Скот Бакър - The Second Apocalypse

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Jul 20, 2012 7:12 am

TTFT. Но и на консулта май има синопсис в амазон по мои спомени.
This is it. Ground zero.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Mon Jul 23, 2012 5:12 pm

С повечето имена се оправям, но как по дяволите се произнася Xijoser, както и един от генералите на Падиражаха, Cengenjehoi ли беше, не помня точно. Като йехой или джехой?
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jul 23, 2012 5:51 pm

X в началото на дума на английски се произнася "з".
And you can't dance with a devil on your back...

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Mon Jul 23, 2012 11:35 pm

Кинканджехой ми се върти - но честно казано, просто си хващам някакво произношение в главата да върви, пък как се предполага да е - все тая. Бях даже леко разочарован да науча че моят ръбест "Кнаиур" е всъщност "Наюр" :D
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 24, 2012 7:17 am

C в началото на думата се чете "с". Това име не ми звучи познато точно в този си вид, ще го видя по-натам как беше точно.
This is it. Ground zero.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jul 24, 2012 9:19 am

Roland wrote:X в началото на дума на английски се произнася "з".
Да, аз за повечето герои от първа книга гледам твоите транскрипции, но специално Xijoser е... Зийосер? Зижосер? :lol: Wracu си е Враку, предполагам.
Иначе, дочетох втората. Когато Акеймиън избяга от
Spoiler: show
Йотиа
направо цвилех от кеф, изкефи ме и как през всички изпитания армията на инритяните деградира все повече и повече. Мноооого се радвам че утрепаха
Серуей
, сега ако можеше и
Езменет
...
Наюр продължава да е един от най - кефещите герои, заедно с Друсас, когато е ядосан. А за Келхус и
разпъването му на колело
изобщо не ми пукаше и то не защото е несимпатичен, а защото няма suspension of disbelief. Примерно, гледам 3-ти епизод на Шерлок сериала, който следва разказите дословно. Знам че Шерлок
не умира реално
, но когато го прави в епизода, все пак вярвам. При Келхус този фактор го няма.
Краят на втора книга беше маса гнусен. Само не разбрах това нещо с крилата по - голяма форма на Синтеза в гарваново тяло ли беше или нещо съвсем друго?
След това веднага почнах трета. Надявам се
Зинемус да стане Кишуарим
и да научим повече за тях.
Last edited by Claymore on Tue Jul 24, 2012 9:34 am, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Jul 24, 2012 9:31 am

По принцип, ако се следват английските фонетични правила, Wracu би трябвало да е "Раку" с малко особено "р" като при "wrong" или "wrap".
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jul 24, 2012 9:33 am

Точно, ма Враку по немската система ми звучи по - заплашително от Ураку със глътнато у в началото. :lol:

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Tue Jul 24, 2012 11:04 am

За Раку подкрепям - има си особено трептене на гласа при произнасяне.
"Ние сме просто хора и боговете са ни създали за обич. Това е голямото ни величие, това е славата ни и най-голямата ни трагедия."
Емон Таргариен

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Tue Jul 24, 2012 11:05 am

То по немската система като се замисля, Старките от Зимех Хребет трябва да са Щарки - някак не звучи...
Емон Таргариен

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Jul 24, 2012 11:12 am

И аз го чета Раку с вибрация. Иначе за края на втора споделям сентиментите ти :) ние сме писали по-назад, но предполагам не искаш да се спойлиш.
This is it. Ground zero.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Tue Jul 24, 2012 11:42 am

Drigan wrote:За Раку подкрепям - има си особено трептене на гласа при произнасяне.
Вярно, но точно на фона на другите думи с такова произношение Враку с твърдо р звучи още по - чуждо и странно, поне за мен.
Moridin wrote:едит: втф е идеята бтв с тия МЪЖЕ на кориците на книгите? :roll:
Верно и аз не схващам. В смисъл този на корицата на TTFT май е Мьоенгус, защото изглежда дърт, но за другите двама нямам и идея. Бих казал че на втората е Келхус, ама той е синеок.
А за спойлерите е късно. :( Върнах се на по - старите страници където обсъждате втора книга и отворих на Роланд спойлера. Втората точка брат...

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Aug 04, 2012 1:03 pm

Прочетох я. All is awesome and all, само някои неща ме дразнят. Някой разбра ли защо е Икурей Конфас и защо му беше отделено толкова време? Както и защо Консулта убиха
Зерий
и позволиха
Конфас
да заеме мястото му, при положение че той искаше унищожението на Свещената Война?
И някой схвана ли какво точно е Хилядократната мисъл, защото на мен по някакво причина ми звучеше като нещо свързано с боговете след разговора между Ака и Келхус за "тук" и "там"? И последно има ли автономни богове наблюдаващи всичко или принципът е Clap Your Hands If You Believe като магията в Сянката на Умелите? И мотивацията на Инчороите и Консулта леко ми издиша. Защо трябва да им пука, че са
прокълнати
? За толкова напреднали съшества ми се струва дребнаво някакси, не знам.
Иначе магията, битките, откаченият Наюр (
който не разбрах умира ли...
), телепортацията, Кишуаримите и бедесс финала с Акамиан кефеха много, въпреки че очаквах малко повече от разговора Келхус/Мьоенгус. И бтв се надявам като почне войната хора/Консулт да има някои нови гадинки, щото Раку, Башрагите и Сранките са ми леко оскъдни.
Друг проблем, който е по - скоро субективен е че може би съм чел/гледал прекалено много неща с кървища и не ми направи никакво впечатление нищо от гадориите на Инритяните, освен наказанието с Циркумфикса до някаква степен. Надявах се ра разберем нещо по - конкретно за Псюке, ама нейсе... Като цяло трилогията си струва абсолютно и отвсякъде парите. А глосарито отзад е безценно. Като прочетох историята на Куно-Инчоройските Войни и на Апокалипсиса цвилех от кеф. Weapons of light! :mrgreen: Не - Богът е бил унищожен с
лазерна пушка/оръдие
брат!
Сега се чудя да си купя ли направо и двете книги от следващата трилогия или само The Judging Eye и нещо друго за разнообразие?

Drigan
Sorcerer

Post by Drigan » Sat Aug 04, 2012 1:15 pm

Вземи и двете, Окото само по себе си беше основно build-up, и някои от героите разцъфнаха чак във втората част, която беше много по-брутална, груба и епична - особено в края.

По въпросите ти:

За Икурей Конфас
Той беше единственият реален конкурент на Келхус, и в друга ера щеше да стане Александър Македонски - всъщност, сега се усещам че е моделиран по Александър. Той беше луд и затова Келхус не можеше да го контролира, и трябваше да се бори срещу него - и в крайна сметка, да го унищожи.
Консултът в един момент май реши че Свещената война е твърде опасна, понеже Келхус я превърна от тяхно оръжие в свое - те искаха унищожението на Кишауримите, и Келхус стори това за тях. Още в края на втора част обаче той започна да се превръща в твърде могъща неизвестна.
За боговете:
Чак в следващите книги започва да се разбира, че ИМА и други сили в играта, и ситуацията е доста по-сложна. Това е една от основните сюжетни нишки. Ако изчетеш следващите книги, ще говорим пак. Това потвърждава и защо напреднала раса като Инкорой са толкова ужасени от проклятието - защото има вечност, и тя ги очаква след смъртта, както и повечето от жителите на света всъщност. Огнена вечност, явно. Малко ми е мътно и на мен, но се разкрива повечко в следващите части... Особено с окото, което намеирха близо до Бездната (тръпки.. тръпи и зловещи спомени)
Емон Таргариен

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Aug 04, 2012 8:43 pm

The Thousandfold Thought е общо взето
всичко. Бакър не си дава много зор да влиза в детайли, но впечатлението е за "концепцията за света, хората и бъдещето, съчетана в една мисъл"
And you can't dance with a devil on your back...