Реална ли е онлайн комуникацията?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

JaimeLannister
Forsaken

Реална ли е онлайн комуникацията?

Post by JaimeLannister » Wed Oct 13, 2010 9:46 am

Image

Да ви кажа честно- Роланд е симпатяга, ама понякога и мен ме дразни.
:) :mrgreen:
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 10:33 am

Че и мен :mrgreen: Но не се притеснява да ми каже, че съм неприятен (въпреки че очевидно греши), нито аз да му кажа, че е зловреден психопат, така че никой от нас не е лицемер :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 13, 2010 11:06 am

Каквото каза младежът.
И въобще - да, не сме идеални. Особено Рол:Р Но когато спорим гадно не е изначално за да накараме някой лично да се почувства зле, а заради каузата.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Oct 13, 2010 11:18 am

Аз лично нямам проблеми с по-разгорещени спорове, въпреки че ми опонират често.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 13, 2010 11:44 am

Всъщност те уважавам за това, че въпреки огромния спор за оръжията, който водихме почти само ние, тотално несъгласни един с друг, ти така и не се изкуши на някакви удари под кръста.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 11:50 am

Подозирам че е защото форумните спорове не тря се зимат насериозно? :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Oct 13, 2010 12:12 pm

(редактирано) ...дори и когато става дума за истински сериозни неща ли?

Добавено: За голяма част от форумните спорове може и да е по-добре да не се взимат твърде насериозно, но понякога форумът наистина е един от най-лесните и най-добрите начини да обсъдиш истински, сериозен въпрос, който действително те интересува, с хора, поне с част от които искаш да го обсъдиш сериозно. Не всички дискусии са такива, но се случва.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 13, 2010 12:26 pm

Ам, аз продължавам да не разбирам - защо форумният спор е различен от спор по телефона, очи в очи или кореспонденция на парфюмирана хартия? Да, губят се детайли, но не и идеята. Важна е същността му, а не техническите средства, с които е изразен. Толкова кристално ясно е.
Но има идея в това, което казва Жоро - спорове за бъдещето на света или точно кво е мислел пистаелят като го е писал това, не бива да се възприемат много сериозно.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 1:03 pm

Всъщност това, което се опитах да кажа, е амалгама на последното изречение на Морви И поста на Пенчев.

Напълно е ок да има сериозни и важни спорове във форума (както и в живота). Тъй като те обаче са на не-лични теми, за не-лични преживявания и не-лични наранени чувства, не виждам никакво основание да се взимат насериозно - както във форума, така и в живота.

Най-многото, до което може да се стигне със спор, е истината за нещо си по някой въпрос.

А това не е ужасно много бтв ;)

Тъй като споровете на живо инехерентно (отчасти поради невербалната комуникация, отчасти заради контекста) се размиват с лични, там е по-оправдано да взимаш нещата на сериозно. Not so във форума обаче.
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Wed Oct 13, 2010 1:14 pm

Moridin wrote:Всъщност това, което се опитах да кажа, е амалгама на последното изречение на Морви И поста на Пенчев.
Ихааа... един вид признание, предполагам :)
Moridin wrote:Напълно е ок да има сериозни и важни спорове във форума (както и в живота). Тъй като те обаче са на не-лични теми, за не-лични преживявания и не-лични наранени чувства, не виждам никакво основание да се взимат насериозно - както във форума, така и в живота.
Мммм, това не винаги е така. Дискусиите, за които аз говоря - важните, "истинските", реалните - обикновено са повече или по-малко свързани поне с мои лични намерения и действия, а доста често и с личен опит и преживявания.
Moridin wrote:Най-многото, до което може да се стигне със спор, е истината за нещо си по някой въпрос.
А, зависи. За мен доста често е ценно да чуя (или прочета) чужди мнения *и* аргументацията за тях; понякога разширява кръгозора, понякога има неща, за които просто не съм се сетил и които след това оказват влияние на мои действия и решения.
Moridin wrote:А това не е ужасно много бтв ;)
Философист такъв :plez:
Moridin wrote:Тъй като споровете на живо инехерентно (отчасти поради невербалната комуникация, отчасти заради контекста) се размиват с лични, там е по-оправдано да взимаш нещата на сериозно. Not so във форума обаче.
За "по-оправдано" съм съгласен. Това обаче е различно от "само там е оправдано да взимаш нещата насериозно" - всичко, което казвам, е, че *някои* форуми спорове... така де, вече го казах няколко пъти, а и ти май отчасти се съгласи :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 1:18 pm

ОК, но аз под "лични" имам предвид неща от типа на "ти ме обиди", "ти ми изневери", "обичам те", "ти ми дължиш пари". А не неща от типа на "аз вярвам в свободния избор". Това е колкот лично, толкоз и генерално.

А под "взимам на сериозно" имам предвид "впрягам се, способен съм да се разстроя заради нещо".

Може би това доизяснява нещата?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 13, 2010 1:18 pm

Ам, как точно в спор на една и съща тема, на живо се намесват лични неща, а иначе - не?
Иначе, нали знаеш - всичко е лично за някого:) Бтв, при все, че нямам никаква история с насилствените женитби, бих се впрегнала, ако някой твърди, че омъжването на момичета и момчета срещу волята им е полезно и добра практика, особено ако той защитава тезата пламенно. Има степени на личност, различни от "вчера ми се случи на мен". И убежденията понякога могат да бъдат почти толкова силни, колкото опита.
Но пък ти и на лична основа не се впрягаш, ако е за някой друг, наистина...
Last edited by Morwen on Wed Oct 13, 2010 1:25 pm, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 13, 2010 1:24 pm

Защото почват да играят отношенията между хората, които могат да бъдат избегнати в чисто вербалната, обмислена, форумна комуникация.
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent

Post by Roamer » Wed Oct 13, 2010 1:25 pm

И аз не разбирам съвсем точно това, което Мор казва за разликата между общуването на живо и през форума. Да, разбира се, разлика *има* - основният проблем на комуникация и през форуми, и през блогове, пощенски списъци, социални мрежи и всякакви други видове Интернет-щуротии - е именно *различното* (не липсата на, а наличието на различно) представяне на невербална комуникация. Да, в много случаи клони към почти пълна липса на такова - няма тон на гласа, няма жестове, има само тук-там смайлита и други видове индикация, които трябва да сложиш нарочно и съзнателно, ако решиш.

Но все пак не разбирам защо при внимателно четене, използване на някаква основа от предишен опит с писания от този човек, максимални усилия за избягване на предразсъдъци и предположения при четене на първи писания от някой (т.е. няма предишен опит) и внимателно писане *с* индикации за настроения да не може да се постигне смислено ниво на смислена комуникация и през Интернет. Да, изисква усилия - и при четенето, и при писането; да, много хора не го правят, но... от време на време се случва :)

Добавено: Мммммфффф, а това с отношенията между хората не го разбрах. Искаш да кажеш, че при форумната комуникация ти напълно игнорираш мнението и впечатленията си за човека отсреща ли?! Това е... странно.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Oct 13, 2010 1:29 pm

Не, обясни ми го с пример.
Значи, говорим си аз и Х във форума и той ми обяснява, че жените са нисша раса/негрите трябва да бъдат бити и това не е лично.
От друга страна, ако си го говорим на улицата и той прави гримаси, вече е лично?
I don't wanna die