А мен по принцип има някои определени неща, които ме дразнят и от които се паля. Така например, в реалния живот комуникирам с точно определени хора, с които ако тръгнем да спорим по някакъв въпрос, на практика точно никога някой ще ми излезе с вариация на изречението "колкото и да ти го обяснявам това, никога няма да го разбереш (щото си тъп/а, респ. над нивото ти е, ама аз не ти се сърдя)". Тоест, дори да седнем група хора да спорим има или няма Бог, никой от обкръжението ми няма да обяви опонента си за малоумен и окончателно да го затапи, че никой не можело никога да го надспори, понеже той навремето бил шампион по спорене в гимназията.
С други думи, макар форумният ми опонент да не е Свитикът на Абсолютната Истина™, бидейки най-обикновен човек искрено се дразня от:
1. преки обиди
2. от призиви за насилие срещу евреите/турците/друговерците/вярващите/атеистите
3. тролене*
И понеже наистина няма смисъл от спорове във форум, които нито ще убедят Тъмния, че Мадона все пак не е илюминат, нито ще постигнат какъвто и да бил друг положителен ефект, напоследък системата ми обикновено е тази: като видя как някой твърди, че ограничението върху скоростта в населените места е най-добре да падне, защото така бабаитите в черните беемвета и келешите в тунингованите голфове внезапно ще се стреснат от вероятността да утрепят човек и от само себе си ще почнат да карат като нормални хора, просто казвам: я, трол, след което отминавам нататък. Така де, слава Богу, никой няма да вземе точно неговото мнение насериозно и няма да пренапише законите, тъй че няма смисъл да си хабя нервите.
Единствено ми е гадно, когато някой, на когото държа, почне да проявява подобни признаци на поведение.
*
- Spoiler: show
- Дефиниции за понятието има предостатъчно в мрежата. Все пак, накратко, най-често под "трол" се разбира лице, което пуска провокативни теми или коментари и накрая се измъква с нещо от сорта на "аз само се майтапех бе, кво". Или пък почва да иска да му доказваш нещо си, независимо какво и колко е очевидно. Например, да му докажеш черно на бяло, че повсеместното носене на огнестрелни оръжия от мало и голямо е лошо. Да му докажеш, че по-лесно ще избягаш от невъоръжен човек, отколкото от някой, насочил срещу теб пистолет. Че имало Бог, след като според Струнната теория нямало. От своя страна всеки опит за доказателство на подобни безумия води до отрицание - оказва се, че статии от вестници не се приемат, личен опит - също, а на въпроса дали нароченият за трол въобще е наясно с предмета на Струнната теория, та се позовава на нея, в отговор се получава цупондрене, придружено от гръмкото "Свободата, Санчо", например.
А, и напоследък имам склонността да игнорвам теми, за които има податки, че ще се развият по някакъв
такъв начин.