е изтекло времето и страниците. А това при мен е много важен фактор. В последните месеца зарязах повече книги, от колкото през последните няколко години. Много мразя когато започна да чета някоя фантастика с нагласата за интересна история, приключения, нов оригинален свят, готина атмосфера и т.н, а получи философски есета по няколко десетки страници и от време на време малко сюжет. Просто не мога да чета нещо подобно. Ако ще пишеш такава литература - стани философ, а не фантатаст... Да, яко е от време на време да има разсъждения за екзистенциални проблеми, но когато е умерено, в малки количества и на място. И се зачудих - и при вас ли е така или проблемът е в моят телевизор?
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Jul 12, 2010 4:20 pm

От скука почнах Среща с Рама и всъщност ми е доста интересна твърда фантастика.Прочетох и Какво сънуват псиборгите на Пиер Барбе,много яка книжка.
Dante wrote: И се зачудих - и при вас ли е така или проблемът е в моят телевизор?
Просто ти така виждаш нещата и в това няма нищо лошо.Аз пък МНОГО обичам такива философски работи,не знам защо.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 12, 2010 4:49 pm

Изчетох The Dervish House НАЙ-СЕТНЕ (!!!) и подхванах House of Suns на Алистър Рейнолдс. Обещава да е яка.
And you can't dance with a devil on your back...

Dante
Mistborn

Post by Dante » Mon Jul 12, 2010 4:53 pm

Claymore47_Fen wrote:От скука почнах Среща с Рама и всъщност ми е доста интересна твърда фантастика.Прочетох и Какво сънуват псиборгите на Пиер Барбе,много яка книжка.
Dante wrote: И се зачудих - и при вас ли е така или проблемът е в моят телевизор?
Просто ти така виждаш нещата и в това няма нищо лошо.Аз пък МНОГО обичам такива философски работи,не знам защо.
Ами тогава чети философия. Я ми дай пример за "много фолософска" фантастика, която си чел?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jul 12, 2010 4:56 pm

Хиперион е бая философска във всеки един аспект.

Dante
Mistborn

Post by Dante » Mon Jul 12, 2010 5:07 pm

Да, така е, но въпреки това е една от най-любимите ми книги. А аз май не го обясних много правилно. Обожавам сложни истории, умело вплетени философски и екзистенциални проблеми и т.н. Но всичко това обичам сам да си го извличам от преживяванията на героите и развитието на историята. От диалозите, случките и т.н. Освен това да ми е предоставано със стил. Когато е така, както е в случая с Хиперион - супер.
Но когато даден автор започне десетки, дори сторици страници да ми обяснява възгледите си за живота, тотално заебавайки историята си...е не. Конкретни примери няма да давам, защото ще ми се нахвърлите. :Д

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Jul 12, 2010 5:23 pm

Аз пък подхванах вчера Use of Weapons на Iain M. Banks, за която изчетох една камара суперлативи къде ли не, дано да ги оправдае, засега почва обещаващо.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 12, 2010 5:55 pm

Dante wrote:Да, така е, но въпреки това е една от най-любимите ми книги. А аз май не го обясних много правилно. Обожавам сложни истории, умело вплетени философски и екзистенциални проблеми и т.н. Но всичко това обичам сам да си го извличам от преживяванията на героите и развитието на историята. От диалозите, случките и т.н. Освен това да ми е предоставано със стил. Когато е така, както е в случая с Хиперион - супер.
Но когато даден автор започне десетки, дори сторици страници да ми обяснява възгледите си за живота, тотално заебавайки историята си...е не. Конкретни примери няма да давам, защото ще ми се нахвърлите. :Д
Дай, всъщност, щото аз изобщо не схващам какво имаш предвид.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 12, 2010 10:04 pm

Roland wrote:Изчетох The Dervish House НАЙ-СЕТНЕ (!!!) и подхванах House of Suns на Алистър Рейнолдс. Обещава да е яка.
Обаче усетих Подтика (а когато усетиш Подтика, си длъжен да му се поддадеш!) и вместо това хванах The Three Stigmata of Palmer Eldritch, която е една от малкото супер известни книги на Дик, които не съм чел.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Tue Jul 13, 2010 12:35 pm

"Къде беше, Адам" на Хайнрих Бьол
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

BrilliantBlue
Smallfolk

книги

Post by BrilliantBlue » Wed Jul 14, 2010 10:03 pm

Захващам се сега с "Кръстоносци" на Хенрик Сенкевич. Напоследък съм се запалила да чета и книги за келтите, легенди, предания и пр., но всички библиотеки наоколо се оказват бедни откъм такива книжки :dunno:
Рутинна процедура - първо ви бесим, после ви разпитваме!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Jul 14, 2010 10:22 pm

Намери си нещо на Мика Валтари. Хубави исторически романи пише - "Синухе египтянина" е добър пример.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

BrilliantBlue
Smallfolk

Post by BrilliantBlue » Thu Jul 15, 2010 10:21 am

Marfa wrote:Намери си нещо на Мика Валтари. Хубави исторически романи пише - "Синухе египтянина" е добър пример.
Непременно ще го потърся, благодаря! :D
Рутинна процедура - първо ви бесим, после ви разпитваме!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Jul 15, 2010 10:49 am

Започнах "The darkness that comes before".
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image