Което с какво се отличава от сега, освен че трябва да се затегне контролът?не го приемам лично - просто не ми разчитате основната теза - да има много силен подбор на кого се дава оръжието но за сметка на това оръжието да се дава не само на полицаи и охранители.

А какво ще кажеш за малко агресивните, които трябва да се защитават от много агресивните? Или за тези, които са божи кравички, докато не стане дума за ревност по повод на половинката? Или нещо друго? Такива неща няма как да предвидиш и диагностицираш. Да, включително с психотестове.Защото нужда от оръжие имат слабите физически и потенциалните жертви на насилие а не агресивните, пияндурите или психически лабилните хора които за всяко нещо реагират агресивно.
Мисля, че почти всеки по-преживял чоявек има поне един случай, за който да каже "толкова бях бесен, че тогава ако имах оръжие в ръцете си щях да го/я убия". Сигурно повечето реално все пак нямаше да го направят. Но и малцинството е достатъчно.
Което, обаче няма как да стане в цивилния живот. И, бтв, въпреки това и в казармата има застреляни хора от време на време. Имам предвид мирно време.Бате очевидно трябва има обучение преди да получиш честта да си въоръжен. Мислиш ли че са ни раздавали оръжието първия ден и са ни разпращали на караул? Точно обратното - в продължение на месец и половина ти набиват в главата колко лошо ще стане ако си играеш с оръжието, промиват ти мозъка със легенди за стрелби и те следят всяка секунда когато си на учението с патроните в автомата. И това е системно - гарантирам ти че в един момент дори и подсъзнателно няма да посегнеш да целиш в главата или тръгнеш да отмъщаваш с оръжието.
Както и да е, за мен главното е, че практически няма как да се направи разграничението.