A Dance With Dragons [СПОЙЛЕРИ до 4-та книга вкл.]
- Moridin
- Global Moderator
ОК обяснете ми тия пасажи от ревюто на Адам, щото не ги разбирам:
А това пък какво значи:
Other elements come out of nowhere: the resolution of a key, major backstory mystery from the very first novel (probably not the one you’re thinking of) is unexpected in both happening with two books still to go, and also in the amount of detail it gives.
за какво говори???whilst another one of Martin’s trademark huge feasts may feel over-familiar right up until you realise what’s really going on, at which point a belly laugh is the only possible response.
А това пък какво значи:
- Spoiler: show
This is it. Ground zero.
- Moridin
- Global Moderator
Честно казано не виждам връзката между двете сватби.
Второто изглежда като да е станало на края на книгата, а не при Бран.
интерсна теория, разбира се напълно грешна, но доста яка интерпретация на някои събития: http://asoiaf.westeros.org/index.php/to ... aime-bran/
Второто изглежда като да е станало на края на книгата, а не при Бран.
интерсна теория, разбира се напълно грешна, но доста яка интерпретация на някои събития: http://asoiaf.westeros.org/index.php/to ... aime-bran/
This is it. Ground zero.
- RRSunknown
- Elder God
- Moridin
- Global Moderator
OК, уморих се да чета теми във Вестерос, така че да си кажа накратко какво мисля за книгата.
(емо НЕ ЧЕТИ, има спойлери до края)
едит: теориите определено са най-якото нещо за правене с многотомните поредици, както в Колелото, така и в Бакър и в Малазана, но признавам, че Мартин има и чисто grabbing характер, за разлика от тях. Честно казано това за мен е много по-интересно от деконструирането на литературните средства, но to each their own
(емо НЕ ЧЕТИ, има спойлери до края)
едит: теориите определено са най-якото нещо за правене с многотомните поредици, както в Колелото, така и в Бакър и в Малазана, но признавам, че Мартин има и чисто grabbing характер, за разлика от тях. Честно казано това за мен е много по-интересно от деконструирането на литературните средства, но to each their own

This is it. Ground zero.
- Lyanna Stark
- Adept
Дочитам епилога и ще се включа в дискусията. Някой може ли да напомни как така андалите са успели да завладеят Дорн, но не и Севера, а Егон с ДРАКОНИ е успял да завладее Севера, но не и Дорн? Това винаги ми е изглеждало убер странно....
Още не е съвсем ясно защо Егон не е превзел Дорн. Но за андалите мога да предположа - Дорн преди андалското нашествие просто е бил доста по-различен от днешния, защото ройнците са дошли след андалите. Допускам, че тогава Дорн е бил още по-слабо заселен, отколкото сега, и андалите са се били с малобройни, зле организирани противници. Освен това да не забравяме, че андалите са имали по-добро въоръжение от Първите. Всъщност не помня някъде да се говори за Дорн преди андалите, което ме кара да смятам, че там не е имало голямо и силно кралство на Първите, каквото е Севера.
Дорн по времето на Таргариените вече е доста силно, обединено кралство, по-гъсто заселено отпреди заради идването първо на андалите, а после и на ройнците; има достатъчно добро въоръжение и по-добре развити бойни тактики, пригодени специално за терена на Дорн. А теренът на Дорн е доста специфичен и прави превземането му много трудно. Това, мисля, са основните причини Младия Дракон и Егон Недостойния да не успеят да го завладеят без дракони, но защо Егон Завоевателя не е успял с дракони още не се знае.
Относно Севера - рова Кайлин спира всякакви нашествия от юг, освен ако нямаш дракони, с които да прелетиш над него. Освен това Северът е гигантски, територията му е почти колкото на другите шест кралства взети заедно, а климата е много суров. Така че дори да използваш кораби, за да избегнеш минаването през рова Кайлин, има сериозна вероятност войниците ти да измръзнат до смърт, да умрат от глад, да се изгубят в гигантската пустош и северняците да ги издебнат в засада... Има някакви отделни крепости в Севера, край морето, които са били превземани от врагове от други кралства, но Кралете на Севера винаги са успявали да си ги върнат.
- RRSunknown
- Elder God
- Lyanna Stark
- Adept
Повечето обяснения за Севера са дадени директно в текста, специално това за рова Кайлин. За останалото може да греша, но си спомням колко добре се оправиха южняците в Севера в "Танц с дракони". Останах с впечатлението, че да се биеш там през зимата е общо взето самоубийство.
За Дорн е напълно възможно да греша, защото там общо взето само предполагам. Факт е само, че андалите са имали по-добри оръжия от Първите (желязо vs. бронз), и че Дорн се обединява чак след идването на Нимерия и брака й с Морс Мартел.
Естествено, забравих да спомена очевидното - че просто не си струва да се превземат бедни на ресурси, огромни пусти територии.
За Дорн е напълно възможно да греша, защото там общо взето само предполагам. Факт е само, че андалите са имали по-добри оръжия от Първите (желязо vs. бронз), и че Дорн се обединява чак след идването на Нимерия и брака й с Морс Мартел.
Естествено, забравих да спомена очевидното - че просто не си струва да се превземат бедни на ресурси, огромни пусти територии.
- RRSunknown
- Elder God
Никой не спира автора да пише пълни глупости за дадена наука (в случая военната) в текстовете си.
Александър е превземал островна крепост 200 години преди новата ера обаче всички в света на Вестерос са явно твърде глупави да си направят понтон.
Иначе принципно във всяка кал и зима е самоубийствено да придвижваш средновековна войска,че и не само средновековна.
За загубване не мога да съглася че е възможно - майстерите са разполагали с пълна картография на севера, умеели са да се ориентират а гарваните осигуряват постоянна комуникация.
Александър е превземал островна крепост 200 години преди новата ера обаче всички в света на Вестерос са явно твърде глупави да си направят понтон.
Иначе принципно във всяка кал и зима е самоубийствено да придвижваш средновековна войска,че и не само средновековна.
За загубване не мога да съглася че е възможно - майстерите са разполагали с пълна картография на севера, умеели са да се ориентират а гарваните осигуряват постоянна комуникация.
- Lyanna Stark
- Adept
Да, това за загубването беше преувеличено. Исках да кажа по-скоро, че северняците, които познават по-добре терена, могат по-лесно да организират засади, но това е вярно за всяка армия, която се бие на собствена територия.
А за майстерите и картографията, зависи за кое време говорим. Не съм убедена, че Цитаделата е съществувала по време на андалското нашествие. В момента не мога да намеря информация за основаването й, но имам спомен, че андалите са донесли писмеността и историята е започнала да се записва чак когато те са дошли. Това май го пишеше в петата книга, в главата на Джайм или в една от тези на Тирион. Ако е така, то ми се струва най-вероятно майстерите или да са дошли заедно с андалите, или да са били основани като орден след това. Което значи, че е малко вероятно да са имали точни и подробни карти на Севера по време на самото нашествие. Освен това, от главите на Бран останах с впечатлението, че комуникацията чрез гарвани първо е била използвана от горските чеда, после от Първите, а андалите са я възприели от тях; при това положение, дали са имали гарвани по време на нашествието?
А за майстерите и картографията, зависи за кое време говорим. Не съм убедена, че Цитаделата е съществувала по време на андалското нашествие. В момента не мога да намеря информация за основаването й, но имам спомен, че андалите са донесли писмеността и историята е започнала да се записва чак когато те са дошли. Това май го пишеше в петата книга, в главата на Джайм или в една от тези на Тирион. Ако е така, то ми се струва най-вероятно майстерите или да са дошли заедно с андалите, или да са били основани като орден след това. Което значи, че е малко вероятно да са имали точни и подробни карти на Севера по време на самото нашествие. Освен това, от главите на Бран останах с впечатлението, че комуникацията чрез гарвани първо е била използвана от горските чеда, после от Първите, а андалите са я възприели от тях; при това положение, дали са имали гарвани по време на нашествието?