Пореден спор става ли за четене Колелото а.к.а. Fun Fun Fun

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 30, 2011 2:54 pm

Първо, четеш в превод, второ, четеш различно от мен. Не знам дали първата *книга* е добър момент според някои читателски подходи, но аз не мога да се абстрахирам от отчайващите моменти във всяко второ-трето изречение на тая книга. Пък тя книгата от тях е направена, нали.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Nov 30, 2011 3:03 pm

Аз първата нееднократно съм заявявал че я смятам за най-слабата книга в поредицата. Поредното клише от старата школа на срядняшките автори - с нищо повече от разни шанари и белгариади.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 30, 2011 3:05 pm

Еми хубаво, ама ако сега почна шестата примерно и видя пак същото писане, кво правим?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Nov 30, 2011 3:14 pm

Не знам - пробвай. :lol:

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 30, 2011 3:21 pm

Ми ше пробвам, ама ти кажи кво правим?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Nov 30, 2011 3:28 pm

Нищо не правим - аз ти казвам какво аз съм наблюдавал (и което вярвам ще го потвърдят много хора от форума), ти ако искаш вярвай.
Чел и съм и превод и оригинал от 3 до 7 книга.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 30, 2011 3:31 pm

Какви са ти наблюденията и какво ще потвърдят хората от форума? Че книгата не е трагично написана или то не влиза в наблюденията ти? И защо да "вярвам", при положение, че и аз имам и ще имам наблюдения? Ти ще ми "вярваш" ли на моите?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Nov 30, 2011 3:42 pm

Xellos wrote:Хаххахахахаха Валери имаш една бира за тоя израз от мене ;). Като израз само де, Емо не е мастит.
Знам, че не е мастит, казах само, че се държи като такъв. Той преди време като ме щракнаха с халба бира в ръка и ме оприличи на "отслабнало джудже", аз що да не му го върна сега :)
"Маститият шекспировед" не признава никакъв друг текст под нивото на свръхшедьовър и с догматична схоластичност стъпква всичко детско, което още трепка в читателската ми душа.
Вятърът бутал наметалото и дърпал крачолите... По дяволите, вятърът може да се движи вихрообразно-постъпателно, вятър му работа. Почне ли човек да чете текста така, критически, фраза по фраза, нищо чудно да намери доста несъстоятелности. На мен в работата ми се случва доста често (повече у други автори, отколкото у Джордан, между другото). Ако ги бях събирал, щеше да се получи интересна антология на нонсенса.
A black dot was shimmering bright in the nearby distance :wink:
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Nov 30, 2011 3:44 pm

Трипе ако искаш накъсай колелото на фунийки и с прави лястовички с тях - все ми е тая.
Аз ти казвам че първа е най-слабата и ако стигнеш до 3-4 със сигурност ще видиш разликата като челите от форума ще потвърдят.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 30, 2011 3:47 pm

Знам, че не е мастит, казах само, че се държи като такъв. Той преди време като ме щракнаха с халба бира в ръка и ме оприличи на "отслабнало джудже", аз що да не му го върна сега :)
Кво?
"Маститият шекспировед" не признава никакъв друг текст под нивото на свръхшедьовър и с догматична схоластичност стъпква всичко детско, което още трепка в читателската ми душа.
И това след пост, в който писах, че искам да чета още Сандерсън. Сериозно, ти въобще целиш ли да има някаква логика между моите постове и твоите отговори или просто си изливаш едно към гьотере? Също така, може да отправяш отговорите си към мен, не към Ники.
(повече у други автори, отколкото у Джордан, между другото).
Кои автори това? Бодящ очите пример?

РРС, може и без "Трипе", вземи се в ръце :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Nov 30, 2011 3:49 pm

Само да питам - за Ериксън ли намекваш? :)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Nov 30, 2011 3:57 pm

Подозирам, че за него, но като нищо може да има навпредвид Фа... Фе... Фъ... А бе, Фийст! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Trip
Moderator

Post by Trip » Wed Nov 30, 2011 3:59 pm

Само да додам, че ако Преводача се мъчи да "ми го върне", намеквайки (а що не си го каже?) за Ериксън, на достатъчно места във форума повтарям вече втора-трета година, че съм си променил мнението за писането му. При все това ми е интересно дали може да ми посочи недомислици и откровени безсмислици.

И да, чете се фраза по фраза. Дума по дума даже. Да не би да са открили нов начин?

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Wed Nov 30, 2011 4:00 pm

Най-много са у Фийст като че ли. Не че Фарланд му отстъпваше. Ериксън има друга особеност на индивидуалния си стил, която Емо сигурно ще потвърди. Той ако не употреби една дума във възможно най-рядката й възможна употреба, и докато не изреди на друга повечето й възможни синоними в едно изречение, почти не мирясва. Прави ли го това слаб автор примерно?
Джордан за мен си остава един доста сладкодумен разказвач, стига да не се формализира човек при четенето му, а да се остави на течението. Сандърсън, както и самият Емо казва, е по-суховат като език, но пък е по-дисциплиниран откъм сюжетната нишка.
Но това са си мои лични впечатления, не ги натрапвам, естествено.
Все едно, не вярвам и най-добрият автор на фентъзи да стане нобелист. Това си е развлекателна литература, все пак.
Edit: Онова, дето го цитирах по-горе мисля, че беше у Фийст, но не съм сигурен вече. Ами казах, че не ги събирам, Емо. Като ми се мерне нещо по-особено, ще пускам.
Last edited by Interpreter on Wed Nov 30, 2011 4:06 pm, edited 1 time in total.
"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Nov 30, 2011 4:02 pm

Да де, ама едно е, ако си почнал да четеш с основна цел да обясниш после на хората в форума колко е зле някоя книга, друго си е, ако четеш за удоволствие...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!