Канадците, мултикултурализъмът и още нещо

Мръсните страсти – на сапун
User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Fri Aug 12, 2011 12:52 am

Не и в твоите очи, разбира се :)
Но нека продължим за канадците и китайците - впрочем, аз знам защо ги наричам "китайци", но защо ти ги наричаш така? Не би ли трябвало според теб те също да са канадци?
Ето, на - повечето имат канадско гражданство, много от тях даже са родени в Канада - второ, трето и дори четвърто поколение. По-голямата част от тях никога не са били в Китай...
Защо обаче самата ти ги наричаш "китайци"?
Hemos pasado!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Aug 12, 2011 1:29 am

Tue Sep 08, 2009 автор Amelia
темата е :
viewtopic.php?t=4293&postdays=0&postorder=asc&start=15
Аз водя упражнения по химия в Канада на студенти инженери и покрай тях намразих китайците и в червата. Нема толкова гнъсни, дребни, тъпи, нагли, смрадливи, евтини, темерутливи, параноични и некултурни същества!
На фона на супер вежливите канадци, тия изглеждат като маймуни, слезли вчера от дърветата. Идват от Китай, довличат цялото си гнусно котило с тях - деца, майки, баби, дядовци, прачичовци и лели, правят си смрадливия Чайна таун във всеки един град и си заживяват в китайската цигания, без да направят ей тоничко усилие да се приобщят към обществото, дето ги е приютило.
От тая огромна сволач, изляла се тук има около 2% свестни - това са graduate students и разни други добре образовани. Канадските китайци - т.е. тия родени и отгледани в Канада също са готини, особено ако са гледани в добро семейство, а не в Чайна таун.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Aug 12, 2011 2:47 am

Точно. Китайските китайци могат да са изключително неприятни, щото са шумни, смрадливи, параноични сметкаджии - хитреци на дребно. Те си живеят като китайци, в съответния чайна таун. Не ги обичам особено, но не ми е проблем да ги толерирам, щото спазват законите на страната, работят като волове и болшинството от тях правят всичко по силите си децата им да се образоват и да заживеят като канадски китайци. Няма да седна да си пия ракията с тях, ама няма и да им навредя по някакъв начин - дори на най-неприятните ми китайски студенти не съм писала тенденциозно ниски оценки, а съм ги оценявала винаги обективно на базата на квото са направили, а не на това колко са ми приятни.

Канадските китайци са си канадски китайци - и самите те така се самонаричат. По принцип канадците имат навика да уточняват откъде са им корените, щото доста от тях са станали канадци преди няма и две поколения и много добре си спомнят откъде са дошли. Те са като китайските китайци минус по-скандалната простащина. Същото е и с мюсюлманите, източноевропейците и изобщо сичката сволач от ориент експреса. Ориент експреса си оставя по-колоритните и приятни неща тука за общо ползване, ама кочинката се модерира и става поносима за всички. Аз на тва му викам мултикултурализъм - уважение има към културното наследство и специфичното поведение на всяка етническа група тук, стига въпросното културно наследство и поведение да не пречат на околните. Не е нужно да харесваш всички етноси и култури в едно такова общество - нужно е просто да не им пречиш и да не ги дискриминираш.

Ето така примерно, аз много уважавам китайската култура - храната им, традиционните им носии, бойните им изкуства, философията им, митологията им и прочее. Не уважавам обаче объркани китайски бабки, които ще ме направят да си изплюя бъбреците от блъскане в градския транспорт, нахални китайски студенти, които лъжат, за да получат по-висока оценка или китайци, които отказват да научат английски и да участват в мултикултурното общество тук, капсуловайки се форевър в Китай 2 (чайна таун).

Имам същите сантименти към индийците, арабите, руснаците и прочее. И ги наричам индийци, араби и руснаци, щото не са канадци. Канадци НЯМА - такова нещо НЕ съществува от културна гледна точка. Ако имаше канадци, нямаше да имаме мултикултурализъм, а САЩ.
Имам подобни сантименти и към местните реднеци, а.к.а. местното бяло население, което е тук от да кажем цели 3-4 поколения, а не 1-2 като имигрантите. Т.нар. бяло население ще ти каже, че има датски, ирландски, италиански и т.н. корени. Канада е първата страна, в която се е случвало да ми зададат въпроса "What is your heritage?". Не откъде си, не ква си. Ей така го формулират. Тоя въпрос го задават по същия начин и на родени в Канада канадци, щото това е начина да се почерпи информация за културния ти бекграунд.

Ето това е мултикултурализмът за мен. Бтв, като поживееш малко в такъв доста от скандализиращите простотии спират да те скандализират, щото се научаваш да ги приемаш. Няма да седнеш да ги правиш сам, ма ако някой ги прави около теб, няма да ти създаде позиви за повръщане. Става ти ясно, че и ти правиш скандализиращи простотии в очите на околните. В Европа това не се случва - там всички сме от десетки поколения в съответната си страна, имаме болестно силно национално самосъзнание, не сме виждали кой знае колко други раси и култури и имиграцията се приема едва ли не като посегателство върху личността. Имигрантите често се третират като някви животни - бачкат най-скотските професии и живеят в гета. И така назрява класова омраза. Това го няма в Канада.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Fri Aug 12, 2011 10:37 am

Да, така е - от културна гледна точка канадци не съществуват. Няма канадска култура или канадски национални обичаи. Т. е. - имигрантите няма към какво да се приобщят.
(бтв - именно затова на повърхностния страничен наблюдател Европа му изглежда ксенофобска. И тя ще ти изглежда такава, докато не се позамислиш, че европейските народи са изградили и оформили националните си култури още преди преселниците в САЩ и Канада да започнат този процес. Т. е. - тук имигрантът има към какво да се приобщава. Тогава ще разбереш Ангела Меркел, която съвсем официално заяви, че хора, които не приемат немската култура, не знаят немски и не желаят да го учат, са добре дошли в Германия единствено като туристи.)
Затова пък в Канада именно онези от Ориент експрес - както се изразяваш- са носители на незаразени със съвременни идеологически вируси култури. Следователно - по-жизнеспособни и по-устойчиви от тези на европейците. А най-гъвкавата и най-виталната от всички тях е именно китайската.
Във Варна няма Чайна таун - но една от най-добрите приятелки на жена ми е китайка. Бил съм на техни празници - и национални, и персонални. Тези хора, макар и дребни търговци, незъдължени да се обременяват с прекомерно много знания - много добре познават културата на страната, от която идват и се стремят да я помнят. И в Канада е така, и в САЩ - и където и да било другаде. Но има една много съществена разлика: наред с китайските песни, китайските танци и пр. - у нас децата им рецитират "Аз съм българче", в Германия пеят "Die Wacht am Rhein", в Италия могат да ти разяснят в подробности живота и делото на Гарибалди.
Интергират се.
В Канада обаче няма към какво.
Това, което ти се струва като "мултикултурализъм" там, всъщност е ставало и в Европа още по времето на Великото преселение на народите: големи и малки групи от хора, носители на различни култури, говорещи различни езици, заживяват заедно. Но впследствие или една от културите асимилира всички останали, или пък всички култури се сливат и образуват нова. Но задължително - една. Има и трета възможност - и тя е много неприятна: война.
Защото културата, драга ми Амелия, всъщност е оръжието на всеки един народ в борбата му за оцеляване.
Но за това ще открия нова тема.
Hemos pasado!

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Aug 12, 2011 12:13 pm

САЩ не е така - там се провежда систематична пропаганда в патриотизъм. Все пак са единствената западна държава която си избра президент негър при само 12% население на негри.

User avatar
The Dragon
Elder God
Posts: 9054
Joined: Wed Jan 14, 2004 9:03 pm

Post by The Dragon » Fri Aug 12, 2011 1:20 pm

RRSunknown wrote:САЩ не е така - там се провежда систематична пропаганда в патриотизъм. Все пак са единствената западна държава която си избра президент негър при само 12% население на негри.
А как тогава мама му избраха кенеди след като ирландците католици са 3% ...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

User avatar
RRSunknown
Elder God
Posts: 9513
Joined: Thu Nov 01, 2007 9:54 am

Post by RRSunknown » Fri Aug 12, 2011 2:03 pm

Не ти разбирам въпроса. Сигурно е хитроумно затапващ но нямам време да го търся нито съм запознат с Кенеди.

User avatar
Amelia
Moderator
Posts: 12921
Joined: Mon Aug 30, 2004 9:49 am

Post by Amelia » Fri Aug 12, 2011 6:24 pm

Ех, цайсе...
Мъдростта на вековете струи от теб.

Китайците тук пеят О, Кенада, празнуват Коледа и по време на Стампида се носят с каубойски шапки и ботуши. От време на време ходят на индийски ресторант или ядат гръцка храна. Тука няма култура, която да изисква интеграция от теб - тук има правова държава, която иска да й спазваш законите, пък ти приемай квато култура искаш. Оттам насетне всеки взима по нещичко от ВСЯКА. Мултикултурализъм.

Оцелявай, батенце, в ориент експреса. Тука народите са еволюирали над оцеляването и сега просто живеят заедно. Засега не са се обезличили, щото си ценят историческото наследство. Просто не ти го налагат насила. Европа е ксенофобска и никога няма да спре да бъде такава просто щото там хората мислят като теб и са заети да "оцеляват" като нации. Като че ли е важно всъщност да оцеляваш като нация, за да живееш щастливо. Но това нацист като теб няма как да успее да го стопли някога.

Аз ще си живея тука, където не ми се налага да оцелявам - ще продължа да закичвам познатите си с мартенички на 1ви март, ще продължа да ги храня с яйца и козунаци за Великден и с боб, сарми и тиквеник на Бъдни вечер и т.н. Т.е. ще предложа нещо и от моята култура, ако някой го пожелае.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

User avatar
Zeiss_optik
Arcanist
Posts: 771
Joined: Fri Feb 18, 2011 7:20 pm

Post by Zeiss_optik » Fri Aug 12, 2011 7:36 pm

RRSunknown wrote:САЩ не е така - там се провежда систематична пропаганда в патриотизъм. Все пак са единствената западна държава която си избра президент негър при само 12% население на негри.
E, макар и изостанали от Европа в процеса на етнообразуването, САЩ са дале-е-е-еч пред Канада. Все пак ако потомците на преселниците не бяха се почувствали поне малко обособени - нямаше да има никакво Бостънско пиене на чай и никаква Декларация за никаква независимост. Камо ли пък война за последната. :)
Hemos pasado!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest