За Патриотизма И Злите Комерсиални Американци

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Sep 23, 2010 3:37 pm

Аз пък в момента най-непатриотично псувам оскъдното количество на кирилските шрифтове. А патриотизма е много общо едно такова, за него може да се хване човек само ако е с комплекси.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Sep 23, 2010 6:29 pm

(бтв, това с огнището е малко смешно, като се има предвид, че от три поколения насам се ползва ток)
Морве, съгласи се, че фраза като "любовта към бащиния ток" или "любовта към бащиното парно" звучат още по-смешно. НЕ е нужно да сме фактологически изрядни за ВСИЧКО. :lol:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Sep 23, 2010 7:27 pm

Не знам защо тази тема ми припомни един стар и доста гнусен соц виц за патриотизма :mrgreen:
Spoiler: show
Глистчето се показало навън и възкликнало:
- Ой, мамо! Колко е хубаво, светличко, зеленичко, пчелички жужат и тъй хубаво мирише! Хайде да отидем там!
- О, не, детето ми - отвърнала мама Глистка. - Нашата родина е тук, в г.за.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Thu Sep 23, 2010 7:28 pm

Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Vash
Paragon

Post by Vash » Thu Sep 23, 2010 7:39 pm

На партито за деня на независмостта, което организира моят университет, ми поискаха 10 лева за вход и три лева за малка бира. След тази травмираща случка намразих патриотизма още повече. :lol:

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Sep 23, 2010 8:03 pm

raylight wrote:Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
Моята любов към рода пък не е такава... Тя си е любов към рода. И някак странно ми е да чета "родина" с главно "р" и неща като "...на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще" Не си разменяме политически памфлети, а мнения. ;)

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Sep 23, 2010 8:05 pm

raylight wrote:Родът е нещо повече от бабите и дядовците, нещо с много по - широк обхват. Държавата е система за колективна отбрана. Любовта към рода е любов и към Родината, към всички тези хора, които са преплели съдбите си, за да създадат България и на цената на огромни жертви да проправят пътя на нашето бъдеще.
Тва е некъф документален филм.

Обичайте Родината... мамка ви!
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Sep 23, 2010 8:42 pm

Колкото до патриотизма...
Сещам се за думите на един стар мой приятел:
"Гордея се с произхода си, да.
В мен има много прабългарско, малко славянско и доста тракийско.
Роден съм в борческото селце Уйовене, скътано в китната долина Влачи гъз, в полите на западна Стара планина.
Вярно, тази топонимия винаги ме е притеснявала, но за щастие селцето след това го преименуваха на Хубавене.
Само че от това нещата не се промениха особено."

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Sep 23, 2010 9:18 pm

Напред войни на Богоравия ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Sep 23, 2010 9:32 pm

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Sep 23, 2010 9:56 pm

С държавата имаме обществен договор - аз й плащам данъци, а тя ми осигурява някаква законност. Иначе не забелязвам държавата ми да се е разляла в някаква особена любов към мен, та не виждам защо трябва и аз да й отговарям извън деловите ни отношения. Напротив, тя ми казва, че въпреки, че си плащам здравните осигуровки, ако се разболея няма да ме лекува, докато с другата ръка дава на Ахмед Доган милиони. Някак патриотизъм към държавата не чувствам. От там нататък към хората имам чисто лични чуства, при това само към някои, абсурд е да обединя всички българи под един знаменател. Още по-малко пък всички живяли някога, историята помни и достатъчно дребни човечета. Това не значи, че не оценявам направеното от Левски, примерно. Просто, че не твърдя, че автоматично това, че сме от една народност прави и мен велика или че понеже той е българин е най-великият борец за свобода бродил някога по земята.
Морве, съгласи се, че фраза като "любовта към бащиния ток" или "любовта към бащиното парно" звучат още по-смешно. НЕ е нужно да сме фактологически изрядни за ВСИЧКО. :lol:
Факт :D Обаче мисля, че не ме разбра. Просто самата фраза ми се вижда вече толкова остаряла и изпълнена с патос, че звучи абсурдно. Сигурно някога, когато огнищатата са били сърцето на дома, това е било изпълнено със смисъл. Сега звучи като остарял израз, който се ползва само на готово.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Sep 23, 2010 11:11 pm

Мисля че имате някаква заблуда патриотизъм не означава чуство към държавата а чуство към общноста към която принадлежиш. Държава и общност не са еквиваленти.
Патриотизъм означава любов и възхищение към Родината, гордост и възхищение от националните постижения и природните дадености.
Това не означава че трябва да се биеш в гърдите как сме най-големите (особено когато не сме в 99% от случаите) но е редно да изпитваш някаква радост при постижение на българин.
Биенето в гърдите само защото си от дадена нация се нарича национализъм и няма нищо общо с патритозма.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Sep 23, 2010 11:14 pm

Много са ти объркани понятията, намеси природата и нацията в едно. Патриотизъм в наше време се отнася за Държавата, това е.

Чувството, че принадлежиш към общност е от признаците/проявите на патриотизма, а не предусловие за него.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Sep 23, 2010 11:24 pm

Когато сме нямали държава патритозма е бил най-голям . Следователно държавата няма нищо общо с патриотизма.

Аз лично не се смятам патриот но понякога се чудя дали на сегашните Софияци щеше да им е хубаво като сърби ако прадядо ми и другите около него не са извършили марша към Сливница за 3 дни. А пък неговият дядо и другите като него може са хвърляли мъртъвци на Шипка ей така залудо.

bsb
Paragon

Post by bsb » Fri Sep 24, 2010 12:30 am

"Грабайте телата" е легенда.
На жителите на сегашна западна България щеше да им е хубаво в Сърбия, ако в момента се смятаха за сърби. Ако се смятаха за българи и се намираха под сръбска власт - не. И двете са достатъчно възможни развития, справка Македония. Така че въпросът няма отговор. Между другото, някъде край сегашната западна граница след Освобождението е имало желание за преминаване към Сърбия, не оставане в България. Съжалявам, че ми е толкова мътен този период и не мога да дам повече подробности (дори може и да бъркам времето - може да е било при следващите конфликти).
Как разбра, че когато сме нямали държава, патриотизмът е бил най-голям? Заедно с борбата за независима църква и държава е имало там едни явления като гърчеене или пък примерно крайно русофилство мъничко по-късно. И съвсем отделно, че понятието патриотизъм е достатъчно силно свързано с идеята за национална държава, която възниква исторически късно, примерно някъде към 18-и век.
Така че нека не бързаме с обобщенията.