Amazon Kindle
Moderator: Moridin
По принцип киндъла е устройство за четене на книгиmoonlight wrote:Пък аз подочух, че някъде на пазара вървят таблети, с екрани като на киндълите (E Ink Pearl).
Някой знае ли това вярно ли е и кой е модела? Че мен като цяло киндъла не ме устройва май (зарад липсата на ОС).

а на въпроса - не съм чувал за такъв таблет, може би Kindle Fire?
Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Мдам, погледах ги няколко дни новите устройства, обаче не можаха да ме спечелят(говоря специално за тъча) да продам тройката и да се ъпгрейдна. Просто като си представих какво прелистване ще пада чрез тъчскрийна и се отказах. Най-малкото, тъча те задължава да прелистваш САМО с дясната ръка, което за мен е най-слабото звено на един четец.
Да де, но доколкото разбрах тапване от дясната страна е страница напред, тапване от лявата е страница назад, тапване по средата вади менюто или не е така?
Както и да е, пак не ми харесва защото прелистващият ми пръст няма да може да почива върху прелистващият елемент както е при К3, а ще трябва непрекъснато да се мести - отстрани на корпуса докато чета, след това преместване и тапване за прелистване и накрая пак преместване върху корпуса. Не мерси.
Както и да е, пак не ми харесва защото прелистващият ми пръст няма да може да почива върху прелистващият елемент както е при К3, а ще трябва непрекъснато да се мести - отстрани на корпуса докато чета, след това преместване и тапване за прелистване и накрая пак преместване върху корпуса. Не мерси.
- Interpreter
- Forsaken
Ами, принципно бих се изкушила за Киндъл при следните условия:thunder wrote:По принцип киндъла е устройство за четене на книгиmoonlight wrote:Пък аз подочух, че някъде на пазара вървят таблети, с екрани като на киндълите (E Ink Pearl).
Някой знае ли това вярно ли е и кой е модела? Че мен като цяло киндъла не ме устройва май (зарад липсата на ОС).за тази цел OS не ти трябва. Ако ти трябва нещо, с което да browse-ваш нета за нещо повече от това да си намериш някоя книга или да си видиш пощата - тогава таблет.
а на въпроса - не съм чувал за такъв таблет, може би Kindle Fire?
1. Възможност за инсталиране на речници - тук ми трябва вече ОС, още повече че не мога да си инсталирам испанско-български речник или SA Dictionary-то; трябва да ползвам речниците на амазон, които в доста голям процент от случаите не работят читаво, ако се съди по това, което пише из форумите.
2. Да мога да копи-пействам неизвестните думи от книгите на английски/испански към речника - тука не съм много сигурна дали последния киндъл без тъчпад го има това (че този с тъчпад сигурно хич няма да е евтин)
3. Много място, за много книги - и по-точно, да мога да си кача цялата читанка (да речем) без да ми пречат някакви защити, дето да ме карат да даунлоудвам срещу пари електронни книги "назаем"
Ми това е май като гледам... разбира се, остава и въпроса за поддържаните езици и фонтове, ама щом досега специализираната част на форума не е изпищяла от тях, амазон сигурно поддържат испански (все пак, четвърти език в света е), а сигурно и български.

И, сега като се замислих - а аудио книги? Имат ли киндълите опция за таквоз нещо?
- Moridin
- Global Moderator
moonlight wrote:
Ами, принципно бих се изкушила за Киндъл при следните условия:
1. Възможност за инсталиране на речници - тук ми трябва вече ОС, още повече че не мога да си инсталирам испанско-български речник или SA Dictionary-то; трябва да ползвам речниците на амазон, които в доста голям процент от случаите не работят читаво, ако се съди по това, което пише из форумите.
ситуацията с речниците е сравнително ОК, конкретно за испански е направо безпроблемна. няма нужда от ОС за инсталиране, речниците се инсталират като книги и се избират като речници от опциите.
няма нужда от копи-пейст, киндълът е далеч по-удобен. когато четеш, просто закарваш курсора до думата и речниковата дефиниция (от зададения речник) се показва в туултип. можеш и да въвеждаш дума, пишейки, но няма нужда от копи-пейст.moonlight wrote:
2. Да мога да копи-пействам неизвестните думи от книгите на английски/испански към речника - тука не съм много сигурна дали последния киндъл без тъчпад го има това (че този с тъчпад сигурно хич няма да е евтин)
4ГБ са далеч повече книги, отколкото можеш да прочетеш. Няма нужда да си държиш всичко на киндъла. За какво ти е? За тази работа има компютър.moonlight wrote:
3. Много място, за много книги - и по-точно, да мога да си кача цялата читанка (да речем) без да ми пречат някакви защити, дето да ме карат да даунлоудвам срещу пари електронни книги "назаем"
С четенето на тези езици няма проблем. Писането изисква хакове (да кажем ако искаш да пишеш думи в речника, или да търсиш в книга на български или нещо такова).moonlight wrote: Ми това е май като гледам... разбира се, остава и въпроса за поддържаните езици и фонтове, ама щом досега специализираната част на форума не е изпищяла от тях, амазон сигурно поддържат испански (все пак, четвърти език в света е), а сигурно и български.
![]()
Проблемът идва с азиатските езици. Някои от тях изобщо не могат да се пишат (източноазиатските), по очевидни причини, други не могат да работят с речника (повечето неевропейски езици нямат интервали между думите, а речникът разчита на това). Всички или всички необходими реално могат да се четат без проблеми.
Да, но не е много готино. Можеш да слушаш мп3ки, но само в определен ред. Всеки случай аз не виждам смисъл от това, тъй като на практика всеки който има киндъл, най-вероятно има и мп3плейър, или поне телефон, който ще върши това по-добре от киндъла.moonlight wrote: И, сега като се замислих - а аудио книги? Имат ли киндълите опция за таквоз нещо?
This is it. Ground zero.
Само да вметна, че съхранението на такъв обем от книги на Киндъла е не само ненужно, а и адски изцеждащо за батерията. Това е така поради факта, че докато "спи" Киндъла индексира съдържанието си. При 200-300 броя е ОК, но я си представете каква тежка индексация пада, когато му се наложи да борави със 2000-3000 заглавия.Moridin wrote:moonlight wrote:
4ГБ са далеч повече книги, отколкото можеш да прочетеш. Няма нужда да си държиш всичко на киндъла. За какво ти е? За тази работа има компютър.moonlight wrote:
Това не го разбрах. Искаш да кажеш че ще трябва да ползвам речник под формата на .pdf файл?Moridin wrote:ситуацията с речниците е сравнително ОК, конкретно за испански е направо безпроблемна. няма нужда от ОС за инсталиране, речниците се инсталират като книги и се избират като речници от опциите.
Направо ми се изправи косата при подобна представа...