Amazon Kindle

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Sat Oct 01, 2011 7:59 pm

Пък аз подочух, че някъде на пазара вървят таблети, с екрани като на киндълите (E Ink Pearl).

Някой знае ли това вярно ли е и кой е модела? Че мен като цяло киндъла не ме устройва май (зарад липсата на ОС).

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Oct 03, 2011 9:09 am

moonlight wrote:Пък аз подочух, че някъде на пазара вървят таблети, с екрани като на киндълите (E Ink Pearl).

Някой знае ли това вярно ли е и кой е модела? Че мен като цяло киндъла не ме устройва май (зарад липсата на ОС).
По принцип киндъла е устройство за четене на книги :) за тази цел OS не ти трябва. Ако ти трябва нещо, с което да browse-ваш нета за нещо повече от това да си намериш някоя книга или да си видиш пощата - тогава таблет.

а на въпроса - не съм чувал за такъв таблет, може би Kindle Fire?
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 03, 2011 9:23 am

Той няма да е е-инк
This is it. Ground zero.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Mon Oct 03, 2011 11:49 am

Мдам, погледах ги няколко дни новите устройства, обаче не можаха да ме спечелят(говоря специално за тъча) да продам тройката и да се ъпгрейдна. Просто като си представих какво прелистване ще пада чрез тъчскрийна и се отказах. Най-малкото, тъча те задължава да прелистваш САМО с дясната ръка, което за мен е най-слабото звено на един четец.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 03, 2011 11:54 am

Нищо подобно няма. Прелистваш с тапване, специално за левичарите.
This is it. Ground zero.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Mon Oct 03, 2011 12:18 pm

Да де, но доколкото разбрах тапване от дясната страна е страница напред, тапване от лявата е страница назад, тапване по средата вади менюто или не е така?
Както и да е, пак не ми харесва защото прелистващият ми пръст няма да може да почива върху прелистващият елемент както е при К3, а ще трябва непрекъснато да се мести - отстрани на корпуса докато чета, след това преместване и тапване за прелистване и накрая пак преместване върху корпуса. Не мерси.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Oct 03, 2011 12:41 pm

Аз разбрах, че човек може да си нагласи предварително откъде да си тапва в зависимост дали е левичар.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 03, 2011 12:45 pm

Бтв мисля, че имат и бутони за страниците специално
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Mon Oct 03, 2011 5:09 pm

Благодарение на Mindcrime, вече си имам и кирилица!
Голямо мерси, задължен съм ти.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Oct 03, 2011 5:09 pm

thunder wrote:
moonlight wrote:Пък аз подочух, че някъде на пазара вървят таблети, с екрани като на киндълите (E Ink Pearl).

По принцип киндъла е устройство за четене на книги :) за тази цел OS не ти трябва. Ако ти трябва нещо, с което да browse-ваш нета за нещо повече от това да си намериш някоя книга или да си видиш пощата - тогава таблет.

а на въпроса - не съм чувал за такъв таблет, може би Kindle Fire?
Ами, принципно бих се изкушила за Киндъл при следните условия:

1. Възможност за инсталиране на речници - тук ми трябва вече ОС, още повече че не мога да си инсталирам испанско-български речник или SA Dictionary-то; трябва да ползвам речниците на амазон, които в доста голям процент от случаите не работят читаво, ако се съди по това, което пише из форумите.

2. Да мога да копи-пействам неизвестните думи от книгите на английски/испански към речника - тука не съм много сигурна дали последния киндъл без тъчпад го има това (че този с тъчпад сигурно хич няма да е евтин)

3. Много място, за много книги - и по-точно, да мога да си кача цялата читанка (да речем) без да ми пречат някакви защити, дето да ме карат да даунлоудвам срещу пари електронни книги "назаем"

Ми това е май като гледам... разбира се, остава и въпроса за поддържаните езици и фонтове, ама щом досега специализираната част на форума не е изпищяла от тях, амазон сигурно поддържат испански (все пак, четвърти език в света е), а сигурно и български.
:?

И, сега като се замислих - а аудио книги? Имат ли киндълите опция за таквоз нещо?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 03, 2011 5:31 pm

moonlight wrote:
Ами, принципно бих се изкушила за Киндъл при следните условия:

1. Възможност за инсталиране на речници - тук ми трябва вече ОС, още повече че не мога да си инсталирам испанско-български речник или SA Dictionary-то; трябва да ползвам речниците на амазон, които в доста голям процент от случаите не работят читаво, ако се съди по това, което пише из форумите.

ситуацията с речниците е сравнително ОК, конкретно за испански е направо безпроблемна. няма нужда от ОС за инсталиране, речниците се инсталират като книги и се избират като речници от опциите.
moonlight wrote:
2. Да мога да копи-пействам неизвестните думи от книгите на английски/испански към речника - тука не съм много сигурна дали последния киндъл без тъчпад го има това (че този с тъчпад сигурно хич няма да е евтин)
няма нужда от копи-пейст, киндълът е далеч по-удобен. когато четеш, просто закарваш курсора до думата и речниковата дефиниция (от зададения речник) се показва в туултип. можеш и да въвеждаш дума, пишейки, но няма нужда от копи-пейст.
moonlight wrote:
3. Много място, за много книги - и по-точно, да мога да си кача цялата читанка (да речем) без да ми пречат някакви защити, дето да ме карат да даунлоудвам срещу пари електронни книги "назаем"
4ГБ са далеч повече книги, отколкото можеш да прочетеш. Няма нужда да си държиш всичко на киндъла. За какво ти е? За тази работа има компютър.
moonlight wrote: Ми това е май като гледам... разбира се, остава и въпроса за поддържаните езици и фонтове, ама щом досега специализираната част на форума не е изпищяла от тях, амазон сигурно поддържат испански (все пак, четвърти език в света е), а сигурно и български.
:?
С четенето на тези езици няма проблем. Писането изисква хакове (да кажем ако искаш да пишеш думи в речника, или да търсиш в книга на български или нещо такова).

Проблемът идва с азиатските езици. Някои от тях изобщо не могат да се пишат (източноазиатските), по очевидни причини, други не могат да работят с речника (повечето неевропейски езици нямат интервали между думите, а речникът разчита на това). Всички или всички необходими реално могат да се четат без проблеми.

moonlight wrote: И, сега като се замислих - а аудио книги? Имат ли киндълите опция за таквоз нещо?
Да, но не е много готино. Можеш да слушаш мп3ки, но само в определен ред. Всеки случай аз не виждам смисъл от това, тъй като на практика всеки който има киндъл, най-вероятно има и мп3плейър, или поне телефон, който ще върши това по-добре от киндъла.
This is it. Ground zero.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Mon Oct 03, 2011 6:59 pm

Moridin wrote:
moonlight wrote:
moonlight wrote:
4ГБ са далеч повече книги, отколкото можеш да прочетеш. Няма нужда да си държиш всичко на киндъла. За какво ти е? За тази работа има компютър.
Само да вметна, че съхранението на такъв обем от книги на Киндъла е не само ненужно, а и адски изцеждащо за батерията. Това е така поради факта, че докато "спи" Киндъла индексира съдържанието си. При 200-300 броя е ОК, но я си представете каква тежка индексация пада, когато му се наложи да борави със 2000-3000 заглавия.

Mindcrime
Arcanist

Post by Mindcrime » Mon Oct 03, 2011 7:05 pm

Ако на някой му е нужно ето тук има стабилна версия на jailbreak, която бачка идеално с KSO модели и 3.2.1. Инсталира се като обикновен jailbreak, няма нищо различно.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Mon Oct 03, 2011 10:45 pm

Moridin wrote:ситуацията с речниците е сравнително ОК, конкретно за испански е направо безпроблемна. няма нужда от ОС за инсталиране, речниците се инсталират като книги и се избират като речници от опциите.
Това не го разбрах. Искаш да кажеш че ще трябва да ползвам речник под формата на .pdf файл?
Направо ми се изправи косата при подобна представа... :shock:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon Oct 03, 2011 11:42 pm

Не за бога, това пък как ти хрумна? :shock: Казвам, че инсталацията на речници на киндъла е безкрайно безпроблемна.
This is it. Ground zero.