Ще допълня следното с известна доза хайп:
Киндъла е дар от бога. Няма нито една причина да не си го купиш, ако имаш финансовата възможност за това. Единствената би била да изчакаш новите по-добри киндъли.
Изобщо няма повод за колебание. Спрямо цена/качество и перфекционизъм, киндълът е с обиколки пред всичката си конкуренция и това не е лично мнение, а мнението на всички ревюиращи, които съм прочел. Подкрепата за него е толкова единодушна, че поне при мен провокира остър скептицизъм - докато не си го купих и не се уверих сам в божествеността му.
Откакто го имам, чета близо двайсет пъти повече, винаги имам какво да правя и никога не съм бил в ни най-малка степен изнервен от някой недостатък на киндъла (за сравнение, псувам айфона си средно на всеки час по веднъж).
Единственият остър (за мен) проблем е работата с ПДФ - екранът е твърде малък за тях, а повечето налични ПДФи не се рефлоуват, зумването е трагедия, изобщо не става работата.
Браузърът е счукан, но върши основна работа. От 3Г не виждам смисъл, макар че наистина съм чувал, че работи навсякъде. Просто това устройство не е за интернет, а за четене. Интерфейсът е твърде зле за браузване, трябва да местиш курсор (на новите киндъли с тъчскрийна това вероятно ще е по-добре), повечето аджакс се чупи, рифреш рейта е покъртителен - просто не става. Ако държиш да си купуваш книги докато си в родопите, по-добре е просто да мислиш отнапред, вместо да даваш тия грешни 50$ отгоре за 3Г.
За удобство при пазаруване - за съжаление все още съм главно в пиратския лагер откъм книги, но поне гледам да свалям само неща, които имам на хартия. Имам закупени няколко книги, но не от сайта на Амазон (които за мен са прекалено надценени). Има доста онлайн книжарници, които поддържат разумни цени. Ако наистина ти трябва конкретна книга обаче, пиратските сайтове като че ли са най-пълноценния избор, освен ако е нова.
Речникът на Киндъл е много добър и изключително полезен. Другите екстри - бележки и коментари по книгите мисля, че не успяха много да се наложат, но е направено каквото може по въпроса, вкл. има опция за facebook share на коментарите ти.
Една честа критика към Киндъл е липсата на подръжка за епуб файлове, но богопомазаната програма Калибре (безплатна) на практика анихилира този проблем.
Конкуренцията - в България са популярни Prestigio и честно казано не са никак лоши. Особено последният модел с тъчскрийна има доста стилен дизайн и на пръв поглед не отстъпва като функционалност на киндъла. За съжаление са и по-скъпи от Киндъла, а марката не е толкова популярна, че да го оправдае.
Сони имат може би най-добрите дизайни и са най-напред откъм иновации, но цените им са прекалено солени, а качеството не е изпипано като при Киндъл. Мисля, че ако Амазон се отличават с нещо, това е перфекционизма. Нуук и Кобо не са лоши варианти, но просто са недоизпипани. Работил съм доста време с Нуук - има си своите плюсове. Началният екран е далеч по-приветлив и подреден от ужасяващия списък от заглавия на Киндъла. Има някои готини екстрички, чете добре списания. Но е лагав, има недомислици, няма Back бутон (който е покъртително удобен), браузърът му е безкрайно скрит и разбира се няма легална възможност да пазаруваш с него от България. Цветният вариант е по-изпипан, но си остава LCD.
Киндълът между другото е и сред най-леките варианти.
Независимо какъв точно рийдър си вземеш - ти, или майка ти, няма да сбъркаш, но за момента Киндъл си остава best buy вариантът.
Все пак за човек, скаран с техниката, може би няма да е толкова удобен - изисква си елементарна грамотност за боравене с такива устройства. Друго, което ми липсва спрямо книгите, е възможността да прелиствам лесно (аз лесно се разсейвам и обичам да прелиствам и да чета напред, а и да мога да потърся нещо и да оценя обема на книгата , или главата). Киндълът не ми представя добър заместител на тия дейности.
This is it. Ground zero.