Amazon Kindle

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Oct 04, 2011 3:08 pm

Испанско-българския речник все още ми стои под въпрос. Като гледам няма никой дето да е инсталирал такова чудо, няма инсталационни файлове, и прочие.

Докато не се уверя че има начин да се подкара нещо испанско-българско, мисля да се въздържа от покупка :?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Oct 04, 2011 3:48 pm

И аз мислех да попитам: как се инсталират (и откъде) речници и справочници? Тези, които ги има на моя не са лоши, но на човек му трябва повече.
Иначе се убедих, че е-инк технологията си е бъдещето на книгата. Моя киндъл не мога да го измъкна от ръцете на майка ми, човек на 79 г. :)
По-големите български издателства скоро ще трябва да се ориентират към това.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Oct 04, 2011 4:05 pm

Ами както установих след ровене, френско-български и английско-български речници има:
http://forum.myebook.bg/index.php?topic=84.0
http://forum.myebook.bg/index.php?topic=34.0
Но явно някой трябва да си поиграе за да ги "кракне" или напише като за Киндъл... а за испанско-български речник засега такова нещо не е правено. :(
За справочниците пък въобще не знам как стоят нещата...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Oct 04, 2011 4:15 pm

Какво е справочници? Иначе речници има, вкл. официални от Амазон. Няма какво да се кракват, те се инсталират просто като книги.
This is it. Ground zero.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Tue Oct 04, 2011 4:36 pm

Добре, "справочници" е по-общото понятие за речници, енциклопедии, специализирани лексикографски трудове и т.н, хайде сега и ти :)
Това, че се инсталира като книга е добре, въпросът е дали ще се държи като електронен речник и в какъв формат ще трябва да е за тази цел. Просто не съм проверявал още.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Oct 04, 2011 5:21 pm

знам какво е справочници, но не разбирам какво очаква от "справочници" на киндъла Moonlight. Ако са форматирани като речник, можеш да ги ползваш като речник. Ако не, трябва да гледаш на ръка в тях естествено.
This is it. Ground zero.

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Tue Oct 04, 2011 5:36 pm

Moridin wrote:знам какво е справочници, но не разбирам какво очаква от "справочници" на киндъла Moonlight. Ако са форматирани като речник, можеш да ги ползваш като речник. Ако не, трябва да гледаш на ръка в тях естествено.
Мор, имам предвид, като отворя един док-файл, наречен например "Siete años en Tibet" и почна да чета испанския текст, като видя непозната дума с копи-песйт (да речем) към програмата (речника демек) да мога да видя значението на думата на български. Или, да мога да набера думата в търсачката на речника, за да изкарам значение (а тук вече току-що ме озари, че и испанска клавиатурна подредба ще ми трябва, и там съм съвсем в шах как ще станат нещата).

Това е, което очаквам. Вместо да си нося киндъла, и до него 2килограмовия хартиен испанско-български речник.

Английско-български такива вече има, както и френско-български. Ръчкани от ентусиаст, който ги е "пригодил" софтуерно като за киндъл. Обаче няма испанско-български такъв.

Иначе аз имам легален инсталируем диск на ЕвроДикт, обаче, как да го инсталирам, като речника е за Уиндоус а Киндъла е с бог знае каква операционна система (аз не знам).

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Oct 04, 2011 5:41 pm

Добре, обяснявам за пети път :)

1. Има речници, официални и на Амазон. Включително на испански. Никой нищо няма нужда да пригажда и да хаква. Ето, ако не вярваш: http://blogkindle.com/dictionary/ Разбира се, няма испано-български, а испано-английски. Ако държиш на испано-български, виж т.4, но не се съмнявам, че и да няма, скоро ще се появят.

2. На въпросния линк е описано и колко елементарно се инсталира този речник и се активира.

3. Киндълът не се нужда е от копи-пейст. По-удобен е от нормален речник на компютъра. Достатъчно е докато четеш книга, да закараш курсора при някоя дума, след което дефиницията от избрания речник директно се показва отгоре в балонче. Супер-добро е и изобщо няма нужда да обсъждаме повече въпроса :)

4. Ако друг речник е форматиран във формата на киндъл, дори да не е езиков речник, а справочник, той може да работи по същия начин.
This is it. Ground zero.

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Tue Oct 04, 2011 8:49 pm

Може ли някой запознат с материала да обясни накратко колко е лесно да се ползват Kindle, Nook и т.н. в България, откъде се вземат книги, кое устройство е най-популярно, добре поддържано и т.н.? Лесно ли се купуват книги от Амазон, 3G връзките вървят ли, етц. Накратко, ако искам да купя едно такова на майка си (която страни от компютри от всякаква възраст и пол и ще трябва да се оправя с устройството по възможност без да ми се обажда ежечасно), има ли смисъл и кое да е то?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Oct 04, 2011 9:00 pm

Това доста пъти сме го правили в темата, поразрови се малко :)
This is it. Ground zero.

Feanor
Scholar

Post by Feanor » Tue Oct 04, 2011 9:22 pm

Ровил съм, но нещата са пръснати и някои са неясни, а и съм сигурен, че съм пропуснал ценни съвети. Мисля, че си струва да се сложи всичко на едно място, може би даже като стики тема. Това ще донесе и повече трафик на форума, ако искаш. Примерно някъде на първите страници има пост, че 3G не работи -- от 2007 година. Няма ли промяна? Другаде има важната информация, че можеш да си купуваш книги на американски цени ако сложиш американски адрес в Амазон -- заровено по средата на страница 17, ако помня добре.

Та, да повторя, може ли някой запознат с Kindle в български условия да напише накратко полезна информация и съвети как се ползва? Идеално ще бъде някой да напише и за Nook, за Sony и т.н.

Кой от всичките е най-популярен и има ли въобще някой от тях официална поддръжка в България?

Имам и нещо друго предвид, от което повече хора ще имат полза, но е рано за него още.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Wed Oct 05, 2011 8:47 am

Feanor wrote:Може ли някой запознат с материала да обясни накратко колко е лесно да се ползват Kindle, Nook и т.н. в България, откъде се вземат книги, кое устройство е най-популярно, добре поддържано и т.н.? Лесно ли се купуват книги от Амазон, 3G връзките вървят ли, етц. Накратко, ако искам да купя едно такова на майка си (която страни от компютри от всякаква възраст и пол и ще трябва да се оправя с устройството по възможност без да ми се обажда ежечасно), има ли смисъл и кое да е то?
Ами да тестваме да отговорим :)

Имам Kindle от края на миналата година, купувам книги основно от Амазон - доста удобно е интегриран Amazon Kindle Store в самото устройство и става бързо и удобно. Чета почти само на английски, но български също се поддържа без да се налага да инсталираш каквито и да е хакове. От читанката съм си дърпал няколко книги и съм ги чел. Чел съм и малко книги изпиратствани от нета - The Windup Girl не ми даде да си я купя, щото не била available at your location - ми хубу тогава, няма да я купувам :)

3G работи! Не знаем кой доставчик има договор с амазон, но си бачка стига да има 3G покритие в района. Но не виждам много смисъл от него честно казано - готино приложение имаше да проверяваме прогнозата за времето когато карахме ски в Австрия. Иначе - Wifi е напълно достатъчен, а ако пиратстваш само - само компютър и кабел. Има browser, но не си го купувайте за да броузвате в интернет - не е толкова удобно освен ако не е само да си провериш пощата примерно.

Купих такова на баща ми, който обаче не страни от компютри (щото това му е работата най-малкото) и чете много. По принцип си го зарежда с 5-6 книги и после месец и нещо не му се налага да се занимава. Не е супер труден процес - копираш и пействаш, после те се появяват самички на началната страница, това е. Ако майка ти страни от компютри ще трябва ти да го правиш вместо нея.

Официална поддържка в България се съмнявам да има з акоето и да е устройство все още. Най-популярен определено е Kindle, следва Sony (който първи навлезе на пазара, но новите им устройства отстъпват на Kindle). Nook почти не съм виждал - нямаш достъп до книжарницата им от България, което е голям минус общо взето. Да знам - можеш пак да пиратсваш колкото си искаш, но е неприятен факт, пък и не само аз съм поспрял с пиратстването.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 05, 2011 9:43 am

Ще допълня следното с известна доза хайп:

Киндъла е дар от бога. Няма нито една причина да не си го купиш, ако имаш финансовата възможност за това. Единствената би била да изчакаш новите по-добри киндъли.

Изобщо няма повод за колебание. Спрямо цена/качество и перфекционизъм, киндълът е с обиколки пред всичката си конкуренция и това не е лично мнение, а мнението на всички ревюиращи, които съм прочел. Подкрепата за него е толкова единодушна, че поне при мен провокира остър скептицизъм - докато не си го купих и не се уверих сам в божествеността му.

Откакто го имам, чета близо двайсет пъти повече, винаги имам какво да правя и никога не съм бил в ни най-малка степен изнервен от някой недостатък на киндъла (за сравнение, псувам айфона си средно на всеки час по веднъж).

Единственият остър (за мен) проблем е работата с ПДФ - екранът е твърде малък за тях, а повечето налични ПДФи не се рефлоуват, зумването е трагедия, изобщо не става работата.

Браузърът е счукан, но върши основна работа. От 3Г не виждам смисъл, макар че наистина съм чувал, че работи навсякъде. Просто това устройство не е за интернет, а за четене. Интерфейсът е твърде зле за браузване, трябва да местиш курсор (на новите киндъли с тъчскрийна това вероятно ще е по-добре), повечето аджакс се чупи, рифреш рейта е покъртителен - просто не става. Ако държиш да си купуваш книги докато си в родопите, по-добре е просто да мислиш отнапред, вместо да даваш тия грешни 50$ отгоре за 3Г.

За удобство при пазаруване - за съжаление все още съм главно в пиратския лагер откъм книги, но поне гледам да свалям само неща, които имам на хартия. Имам закупени няколко книги, но не от сайта на Амазон (които за мен са прекалено надценени). Има доста онлайн книжарници, които поддържат разумни цени. Ако наистина ти трябва конкретна книга обаче, пиратските сайтове като че ли са най-пълноценния избор, освен ако е нова.

Речникът на Киндъл е много добър и изключително полезен. Другите екстри - бележки и коментари по книгите мисля, че не успяха много да се наложат, но е направено каквото може по въпроса, вкл. има опция за facebook share на коментарите ти.

Една честа критика към Киндъл е липсата на подръжка за епуб файлове, но богопомазаната програма Калибре (безплатна) на практика анихилира този проблем.

Конкуренцията - в България са популярни Prestigio и честно казано не са никак лоши. Особено последният модел с тъчскрийна има доста стилен дизайн и на пръв поглед не отстъпва като функционалност на киндъла. За съжаление са и по-скъпи от Киндъла, а марката не е толкова популярна, че да го оправдае.

Сони имат може би най-добрите дизайни и са най-напред откъм иновации, но цените им са прекалено солени, а качеството не е изпипано като при Киндъл. Мисля, че ако Амазон се отличават с нещо, това е перфекционизма. Нуук и Кобо не са лоши варианти, но просто са недоизпипани. Работил съм доста време с Нуук - има си своите плюсове. Началният екран е далеч по-приветлив и подреден от ужасяващия списък от заглавия на Киндъла. Има някои готини екстрички, чете добре списания. Но е лагав, има недомислици, няма Back бутон (който е покъртително удобен), браузърът му е безкрайно скрит и разбира се няма легална възможност да пазаруваш с него от България. Цветният вариант е по-изпипан, но си остава LCD.

Киндълът между другото е и сред най-леките варианти.

Независимо какъв точно рийдър си вземеш - ти, или майка ти, няма да сбъркаш, но за момента Киндъл си остава best buy вариантът.

Все пак за човек, скаран с техниката, може би няма да е толкова удобен - изисква си елементарна грамотност за боравене с такива устройства. Друго, което ми липсва спрямо книгите, е възможността да прелиствам лесно (аз лесно се разсейвам и обичам да прелиствам и да чета напред, а и да мога да потърся нещо и да оценя обема на книгата , или главата). Киндълът не ми представя добър заместител на тия дейности.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Oct 05, 2011 10:40 am

Между другото, мисля си, че за човек, който не питае топли чувства към техниката, новият модел от 79$ е просто идеален. Явно там просто се налива съдържанието на книгата, човекът си избира какво да чете и чете. Има си бутонче за обръщане на страниците и всъщност е перфектно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Oct 05, 2011 10:44 am

Бтв оказа се, че и той има клавиатура, просто се потребява с курсора.
This is it. Ground zero.