Malazan Book of the Fallen, Part II

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Apr 04, 2011 9:47 am

Осма е победена. Истината е че ериксън успява по майсторски начин да създава герои за които не ти пука изобщо, което в комбинация с навика му да представя обикновенния запек като епична душевна борба и мъките над кенефната чиния като мелодраматичен душевен фокус на героите и забежките му в сегашно време водят до едно потресаващо трудно четиво.
Разбира се когато нещо се случи се случва прекалено бързо за да го осъзнаеш.

Spoiler: show
Цялото това малоумие със Сиърдомина, Итковиан за чий беше. И откога Кътър стана ибах ти и пича след като последния път като го видяхме Ериксън се скъса да го описва колко е некадърен. Същото важи и Каллор - в Спомени от Лед всички много презрително се отнасяка към фехтоваческите му умения.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 04, 2011 9:50 am

Калор според мен е единственото хубаво нещо в тая книга, извън Рейк и Спинок, но последния се компроментира фатално с тая мадама :mrgreen:
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Apr 04, 2011 10:07 am

Не - щото в MoI на Калор му обясняваха колко е зле с меча - не си спомням точния цитат но беше нещо от сорта на "Не си се бил Икариум,Рейк или първите на Сегюле, Тлан Имас че да можеш да говориш". И ебати Уискиджак щеше да го победи. А сега изведнъж стана някаква killing machine. А какво става с мостоваците които оцеляха - и те ли се възнасят при смъртта си? Или само онези които загинаха в MoI асенднаха?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Mother
Misting

Post by Mother » Mon Apr 04, 2011 10:14 am

Като изключим Каллор, Карса и Дасем и титаничния двубой между Дасем и Рейк, мене ми харесва и сюжетната линия на Харло нищо че няма много общо с мейн сторито. Нимандър и Ном също биват в тая книга.
Ама главите с Ендест Силан, Итковиан и хилядите ненужни простотии бая свалят качеството на книгата имо. Пък и пасажите с наклонен шрифт преди почти всяка глава директно ги прескачах .. бла бла.. бла

ПП: Разбира се Появата на Hood и последващите random deads просто къртеха отвсякъде :)
Почвай DoD, доста по свежа е от осма. От последните малазани е най-добра според мен.

Mother
Misting

Post by Mother » Mon Apr 04, 2011 10:18 am

Каллор просто не може да се сравнява с имбите, иначе си е добър с меча, или поне аз съм останал с това впечатление. Освен друго и безсмъртен.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Apr 04, 2011 10:23 am

What he/she said!
This is it. Ground zero.

ivonski
Farmer

Post by ivonski » Mon Apr 18, 2011 3:07 pm

имам един въпрос към вече прочелите цялата поредица: трябва ли да съм чел и The return of the crimson guard, щото явно има препратки към нея. може и да се бъркам, но още в началото на The crippled god има едно място, дето
Shadowthrone пита Paran как можело да е толкоз голям пич и докато стоял в Aren, да не се съобразявал с ИмператоРА? принципно знаех, че Laseen ще си го вземе, ама тя взела ли си го е вече

или нещо комбинацията от негативните ми настроения към последните части и неясния брътвеж на Shadowthrone(Ериксън) ме е объркала?
Last edited by ivonski on Mon Apr 18, 2011 3:24 pm, edited 1 time in total.
Did Neil Armstrong say the moon was too far away! NO! He built himself a fucking rocketship is what he did!

Mother
Misting

Post by Mother » Mon Apr 18, 2011 3:15 pm

ivonski wrote:имам един въпрос към вече прочелите цялата поредица: трябва ли да съм чел и Дъ ретърн ъф дъ кримсън гард" щото явно има референции към нея. може и да се бъркам, но още в началото на Дъст ъф дриймс има едно място дето
Шадоутрон пита Паран как можело да е толкоз голям пич и докато стоял в Арен да не се съобразявал с ИмператоРА? принципно знаех, че Ласийн ще си го вземе, ама тя взела ли си го е вече

или нещо комбинацията от негативните ми настроения към последните части и неясния брътвеж на Шадоутрон(Ериксън) ме е объркала?
Не съм чел side-поредицата на Еселмонт, но по форумите хората задават същия въпрос и отговора е че не е задължително да се четат едновременно. Може първо тази на Ериксън и после другата.
Относно горния абзац лично аз такъв разговор в Дъст ъф Дриймс въобще не си спомням, дори въобще не помня двамата участници да ги има в книгата въобще. Може би се бъркаш с The Crippled God.

Все пак могат да се четат и успоредно, нo RotCG е хубаво да се прочете преди Toll The Hounds, че в последната има спойлери относно първата.
Повечето смъртни понякога престават да вярват на разни части от себе си. С изключение на Круппе, разбира се, чиято заслужена самоувереност е абсолютна.

ivonski
Farmer

Post by ivonski » Mon Apr 18, 2011 3:32 pm

edit-нах си горния пост, щото книгата наистина е The cripled god- оттам е разговорът, дето ме интересува. Дано не съм оспойлил някой :( извинявам се, ако е така!
ето го все пак цитата, съвсем в началото на книгата е: Shadowthrone казва на Paran: ‘You sit with the Host in Aren, defying every imperial summons. And then you assault the Warrens with this.’ He suddenly cackled. ‘You should have seen the Emperor’s face! And the names he called you, my, even the court scribers cringed!’ Кажете ми поне кой е новия император, че не можах да спя следобедния си сън заради него :)))
иначе знам, че не са задължителни книжките на Еселмонт и затва се учудих, когато се оказа, че ми се губят някакви факти
Did Neil Armstrong say the moon was too far away! NO! He built himself a fucking rocketship is what he did!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Apr 18, 2011 4:37 pm

Разбрах, че най-после Малазанът е приключил, така че искам някой от ветераните тук да ми отговори дали си заслужава да ги прочета. Едно време се опитвах с първата, но от липса на време така и не я дочетох, а сега нещшо съм се зарибил да ги мина всичките. Десета как е, от шеста натам всички май бяхте доста разочаровани.

Mother
Misting

Post by Mother » Mon Apr 18, 2011 4:51 pm

Muad_Dib wrote:Разбрах, че най-после Малазанът е приключил, така че искам някой от ветераните тук да ми отговори дали си заслужава да ги прочета. Едно време се опитвах с първата, но от липса на време така и не я дочетох, а сега нещшо съм се зарибил да ги мина всичките. Десета как е, от шеста натам всички май бяхте доста разочаровани.
Лично моето мнение (не особено ветеранско като се има предвид че чакам 10-тата да се преведе) е че поредицата си заслужава напълно, независимо от спада на качеството в последните книги. Не се лъжи, те в никакъв случай не са лоши, прсото бледнеят в сравнение с първите пет.
Първата може да ти е малко тегава, но не се предавай, втората е всъщност зарибяващата (поне за мен). Ако ти хареса няма да искаш да спреш :)
Повечето смъртни понякога престават да вярват на разни части от себе си. С изключение на Круппе, разбира се, чиято заслужена самоувереност е абсолютна.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Apr 18, 2011 5:11 pm

Аз лично се пречупих на осма. До пета беше много добро. Но шеста едва я издържах а осма стигнах до средата и се отказах.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Apr 18, 2011 5:23 pm

Май никой от "ветераните" още не е подхванал да чете десетата при все всичките хвалби за първите части, които изписахме преди години, което само по себе си говори достатъчно за спада на качеството.

Въпреки това първите пет си струват четенето дори и да спреш след тях.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon Apr 18, 2011 6:28 pm

Не помня кой беше доста ласкав за десетата и дали въобще тукл го четох....Мерси за отговорите на всички.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Apr 18, 2011 6:51 pm

Бе то десятката сигурно е ок , но както във всички такива поредици десяктите им са безмислени без минаване на предишните.