The Official George R. R. R. R. Mar.r.r.r.tin Topic

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Apr 28, 2011 11:45 pm

Бля, махнали са видеото... :( Лоши бе!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Fri Apr 29, 2011 12:55 am

Почти съм убеден че Мартин беше казал че ще има развитие по някои от сюжетите от Враните. Със сигурност ще има глави от гледните точки на Церсей, Аря и Аша.

raylight
Sorcerer

Post by raylight » Fri Apr 29, 2011 3:31 pm

Marfa wrote:
Trip wrote:Mарфи, току-що се възползва от невероятния шанс да кажеш на някого за книгата за втори пръв път! :D
Изпреварих Рейлайт значи. :(
Няма нищо, всеки може да сгреши :D
В традициите вграждаме себе си – ценностите си, светогледа си, паметта си, мъдростта си, себе си жертваме, за да предадем своите познания, но и страхове на бъдещите поколения през хилядолетията.

Zee
Adept

Post by Zee » Fri Apr 29, 2011 10:24 pm

Старките са прабългари - доказано! :wink:
http://whitebarde.blog.bg/history/2011/ ... ari.737715

Иначе, по повод новината от вчера - урааа! Обаче съм съгласна с РРС - зимата ще бъде толкова дълга, че Мартин може и да не я преживее.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Fri Apr 29, 2011 11:22 pm

Не мога да повярвам, че Мартин събра сили за още една книга... Не че ми вдъхва надежда да стигнем до края, де. Което е супер гадно, защото разбирам, че от HBO са му поставили ултиматум - или пише по-бързо, отколкото те снимат, или те почват да си измислят, като го изпреварят. Демек ако той се спомине преждевременно, ще ми се наложи да гледам сериала, за да видя някакъв край. А нямам такова намерение, защото: 1. за мен кастът няма абсолютно нищо общо с героите визуално и си ценя вътрешната представа за книгите прекалено високо, за да я оставя да бъде изнасилена от някакъв кръглобузест Джонас брадър с девствен микромустак и пълна липса на прилика с Джон (да не говорим за другите герои...), и 2. новодошлите орди неграмотни фенбойчета и фенгърли, паразитиращи върху фендъма ми с непоносимото самодоволство на хора, които се хвалят пред местен индианец, че са открили Америка, единствено обострят алергията ми към всякакви новини около тоя сериал.

НО КАКТО И ДА Е, извинявам се за отровата. Това са си напълно субективни съображения, които се базират почти изцяло на личната ми представа за книгите. Сигурен съм, че самият сериал е добър сам по себе си.

Обратно към Мартин, дано свари да напише още един разказ за Дънк и Ег, само на това смея да се надявам.
Last edited by Lubimetz13 on Sat Apr 30, 2011 4:23 am, edited 1 time in total.

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Sat Apr 30, 2011 3:14 am

Я, някой освен мен е чел разказите за Дънк и Ег :D :yay: Досега познавах само един такъв човек, а той ги прочете защото аз го накарах. (И после му досаждах с теориите си за Bloodraven и му разказвах информацията за историческите Таргариени, която Мартин е дал във Westeros, без много да ми пука дали го интересува или не. :mrgreen: )

Аз все още имам някакви надежди, че Мартин може да успее да напише поне Winds of Winter. Предполага се, че вече е разрешил проблемите с развитието на сюжета, които са възникнали заради решението му да се откаже от петгодишния тайм скип, така че очаквам сега да пише малко по-бързо, а и няколко от главите вече са готови. Очаквам и да пусне следващия разказ за Дънк и Ег, в който действието ще се развива в Севера, но не смея да се надявам да довърши всичките девет разказа, които казва, че е планирал... (Не общо девет - още девет. :roll: Поне доколкото разбрах, де.) И, разбира се, през 2012 трябва най-после да издадат The World of Ice and Fire, който бавеха заради чакането на A Dance with Dragons.

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Sat Apr 30, 2011 3:57 am

Както и при Толкин, с Мартин се кефя повече на самия свят, spin-off-ите, историята, митологията и пр., отколкото на бозливата сапунка. Разказите за Дънк и Ег са ми страхотно забавни именно защото разкодират вселената на Песента, давайки супер много исторически, културни и географски детайли, както и защото имат точно оная позитивна приказно-приключенско-музикална енергия, която едновременно осмисля фентъзито като жанр и почти не се намира в него (макар че доста хора се опитват да я пресъздадат по някакви повърхностно изплагиатствани и обречени на противност шаблони - вж. Кристофър Паолини, Робърт Салваторе и т.н.). Не знам, аз ги чета като нещо средно между детските романи на Астрид Линдгрен, "Хобитът" и "Междузвездни войни"... Просто имат супер яката атмосфера и ме вдетиняват много приятно. А и трябва да му се признае на Мартин, героите му са силни - Eг, Ерион, Блъдрейвън и т.н.

Тоест да, разказите успяват да направят Таргариените интересни за мен, което в книгите само е заявено като аксиома. И е много забавно да се разшифроват разните подсказки (примерно за потеклото на Бриен).

Lyanna Stark
Adept

Post by Lyanna Stark » Sat Apr 30, 2011 5:01 am

Lubimetz13 wrote:Както и при Толкин, с Мартин се кефя повече на самия свят, spin-off-ите, историята, митологията и пр., отколкото на бозливата сапунка. Разказите за Дънк и Ег са ми страхотно забавни именно защото разкодират самия свят и дават супер много исторически детайли, както и защото имат точно оная позитивна приказно-приключенско-баладична енергия, която едновременно осмисля фентъзито като жанр и почти не се намира в него. Не знам, аз ги чета като нещо средно между детските романи на Астрид Линдгрен, "Хобитът" и "Междузвездни войни"... Просто имат супер яката атмосфера и ме вдетиняват много приятно.
Това... все едно ми четеш мислите. В повечето фентъзита, които чета, при Мартин и Толкин особено, историята, митологията и света ме интересуват много повече от действието. И много добре описваш атмосферата на разказите, аз я усещам общо взето по същия начин. :) Впрочем, чел ли си допълнителната информация за Великите копелета, която е дал Мартин? Ако не си, мисля, че ще ти е интересно. Из кореспонденцията с фенове има и още, за някои други исторически Таргариени.

Между другото, има някои подсказки, че част от нещата в разказите ще придобият значение в петата книга, примерно теорията, че
Spoiler: show
меча Блекфайър е у наследниците на Bittersteel, които водят The Golden Company и ще се появят в петата книга, за да се присъединят или противопоставят на Денерис. Или многото теории, че Блъдрейвън е а) триоката врана, б) Студените ръце или в) (не се шегувам, има такава теория във форумите на Вестерос :mrgreen: ) гарванът на лорд Мормон, който казва странно подходящи неща във странно подходящи моменти. :mrgreen: Тези за Блъдрейвън са просто забавни спекулации без почти никаква реална основа, но това за The Golden Company е доста вероятно и има някои подсказки за него и в главите от книгата, които Мартин е пускал и чел по разни конвенти.

Едит: може би трябва да уточня, идеята на онова с гарвана е, че Блъдрейвън наистина има уарг-ски способности и се е уаргнал в гарвана, преди да умре. Това ще да е един бая дълголетен гарван... или може би той се уаргва от гарван в гарван? Никога няма да разберем, защото теорията, естествено, е пълна глупост, макар и забавна.
Аз в момента чакам с голямо нетърпение The World of Ice and Fire, за да видя пълното родословно дърво на Таргариените и информацията към него. Вълнуват ме един куп дребни детайли, от които сигурно никой друг не се интересува, като например коя любовица на Егон Недостойния е била обезглавена(по тази тема мога да напиша кратко есе), на колко години е Shiera Seastar и колко е по-млада от Блъдрейвън, Дерон Добрия има ли все пак дъщери и за тях ли са женени синовете му, принц Валар за сестра си ли е бил женен, коя е жената на Daemon Blackfyre, как е умряла Daena the Defiant, защо Егон Втори е наследен от синовете на Ренира... има и още, но са толкова много, че почвам да ги забравям.
И е много забавно да се разшифроват разните подсказки (примерно за потеклото на Бриен).
Нали? :D Любимата ми теория в момента е, че
Spoiler: show
сър Мейнард Плъм е Блъдрейвън, маскиран с магия
и точно за нея си търсех да обяснявам на някого. И по тази тема мога да напиша кратко есе... или не толкова кратко. :mrgreen:
А и трябва да му се признае на Мартин, героите му са силни - Eг, Ерион, Блъдрейвън и т.н.
Абсолютно вярно. Личните ми любимци от разказите са Baelor Breakspear и, естествено, култовия Блъдрейвън, който беше култов още във втория разказ, въпреки че се появява чак в третия. Изобщо втория разказ като че ли ми е любим, там има една особена атмосфера, която много ми харесва.

А, сега видях, че си си едитнал поста.
(макар че доста хора се опитват да я пресъздадат по някакви повърхностно изплагиатствани и обречени на противност шаблони - вж. Кристофър Паолини, Робърт Салваторе и т.н.)
Мда, и се провалят с трясък. :? Салваторе го оставих след първата книга, а на Паолини и нея не успях да дочета. Бях си купила втората, за да видя превода на Роланд :mrgreen: , но така и не стигнах до нея.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Sat Apr 30, 2011 11:29 am

Бтв във викито на Песента има доста подробна информация, синтезирана от разказите :)

аз съм чел само първия де - онзи в Легенди; но съм си ги свалил ;Р

напълно съгласен с вас, че най-голямото достойнство на всяко фентъзи си е твърдо уърлдбилдингът и митологията (особено ако има доста древни неща и раси).

Специално песента е ЛЕЕЕКО постна, но все пак доста добра в това отношение. Въпреки че не съм чел Пир за врани и два от разказите, доста се ровя в нета (трябва да призная на Любо, че сериалът ме презапали) и направо научих наизуст цялата история :Р
This is it. Ground zero.

Super M
Warmage

Post by Super M » Sun May 01, 2011 5:07 pm

Господин Русинов, въпросите ми са насочени предимно към Вас, но не са на лично, защото може да са интересни и за други.

Предполагам ще бъдете първия/сред първите хора в България, които ще се докоснат до Танц на драконите. Много ще се радвам да споделите общите си впечатления от книгата и дали дългото чакане е било оправдано, когато я прочетете.

Бихте ли казали дали Бард планират да издадат на българския пазар други книги на Мартин. Все пак той е популярен автор у нас, а всичко негово, което досега ми е попадало е било адски добро.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Lubimetz13
Mistborn

Post by Lubimetz13 » Sun May 01, 2011 5:29 pm

Super M wrote:Предполагам ще бъдете първия/сред първите хора в България, които ще се докоснат до Танц на драконите. Много ще се радвам да споделите общите си впечатления от книгата и дали дългото чакане е било оправдано, когато я прочетете.
Как така, нали ще я пуснат по сергиите/книжарниците на деня на излизането?

...Нали?

Не ми кавайте, че трябва да си я поръчвам от Амазон.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 01, 2011 5:31 pm

Ами предполага се, че Русинов ще "докосне" книгата *преди* официалното й излизане, бидейки неин преводач. :) Тоест, от БАРД няма да чакат 12 юли, книгата да излезе, да я купят от някоя сергия и да я дадат на преводача си, нъл тъй? :)

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun May 01, 2011 5:36 pm

Бе предвид колко скъпо е да вземеш такава книга предварително, може и да им се наложи :roll:
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sun May 01, 2011 6:02 pm

Едва ли. :) Все пак имат договор.

Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun May 01, 2011 6:48 pm

Принципно за по-ранно получаване се плаща допълнително - колкото по-хитова е книгата, толкова повече. Договорът няма отношение в случая. Те книгата от Бард пак ще я получат, въпросът е дали ще е преди излизането й в щатите.
And you can't dance with a devil on your back...