Препоръки

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Voland
E'lir

Post by Voland » Sat Mar 19, 2005 12:46 am

Онова за "яките копелета" беше обикновена констатация, касаеща се до нещо очевидно по отношение на въпросния жанр и не виждам за какво "войнствено себеидентифициране" точно става дума. И въобще по-горе не става дума за никакво себеидентифициране(освен, явно на това на Елейн с мнението на Моридин).
@Воланд - Колкото до оригинални хрумвания, въпросът ми се струва странен... кажи си някоя оригинална фентъзи книга с оригиналните й хрумвания, за да ми стане ясно какво точно имаш предвид
Ами то и аз за това говоря до сега, ама явно не си забелязал - такова животно няма(има забавни и досадни, ама чак - оргинални :roll: ); та се чудех какво ли вие сте открили в тая, ама карай...

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Mar 19, 2005 1:12 am

Значи викаш няма оригинални, но ние трябва да защитим мнението си за поредицата, като докажем, че е оригинална? Не е ли това някак нелогично? :)
Фентъзито е жанр изграден върху клишета( и бих казал, че това не е задължително минус), а точно това клише за което говорим, отдавна се е превърнало в атрибут на този тип литература.

Въпросното нещо е започнало като дразнещо клише, в момента е такова и предполагам няма и да се промени. Ако за теб между фентъзи и "присъствие на яки герои" има знак за еквивалентност, за мен не е така. Естествено, пак опираме до семантика и какво точно се има предвид под фентъзи, но нека да не стигаме чак дотам, а просто да признаем различните си гледни точки и липсата на начим да ги докажем убедително. :)
Фентъзито е като цяло е жанр за еднократно забавление и наистина рядко бяга от клишетата, но когато го прави , нека да е по начина на Урсула, примерно...

Защото той е Единствения Начин (tm) или какво? :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Mar 19, 2005 10:04 am

Онова за "яките копелета" беше обикновена констатация, касаеща се до нещо очевидно по отношение на въпросния жанр и не виждам за какво "войнствено себеидентифициране" точно става дума
Формално погледнато, никъде - indeed - няма експлицитно войнствено себеидентифициране, но има войнствено презрение към предполагаемия антипод на "яките копелета", което в контекста на репликата за въпросните яки копелета явно съм изтълкувал сорт ъф погрешно :)
Ами то и аз за това говоря до сега, ама явно не си забелязал - такова животно няма(има забавни и досадни, ама чак - оргинални );
Мийнинг, че думата "оригинално" няма смисъл изобщо, или що? Ами "герой-лузър" не е ли пер се оригинално, ако сам казваш, че жанрът е за "яки копелета"?

И каква ти е тезата в крайна сметка - че фентъзито си е с яки копелета, то толко си може, и ако не е - значи не е фентъзи? Може пък на някого да му е по-интересен Фиц от Гед.
This is it. Ground zero.

Voland
E'lir

Post by Voland » Sat Mar 19, 2005 12:24 pm

Хубаво, на вас Фиц ви харесва като литературен герой, на мен - не. Хайде да не се отплесваме в разсъждения за фентъзи литературата като цяло, защото ми изглежда ужасно изтощително...

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Mar 19, 2005 1:13 pm

Воланд, кажи ми само една причина, поради която Фиц трябва да бъде "яко копеле" (тм). :?: Че е копеле, така е. И точно там е цялата работа. Още в детството си той научава това, още от тогава всички се отнасят към него по такъв начин. През десетината (може и да бяха малко повече) години, описани в първите две книги, той зависи от нечии подаяния, като по този начин се обвързва и задължава пред тези, които са му помогнали. Всичко това до известна степен определя характера му на затворен, колеблив човек, може би дори страхливец. И тук се получава затворения кръг със ситуацията, в която се намира.
But there never seems to be enough time
To do the things you want to do
Once you find them

Voland
E'lir

Post by Voland » Sat Mar 19, 2005 4:02 pm

Aми няма никаква причина Фиц да е "яко копеле", достатъчно му е да си е само копеле. Проблемът не е и че е колеблив и страхлив, а че е пълен сдухалник, а освен това и непоправим идеалист. Сега ще ми кажете, че говоря празни приказки и затова ще конкретизирам: колкото и да е верен и предан на короната, човек все пак има и лични интереси, ама тоя катил - не! Пък и можеше да действа и малко по-подличко и подмолно (не е като да няма талант за това).

Spoilers!

Хиляда страници четем как дрогират краля и му изсмукват силата и Фиц е наясно, ама нали е мухъл( пък и трябва да върви повествованието) нищо не прави по въпроса. Злият гений като го отрови и опита да убие престолонаследника(вече не си спомням имена), можеше да си каже всичко на чичо си...

Край на спойлерите.

Айде стига примери, че са много, а и ме накарахте да наблъскам поста си със спойлъри и който не е чел книгата ще ме анатемоса :twisted:

Mat: За да те спася от анатемата, прикрих спойлърите с маскировъчен цвят.

Voland
E'lir

Post by Voland » Sat Mar 19, 2005 4:25 pm

браво, мерси

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Mar 19, 2005 4:29 pm

Още гадни спойлъри!

Доколкото си спомням Фиц все пак каза на Искрен, че Славен се е опитал да го отрови, опита се да спре това дрогиране на краля, ама нали не е супергерой - провали се. Ех, ако беше истинско "яко копеле" щеше сигурно да успява във всяко свое важно начинание, пък той горкият не може. :D

Voland
E'lir

Post by Voland » Sat Mar 19, 2005 4:36 pm

И още!

Ама не му каза че Славен се е опитал да го убие за да му вземе трона!
Тогава Славен щеше да бъде обвинен в държавна измяна
и хайде хоп - нема втори и трети том :P

хихихи

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Mar 19, 2005 6:13 pm

А какво друго може да прави той, освен това, за което са го обучавали и това, което му заповядват. Единственото друго нещо, което евентуално би излязло от него, е некдърен фермер забутал се в собственото си изгнание в някое забравено село...
Once you find them

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Sat Mar 19, 2005 7:56 pm

Мислех да не се меся повече, но тъй като всичко тръгна от моя пост, че Фиц е героят, който яде най-много бой, май не е честно сега да се скатая и да оставя Voland сам тук. :)
На мен ми се струва, че при всички тия писания разбирането за Фиц и защо ние с Voland го намираме за лузър много се отмести от първоначалното ни твърдение. Значи, не става дума да е непременно як пич, кораво копеле и т.н. Става дума поне за проява на здравословно чувство за самосъхранение, някакво все пак човешко достойнство и себеуважение и на места, за здрав разум. Има един особено фрапиращ за мен момент в поведението на Фиц. Не си спомням подробности но горе-долу - по някое време той се представяше за овчар. Имаше някаква жена в групата, която се досещаше за истинската му самоличност и той това го знаеше. Също така знаеше какво ще му се случи, ако го хваната, достатъчно го бяха мъчили преди. И вместо да избяга някоя нощ, той реши да се скатава пък дано не го познаят. Е, нема късмет, познаха го, хванаха го докато си спеше сладко и за пореден път го счупиха от бой. Ми кажете ми къде е логиката на такава постъпка. Да, може би щяха да го хванат докато бягаше, но поне щеше да е опитал да се спаси, може би щеше да има шанс да им се изплъзне. Но той дори не опита. Ей такива негови постъпки са тези, които ме дразнят у Фиц. Има моменти, когато трябва да си по-твърд, по-решителен, по-бързомислещ и действащ. И въпреки всичките ви твърдения, че това е реален герой, пак не го приемам за такъв. Чак пък такъв мухльо аз на живо не съм срещала още.
И не е вярно, че никой никого не може да убеди с постовете си. Аз съм готова да изслушам всеки, който може да представи аргументирано мнение, да помисля над това, което казва и евентуално да си променя становището, ако видя, че автора има макар и малко право. Но поне по отношение на Фиц не видях такова мнение. От всичките постове в подкрепа на Фиц аз разбирам само "Фиц е готин, защото е смотаняк, а това го прави различен от другите пичове във фентъзитата, освен това ми е близък, защото понякога и аз правя като него и това автоматично го прави реален, жив образ." Ми не, не е така. Може да е различен от другите фентъзи герои, но това да си различен не е достатъчно, за да си и харесван. Различен е, но е жалък. Еми, ако за вас това е разнообразие в жанра, ОК. Ако е търсен ефект от страна на авторката, пак ОК, постигнала го е. Но въпреки всичко това, за мен Фиц никога няма да бъде нещо по-различно от пълен смотаняк.
Себеидентифицирането с фентъзи герои е допустимо, ако си под или около 16. Всякакъв намек за такова нещо след тази възраст е просто несериозен. :wink:
pulled out

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sat Mar 19, 2005 10:08 pm

Чак пък такъв мухльо аз на живо не съм срещала още.
Направо ме накара да ти завиждам. :)

И все пак, ако ще и двеста страничен научен труд за личността на Фиц, подкрепен с тонове цитати, диаграми, статистики и т.н. да ти напише някой, пак дълбоко ме съмнява да си промениш мнението за него, това да не е някаква точна наука. Не си водя списък тип "това и това качество на героя X ми харесват, следователно той харесва, защото добрите му качества са с 94% повече от лошите".

Себеидентифицирането с фентъзи герои е допустимо, ако си под или около 16. Всякакъв намек за такова нещо след тази възраст е просто несериозен.

А с герои от други жанрове до каква възраст е допустимо? Защото героите са си герои, независимо дали са от фентъзи, пътепис или психо-трилър с елемнти на философия, сатира и черен хумор.

Между другото, би ми било интересно да разбера какви герои ти допадат. Защото е по-лесно да атакуваш вместо да се отбраняваш или иначе казано "Кажете им имената, ние имаме грижата за оплюването им, стига сме се занимавали само с Фиц" :)

Jaar
Mistborn

Post by Jaar » Sat Mar 19, 2005 11:14 pm

Morgana wrote:Не си спомням подробности но горе-долу - по някое време той се представяше за овчар. Имаше някаква жена в групата, която се досещаше за истинската му самоличност и той това го знаеше. Също така знаеше какво ще му се случи, ако го хваната, достатъчно го бяха мъчили преди. И вместо да избяга някоя нощ, той реши да се скатава пък дано не го познаят.
Защо да не опита човека, може да му се размине. :wink: Въобще, не ти ли се е случвало и на теб, след като направиш нещо, горчиво да се питаш, защо си постъпила така; колкото и алогично да ти се е струвало след това.
Morgana wrote:От всичките постове в подкрепа на Фиц аз разбирам само "Фиц е готин, защото е смотаняк, а това го прави различен от другите пичове във фентъзитата, освен това ми е близък, защото понякога и аз правя като него и това автоматично го прави реален, жив образ."
Не знам за другите, но аз опредлено нямам това предвид.
Не става дума за "реален, жив образ", а за реалистичен герой, който малко или много (в случая може би повече от необходимото) се откъсва от клишетата в жанра за главен герой. Достоевски описва един "идиот", Коелю един мечтател, Хейли - един обикновен, "всекидневен" човек, защо Хоб да не опише един човек със (съмнително) слаб характер?

По скоро се придържам към мнението, че "Придворният убиец" е една различна поредица, която си заслужава да се прочете, че главният герой търпи някакво развитие и има поне малко психологизъм в повествованието. Не съм тръгнал да величая Фиц и постъпките му.

Колкото до идентифицирането - по скоро може да идентифицираш някой герой със себе си, отколкото себе си с него. :roll:
Once you find them

Vankata
Paragon

Post by Vankata » Sun Mar 20, 2005 10:24 am

Ако обобщим изтъкнатите от привържениците на Фиц аргументи:

- той е мухльо, щото много са го тъпкали: Е, извинявайте, ама си е точно обратното - тъпчат го защото е мухльо!
- бил по-реалистичен образ: Изобщо не съм съгласен! Човек без какъвто и да било инстинкт за самосъхранение ми изглежда абсолютно нереален!
- не бил клиширан фентъзи герой: Добре де, не е клиширан. И какво от това? Ако бяха сложили говорещ домат, пак нямаше да е клиширан! Това не означава, че автоматично трябва да ни хареса.
- правел книгата по-близка до действителността: Ако беше така, Фиц щеше да умре още в първия том и изобщо нямаше да водим този спор :wink:
.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Sun Mar 20, 2005 12:06 pm

Vankata wrote:Ако обобщим изтъкнатите от привържениците на Фиц аргументи:

- той е мухльо, щото много са го тъпкали:
Кой твърди подобно нещо? Май си го изсмука от пръстите. Пък и тук навлизаме в твърде несигурната територия на психологията, и аз не бих се наел да твърдя кое е било първо - колебливостта или тъпкането. А и като се има предвид произхода на Фиц, Славен и ко щяха да го мразят, дори и да беше въплъщение на всички добродетели.

-
бил по-реалистичен образ: Изобщо не съм съгласен! Човек без какъвто и да било инстинкт за самосъхранение ми изглежда абсолютно нереален!
Фантастиките на втория етаж, както се казваше в един виц. Как пък ти хрумна, че Фиц нямал инстикт за самосъхранение? Това, че се набутва сам между шамарите доста пъти не е същото нещо. Доста пъти бягаше, за да си спаси кожата, това определено бих го сложил към проявите на инстикт за самосъхранение.
- не бил клиширан фентъзи герой: Добре де, не е клиширан. И какво от това? Ако бяха сложили говорещ домат, пак нямаше да е клиширан! Това не означава, че автоматично трябва да ни хареса.
И отново никой не твърди, че липсата на клишираност води до харесване, просто това е едно от положителните качества на този персонаж.

-
правел книгата по-близка до действителността: Ако беше така, Фиц щеше да умре още в първия том и изобщо нямаше да водим този спор :wink:
.
Мда, само че в сравнение с 99% от книгите в жанра, "Придворният Убиец" си е хипер-реалистична поредица. :P [/i]