За или против притежаването на лично оръжие

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Locked
Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Nov 24, 2009 9:59 am

не го приемам лично - просто не ми разчитате основната теза - да има много силен подбор на кого се дава оръжието но за сметка на това оръжието да се дава не само на полицаи и охранители.
Което с какво се отличава от сега, освен че трябва да се затегне контролът? :)
Защото нужда от оръжие имат слабите физически и потенциалните жертви на насилие а не агресивните, пияндурите или психически лабилните хора които за всяко нещо реагират агресивно.
А какво ще кажеш за малко агресивните, които трябва да се защитават от много агресивните? Или за тези, които са божи кравички, докато не стане дума за ревност по повод на половинката? Или нещо друго? Такива неща няма как да предвидиш и диагностицираш. Да, включително с психотестове.

Мисля, че почти всеки по-преживял чоявек има поне един случай, за който да каже "толкова бях бесен, че тогава ако имах оръжие в ръцете си щях да го/я убия". Сигурно повечето реално все пак нямаше да го направят. Но и малцинството е достатъчно.
Бате очевидно трябва има обучение преди да получиш честта да си въоръжен. Мислиш ли че са ни раздавали оръжието първия ден и са ни разпращали на караул? Точно обратното - в продължение на месец и половина ти набиват в главата колко лошо ще стане ако си играеш с оръжието, промиват ти мозъка със легенди за стрелби и те следят всяка секунда когато си на учението с патроните в автомата. И това е системно - гарантирам ти че в един момент дори и подсъзнателно няма да посегнеш да целиш в главата или тръгнеш да отмъщаваш с оръжието.
Което, обаче няма как да стане в цивилния живот. И, бтв, въпреки това и в казармата има застреляни хора от време на време. Имам предвид мирно време.

Както и да е, за мен главното е, че практически няма как да се направи разграничението.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Tue Nov 24, 2009 10:11 am

RRSunknown wrote:Хм, не ми се търси в тема от 70 страници но ясно си спомням че Тайгъра беше спделил как наскоро двама му скочили защото носел червена фанелка а те (явно) са били надъхани левскари. Не мога да си спомня как точно е завършила ситуацията.
Честно казано, нямам спомен да съм казвал нещо такова. Сигурен ли си, че съм аз?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Nov 24, 2009 11:11 am

Някой беше но кой беше не помня честно казано , бях останал с усещане че с теб беше случката.

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Tue Nov 24, 2009 12:04 pm

До колкото си спомням беше Itilon

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Sep 11, 2010 11:23 am

По-скоро искам да разрешат в България като в други страни употребата на тазери.пък аз ще се оправя. :D

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sat Sep 11, 2010 11:53 am

Claymore47_Fen wrote:По-скоро искам да разрешат в България като в други страни употребата на тазери.пък аз ще се оправя. :D
Тазера е страхотно нещо с което можеш да убиеш човек без да искаш, и като бонус ако си срещу повече от един ще си го отнесеш като стой та гледай.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Sep 11, 2010 12:12 pm

Но при единични нападения дава шанс да избягаш.Кето впрочем ме подсеща че даваха по NG нещо като уроци по практическа самозащита.Тоест например да заслепиш някой с фнерче и докато е заслпене бягаш.Или удар със всичка сила със отворена длан по ушите му или да го блъснеш пак с отворени длани някъде око таза защото там е центъра на тежестта.както и някой по-тежки метода с които баче можеш да го претрепеш.А тазера не може ли да се настрои волтжа.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Sep 11, 2010 12:39 pm

С тейзъра проблемът не е толкова във волтажа, колкото в това къде ще уцелиш нападателя. Не съм запознат, обаче, доколкото си спомням, производителите на такива предупреждават да не се удря в гърдите или нещо от тоя род.

Иначе без да искаш може да убиеш човек и с вилица. Или с писалка. Или с каквото ти попадне. Все пак шансът да го направиш с нещо доста по-далекобойно и предназначено за убийства е малко по-голям.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Sep 11, 2010 1:06 pm

Подобни теоретични подготовки имам усещането че се провалят епично срещу реална опасност от група агресивно настроени или престъпник който също е логично въоръжен.
Смисъла на реалното, смъртоносно оръжие е (както съм казвал много пъти) във възпиращия ефект , в силния шум ,в страха на опонента от смърт и осакатяване а не в това да разстрелваш когото видиш.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Sep 11, 2010 2:01 pm

И според мен е така ама ако всеки хване оръжие какво става?Иначе не бих отказал една Берета 92 ФС като подарък. :lol:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Sep 11, 2010 4:16 pm

И според мен е така ама ако всеки хване оръжие какво става?
Ако беше ходил в казарма щеше да знаеш какво става - нищо :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Sat Sep 11, 2010 4:28 pm

Да, в казарамата, където режимът ти е разписан по часове, няма жени и близки и т.н., само от време на време по някой войник се застрелва или застрелва друг, но е рядко, факт.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat Sep 11, 2010 4:29 pm

RRSunknown wrote:Ако беше ходил в казарма щеше да знаеш какво става - нищо :)
Ъхъ... Затова на една Нова година някакъв идиот изподупчи с пистолет една от стените на къщата, в която живеех. Добре, че не уцели някой прозорец тогава...
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Sep 11, 2010 5:04 pm

Чесали сме го това - пак ли почваме с единични примери.
Естествено че рандъм пияница ще пука на нова година - той ще пука и без оръжия , или със самоделки бомби, или ще се качи в колата да сгази някой.
И естествено че цялата маса войници ще се намерят неколцина да не издържат психически- дали ще имат оръжие под ръка или не в случая няма значение.
b.t.w. Ако знаете колко много хора реално си ходят с легално оръжие и нищо не са направили :)

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Sep 11, 2010 10:24 pm

Слава богу че няма казарма! :D