За Патриотизма И Злите Комерсиални Американци
Moderator: Moridin
Аз пък в момента най-непатриотично псувам оскъдното количество на кирилските шрифтове. А патриотизма е много общо едно такова, за него може да се хване човек само ако е с комплекси.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Interpreter
- Forsaken
Не знам защо тази тема ми припомни един стар и доста гнусен соц виц за патриотизма

- Spoiler: show
Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.
Моята любов към рода пък не е такава... Тя си е любов към рода. И някак странно ми е да чета "родина" с главно "р" и неща като "...на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще" Не си разменяме политически памфлети, а мнения.raylight wrote:Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.

Тва е некъф документален филм.raylight wrote:Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
Обичайте Родината... мамка ви!
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- Interpreter
- Forsaken
Колкото до патриотизма...
Сещам се за думите на един стар мой приятел:
"Гордея се с произхода си, да.
В мен има много прабългарско, малко славянско и доста тракийско.
Роден съм в борческото селце Уйовене, скътано в китната долина Влачи гъз, в полите на западна Стара планина.
Вярно, тази топонимия винаги ме е притеснявала, но за щастие селцето след това го преименуваха на Хубавене.
Само че от това нещата не се промениха особено."
Сещам се за думите на един стар мой приятел:
"Гордея се с произхода си, да.
В мен има много прабългарско, малко славянско и доста тракийско.
Роден съм в борческото селце Уйовене, скътано в китната долина Влачи гъз, в полите на западна Стара планина.
Вярно, тази топонимия винаги ме е притеснявала, но за щастие селцето след това го преименуваха на Хубавене.
Само че от това нещата не се промениха особено."
- The Dragon
- Elder God
Напред войни на Богоравия ...raylight wrote:Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

С държавата имаме обществен договор - аз й плащам данъци, а тя ми осигурява някаква законност. Иначе не забелязвам държавата ми да се е разляла в някаква особена любов към мен, та не виждам защо трябва и аз да й отговарям извън деловите ни отношения. Напротив, тя ми казва, че въпреки, че си плащам здравните осигуровки, ако се разболея няма да ме лекува, докато с другата ръка дава на Ахмед Доган милиони. Някак патриотизъм към държавата не чувствам. От там нататък към хората имам чисто лични чуства, при това само към някои, абсурд е да обединя всички българи под един знаменател. Още по-малко пък всички живяли някога, историята помни и достатъчно дребни човечета. Това не значи, че не оценявам направеното от Левски, примерно. Просто, че не твърдя, че автоматично това, че сме от една народност прави и мен велика или че понеже той е българин е най-великият борец за свобода бродил някога по земята.raylight wrote:Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
ФактМорве, съгласи се, че фраза като "любовта към бащиния ток" или "любовта към бащиното парно" звучат още по-смешно. НЕ е нужно да сме фактологически изрядни за ВСИЧКО.![]()

I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- RRSunknown
- Elder God
Мисля че имате някаква заблуда патриотизъм не означава чуство към държавата а чуство към общноста към която принадлежиш. Държава и общност не са еквиваленти.
Патриотизъм означава любов и възхищение към Родината, гордост и възхищение от националните постижения и природните дадености.
Това не означава че трябва да се биеш в гърдите как сме най-големите (особено когато не сме в 99% от случаите) но е редно да изпитваш някаква радост при постижение на българин.
Биенето в гърдите само защото си от дадена нация се нарича национализъм и няма нищо общо с патритозма.
Патриотизъм означава любов и възхищение към Родината, гордост и възхищение от националните постижения и природните дадености.
Това не означава че трябва да се биеш в гърдите как сме най-големите (особено когато не сме в 99% от случаите) но е редно да изпитваш някаква радост при постижение на българин.
Биенето в гърдите само защото си от дадена нация се нарича национализъм и няма нищо общо с патритозма.
Много са ти объркани понятията, намеси природата и нацията в едно. Патриотизъм в наше време се отнася за Държавата, това е.
Чувството, че принадлежиш към общност е от признаците/проявите на патриотизма, а не предусловие за него.
Чувството, че принадлежиш към общност е от признаците/проявите на патриотизма, а не предусловие за него.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- RRSunknown
- Elder God
Когато сме нямали държава патритозма е бил най-голям . Следователно държавата няма нищо общо с патриотизма.
Аз лично не се смятам патриот но понякога се чудя дали на сегашните Софияци щеше да им е хубаво като сърби ако прадядо ми и другите около него не са извършили марша към Сливница за 3 дни. А пък неговият дядо и другите като него може са хвърляли мъртъвци на Шипка ей така залудо.
Аз лично не се смятам патриот но понякога се чудя дали на сегашните Софияци щеше да им е хубаво като сърби ако прадядо ми и другите около него не са извършили марша към Сливница за 3 дни. А пък неговият дядо и другите като него може са хвърляли мъртъвци на Шипка ей така залудо.
"Грабайте телата" е легенда.
На жителите на сегашна западна България щеше да им е хубаво в Сърбия, ако в момента се смятаха за сърби. Ако се смятаха за българи и се намираха под сръбска власт - не. И двете са достатъчно възможни развития, справка Македония. Така че въпросът няма отговор. Между другото, някъде край сегашната западна граница след Освобождението е имало желание за преминаване към Сърбия, не оставане в България. Съжалявам, че ми е толкова мътен този период и не мога да дам повече подробности (дори може и да бъркам времето - може да е било при следващите конфликти).
Как разбра, че когато сме нямали държава, патриотизмът е бил най-голям? Заедно с борбата за независима църква и държава е имало там едни явления като гърчеене или пък примерно крайно русофилство мъничко по-късно. И съвсем отделно, че понятието патриотизъм е достатъчно силно свързано с идеята за национална държава, която възниква исторически късно, примерно някъде към 18-и век.
Така че нека не бързаме с обобщенията.
На жителите на сегашна западна България щеше да им е хубаво в Сърбия, ако в момента се смятаха за сърби. Ако се смятаха за българи и се намираха под сръбска власт - не. И двете са достатъчно възможни развития, справка Македония. Така че въпросът няма отговор. Между другото, някъде край сегашната западна граница след Освобождението е имало желание за преминаване към Сърбия, не оставане в България. Съжалявам, че ми е толкова мътен този период и не мога да дам повече подробности (дори може и да бъркам времето - може да е било при следващите конфликти).
Как разбра, че когато сме нямали държава, патриотизмът е бил най-голям? Заедно с борбата за независима църква и държава е имало там едни явления като гърчеене или пък примерно крайно русофилство мъничко по-късно. И съвсем отделно, че понятието патриотизъм е достатъчно силно свързано с идеята за национална държава, която възниква исторически късно, примерно някъде към 18-и век.
Така че нека не бързаме с обобщенията.