Ами то и аз за това говоря до сега, ама явно не си забелязал - такова животно няма(има забавни и досадни, ама чак - оргинални@Воланд - Колкото до оригинални хрумвания, въпросът ми се струва странен... кажи си някоя оригинална фентъзи книга с оригиналните й хрумвания, за да ми стане ясно какво точно имаш предвид
Препоръки
Онова за "яките копелета" беше обикновена констатация, касаеща се до нещо очевидно по отношение на въпросния жанр и не виждам за какво "войнствено себеидентифициране" точно става дума. И въобще по-горе не става дума за никакво себеидентифициране(освен, явно на това на Елейн с мнението на Моридин).
); та се чудех какво ли вие сте открили в тая, ама карай...
Значи викаш няма оригинални, но ние трябва да защитим мнението си за поредицата, като докажем, че е оригинална? Не е ли това някак нелогично?
Въпросното нещо е започнало като дразнещо клише, в момента е такова и предполагам няма и да се промени. Ако за теб между фентъзи и "присъствие на яки герои" има знак за еквивалентност, за мен не е така. Естествено, пак опираме до семантика и какво точно се има предвид под фентъзи, но нека да не стигаме чак дотам, а просто да признаем различните си гледни точки и липсата на начим да ги докажем убедително.
Защото той е Единствения Начин (tm) или какво?
Фентъзито е жанр изграден върху клишета( и бих казал, че това не е задължително минус), а точно това клише за което говорим, отдавна се е превърнало в атрибут на този тип литература.
Въпросното нещо е започнало като дразнещо клише, в момента е такова и предполагам няма и да се промени. Ако за теб между фентъзи и "присъствие на яки герои" има знак за еквивалентност, за мен не е така. Естествено, пак опираме до семантика и какво точно се има предвид под фентъзи, но нека да не стигаме чак дотам, а просто да признаем различните си гледни точки и липсата на начим да ги докажем убедително.
Фентъзито е като цяло е жанр за еднократно забавление и наистина рядко бяга от клишетата, но когато го прави , нека да е по начина на Урсула, примерно...
Защото той е Единствения Начин (tm) или какво?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
- Moridin
- Global Moderator
Формално погледнато, никъде - indeed - няма експлицитно войнствено себеидентифициране, но има войнствено презрение към предполагаемия антипод на "яките копелета", което в контекста на репликата за въпросните яки копелета явно съм изтълкувал сорт ъф погрешноОнова за "яките копелета" беше обикновена констатация, касаеща се до нещо очевидно по отношение на въпросния жанр и не виждам за какво "войнствено себеидентифициране" точно става дума
Мийнинг, че думата "оригинално" няма смисъл изобщо, или що? Ами "герой-лузър" не е ли пер се оригинално, ако сам казваш, че жанрът е за "яки копелета"?Ами то и аз за това говоря до сега, ама явно не си забелязал - такова животно няма(има забавни и досадни, ама чак - оргинални );
И каква ти е тезата в крайна сметка - че фентъзито си е с яки копелета, то толко си може, и ако не е - значи не е фентъзи? Може пък на някого да му е по-интересен Фиц от Гед.
This is it. Ground zero.
- Jaar
- Mistborn
Воланд, кажи ми само една причина, поради която Фиц трябва да бъде "яко копеле" (тм).
Че е копеле, така е. И точно там е цялата работа. Още в детството си той научава това, още от тогава всички се отнасят към него по такъв начин. През десетината (може и да бяха малко повече) години, описани в първите две книги, той зависи от нечии подаяния, като по този начин се обвързва и задължава пред тези, които са му помогнали. Всичко това до известна степен определя характера му на затворен, колеблив човек, може би дори страхливец. И тук се получава затворения кръг със ситуацията, в която се намира.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them
Once you find them
Aми няма никаква причина Фиц да е "яко копеле", достатъчно му е да си е само копеле. Проблемът не е и че е колеблив и страхлив, а че е пълен сдухалник, а освен това и непоправим идеалист. Сега ще ми кажете, че говоря празни приказки и затова ще конкретизирам: колкото и да е верен и предан на короната, човек все пак има и лични интереси, ама тоя катил - не! Пък и можеше да действа и малко по-подличко и подмолно (не е като да няма талант за това).
Spoilers!
Хиляда страници четем как дрогират краля и му изсмукват силата и Фиц е наясно, ама нали е мухъл( пък и трябва да върви повествованието) нищо не прави по въпроса. Злият гений като го отрови и опита да убие престолонаследника(вече не си спомням имена), можеше да си каже всичко на чичо си...
Край на спойлерите.
Айде стига примери, че са много, а и ме накарахте да наблъскам поста си със спойлъри и който не е чел книгата ще ме анатемоса
Mat: За да те спася от анатемата, прикрих спойлърите с маскировъчен цвят.
Spoilers!
Хиляда страници четем как дрогират краля и му изсмукват силата и Фиц е наясно, ама нали е мухъл( пък и трябва да върви повествованието) нищо не прави по въпроса. Злият гений като го отрови и опита да убие престолонаследника(вече не си спомням имена), можеше да си каже всичко на чичо си...
Край на спойлерите.
Айде стига примери, че са много, а и ме накарахте да наблъскам поста си със спойлъри и който не е чел книгата ще ме анатемоса
Mat: За да те спася от анатемата, прикрих спойлърите с маскировъчен цвят.
Още гадни спойлъри!
Доколкото си спомням Фиц все пак каза на Искрен, че Славен се е опитал да го отрови, опита се да спре това дрогиране на краля, ама нали не е супергерой - провали се. Ех, ако беше истинско "яко копеле" щеше сигурно да успява във всяко свое важно начинание, пък той горкият не може.
Доколкото си спомням Фиц все пак каза на Искрен, че Славен се е опитал да го отрови, опита се да спре това дрогиране на краля, ама нали не е супергерой - провали се. Ех, ако беше истинско "яко копеле" щеше сигурно да успява във всяко свое важно начинание, пък той горкият не може.
- Jaar
- Mistborn
А какво друго може да прави той, освен това, за което са го обучавали и това, което му заповядват. Единственото друго нещо, което евентуално би излязло от него, е некдърен фермер забутал се в собственото си изгнание в някое забравено село...
Once you find them
Once you find them
Мислех да не се меся повече, но тъй като всичко тръгна от моя пост, че Фиц е героят, който яде най-много бой, май не е честно сега да се скатая и да оставя Voland сам тук.
На мен ми се струва, че при всички тия писания разбирането за Фиц и защо ние с Voland го намираме за лузър много се отмести от първоначалното ни твърдение. Значи, не става дума да е непременно як пич, кораво копеле и т.н. Става дума поне за проява на здравословно чувство за самосъхранение, някакво все пак човешко достойнство и себеуважение и на места, за здрав разум. Има един особено фрапиращ за мен момент в поведението на Фиц. Не си спомням подробности но горе-долу - по някое време той се представяше за овчар. Имаше някаква жена в групата, която се досещаше за истинската му самоличност и той това го знаеше. Също така знаеше какво ще му се случи, ако го хваната, достатъчно го бяха мъчили преди. И вместо да избяга някоя нощ, той реши да се скатава пък дано не го познаят. Е, нема късмет, познаха го, хванаха го докато си спеше сладко и за пореден път го счупиха от бой. Ми кажете ми къде е логиката на такава постъпка. Да, може би щяха да го хванат докато бягаше, но поне щеше да е опитал да се спаси, може би щеше да има шанс да им се изплъзне. Но той дори не опита. Ей такива негови постъпки са тези, които ме дразнят у Фиц. Има моменти, когато трябва да си по-твърд, по-решителен, по-бързомислещ и действащ. И въпреки всичките ви твърдения, че това е реален герой, пак не го приемам за такъв. Чак пък такъв мухльо аз на живо не съм срещала още.
И не е вярно, че никой никого не може да убеди с постовете си. Аз съм готова да изслушам всеки, който може да представи аргументирано мнение, да помисля над това, което казва и евентуално да си променя становището, ако видя, че автора има макар и малко право. Но поне по отношение на Фиц не видях такова мнение. От всичките постове в подкрепа на Фиц аз разбирам само "Фиц е готин, защото е смотаняк, а това го прави различен от другите пичове във фентъзитата, освен това ми е близък, защото понякога и аз правя като него и това автоматично го прави реален, жив образ." Ми не, не е така. Може да е различен от другите фентъзи герои, но това да си различен не е достатъчно, за да си и харесван. Различен е, но е жалък. Еми, ако за вас това е разнообразие в жанра, ОК. Ако е търсен ефект от страна на авторката, пак ОК, постигнала го е. Но въпреки всичко това, за мен Фиц никога няма да бъде нещо по-различно от пълен смотаняк.
Себеидентифицирането с фентъзи герои е допустимо, ако си под или около 16. Всякакъв намек за такова нещо след тази възраст е просто несериозен.
На мен ми се струва, че при всички тия писания разбирането за Фиц и защо ние с Voland го намираме за лузър много се отмести от първоначалното ни твърдение. Значи, не става дума да е непременно як пич, кораво копеле и т.н. Става дума поне за проява на здравословно чувство за самосъхранение, някакво все пак човешко достойнство и себеуважение и на места, за здрав разум. Има един особено фрапиращ за мен момент в поведението на Фиц. Не си спомням подробности но горе-долу - по някое време той се представяше за овчар. Имаше някаква жена в групата, която се досещаше за истинската му самоличност и той това го знаеше. Също така знаеше какво ще му се случи, ако го хваната, достатъчно го бяха мъчили преди. И вместо да избяга някоя нощ, той реши да се скатава пък дано не го познаят. Е, нема късмет, познаха го, хванаха го докато си спеше сладко и за пореден път го счупиха от бой. Ми кажете ми къде е логиката на такава постъпка. Да, може би щяха да го хванат докато бягаше, но поне щеше да е опитал да се спаси, може би щеше да има шанс да им се изплъзне. Но той дори не опита. Ей такива негови постъпки са тези, които ме дразнят у Фиц. Има моменти, когато трябва да си по-твърд, по-решителен, по-бързомислещ и действащ. И въпреки всичките ви твърдения, че това е реален герой, пак не го приемам за такъв. Чак пък такъв мухльо аз на живо не съм срещала още.
И не е вярно, че никой никого не може да убеди с постовете си. Аз съм готова да изслушам всеки, който може да представи аргументирано мнение, да помисля над това, което казва и евентуално да си променя становището, ако видя, че автора има макар и малко право. Но поне по отношение на Фиц не видях такова мнение. От всичките постове в подкрепа на Фиц аз разбирам само "Фиц е готин, защото е смотаняк, а това го прави различен от другите пичове във фентъзитата, освен това ми е близък, защото понякога и аз правя като него и това автоматично го прави реален, жив образ." Ми не, не е така. Може да е различен от другите фентъзи герои, но това да си различен не е достатъчно, за да си и харесван. Различен е, но е жалък. Еми, ако за вас това е разнообразие в жанра, ОК. Ако е търсен ефект от страна на авторката, пак ОК, постигнала го е. Но въпреки всичко това, за мен Фиц никога няма да бъде нещо по-различно от пълен смотаняк.
Себеидентифицирането с фентъзи герои е допустимо, ако си под или около 16. Всякакъв намек за такова нещо след тази възраст е просто несериозен.
pulled out
Направо ме накара да ти завиждам.Чак пък такъв мухльо аз на живо не съм срещала още.
И все пак, ако ще и двеста страничен научен труд за личността на Фиц, подкрепен с тонове цитати, диаграми, статистики и т.н. да ти напише някой, пак дълбоко ме съмнява да си промениш мнението за него, това да не е някаква точна наука. Не си водя списък тип "това и това качество на героя X ми харесват, следователно той харесва, защото добрите му качества са с 94% повече от лошите".
А с герои от други жанрове до каква възраст е допустимо? Защото героите са си герои, независимо дали са от фентъзи, пътепис или психо-трилър с елемнти на философия, сатира и черен хумор.
Между другото, би ми било интересно да разбера какви герои ти допадат. Защото е по-лесно да атакуваш вместо да се отбраняваш или иначе казано "Кажете им имената, ние имаме грижата за оплюването им, стига сме се занимавали само с Фиц"
- Jaar
- Mistborn
Защо да не опита човека, може да му се размине.Morgana wrote:Не си спомням подробности но горе-долу - по някое време той се представяше за овчар. Имаше някаква жена в групата, която се досещаше за истинската му самоличност и той това го знаеше. Също така знаеше какво ще му се случи, ако го хваната, достатъчно го бяха мъчили преди. И вместо да избяга някоя нощ, той реши да се скатава пък дано не го познаят.
Не знам за другите, но аз опредлено нямам това предвид.Morgana wrote:От всичките постове в подкрепа на Фиц аз разбирам само "Фиц е готин, защото е смотаняк, а това го прави различен от другите пичове във фентъзитата, освен това ми е близък, защото понякога и аз правя като него и това автоматично го прави реален, жив образ."
Не става дума за "реален, жив образ", а за реалистичен герой, който малко или много (в случая може би повече от необходимото) се откъсва от клишетата в жанра за главен герой. Достоевски описва един "идиот", Коелю един мечтател, Хейли - един обикновен, "всекидневен" човек, защо Хоб да не опише един човек със (съмнително) слаб характер?
По скоро се придържам към мнението, че "Придворният убиец" е една различна поредица, която си заслужава да се прочете, че главният герой търпи някакво развитие и има поне малко психологизъм в повествованието. Не съм тръгнал да величая Фиц и постъпките му.
Колкото до идентифицирането - по скоро може да идентифицираш някой герой със себе си, отколкото себе си с него.
Once you find them
Once you find them
Ако обобщим изтъкнатите от привържениците на Фиц аргументи:
- той е мухльо, щото много са го тъпкали: Е, извинявайте, ама си е точно обратното - тъпчат го защото е мухльо!
- бил по-реалистичен образ: Изобщо не съм съгласен! Човек без какъвто и да било инстинкт за самосъхранение ми изглежда абсолютно нереален!
- не бил клиширан фентъзи герой: Добре де, не е клиширан. И какво от това? Ако бяха сложили говорещ домат, пак нямаше да е клиширан! Това не означава, че автоматично трябва да ни хареса.
- правел книгата по-близка до действителността: Ако беше така, Фиц щеше да умре още в първия том и изобщо нямаше да водим този спор
.
- той е мухльо, щото много са го тъпкали: Е, извинявайте, ама си е точно обратното - тъпчат го защото е мухльо!
- бил по-реалистичен образ: Изобщо не съм съгласен! Човек без какъвто и да било инстинкт за самосъхранение ми изглежда абсолютно нереален!
- не бил клиширан фентъзи герой: Добре де, не е клиширан. И какво от това? Ако бяха сложили говорещ домат, пак нямаше да е клиширан! Това не означава, че автоматично трябва да ни хареса.
- правел книгата по-близка до действителността: Ако беше така, Фиц щеше да умре още в първия том и изобщо нямаше да водим този спор
.
Кой твърди подобно нещо? Май си го изсмука от пръстите. Пък и тук навлизаме в твърде несигурната територия на психологията, и аз не бих се наел да твърдя кое е било първо - колебливостта или тъпкането. А и като се има предвид произхода на Фиц, Славен и ко щяха да го мразят, дори и да беше въплъщение на всички добродетели.Vankata wrote:Ако обобщим изтъкнатите от привържениците на Фиц аргументи:
- той е мухльо, щото много са го тъпкали:
-
Фантастиките на втория етаж, както се казваше в един виц. Как пък ти хрумна, че Фиц нямал инстикт за самосъхранение? Това, че се набутва сам между шамарите доста пъти не е същото нещо. Доста пъти бягаше, за да си спаси кожата, това определено бих го сложил към проявите на инстикт за самосъхранение.бил по-реалистичен образ: Изобщо не съм съгласен! Човек без какъвто и да било инстинкт за самосъхранение ми изглежда абсолютно нереален!
И отново никой не твърди, че липсата на клишираност води до харесване, просто това е едно от положителните качества на този персонаж.- не бил клиширан фентъзи герой: Добре де, не е клиширан. И какво от това? Ако бяха сложили говорещ домат, пак нямаше да е клиширан! Това не означава, че автоматично трябва да ни хареса.
-
Мда, само че в сравнение с 99% от книгите в жанра, "Придворният Убиец" си е хипер-реалистична поредица.правел книгата по-близка до действителността: Ако беше така, Фиц щеше да умре още в първия том и изобщо нямаше да водим този спор
.