Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Re: Северна Америка - по-близка, отколкото ни се иска

Post by Amelia » Tue Feb 05, 2019 10:37 pm

Dr. Horrible wrote:
Tue Feb 05, 2019 10:55 am
Може би Амелиа и Роланд, като нещивеещи в България, не успяват да видят добре вътрешните сили, които движат едно общество.
Може би. А може би вие като живеещи в България преживявате това по малко всеки ден, десензитирани сте и ви липсва перспективата да оцените реалните магнитуд и скандалност на проблема, които са очевидни за човек, доста добре запознат с вътрешния свят на българина, но гледащ отвън, където е видял и друга реалност. Варианти всякакви.

Аз имам въпрос, обаче - на братовчедка ти в радиото и opinion pieces ли са преписвали от CNN? Щото медиите далеч не включват само новинарско излагане на факти и точно като излезем извън фактите почват да стават забавните работи.

Ясно е, че зависимите медии и троловете просто засилват това, което вече е заложено в дълбоката българска душевност, но е опасно тези влияния да се подценяват и омаловажават. България днес щеше да изглежда по доста различен начин, ако последните 10 години четяхме про-европейски медии. А ако повече българи четяха медии на различен от български език сега щеше да е по-трудно пред нацията да минават глупости от рода на "ЕКЗЛУЗИВНИ ШОК И БОНБА САМО В БЛИЦ: МЕРКЕЛ УБИВА БЪЛГАРСКИ КОЗИ, ЗА ДА ЗАСЕЛИ ИМИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!111!!!!!!!!!" или произволна новина за поредното сатанинско дело на соросоидите от БХК. Това с пъклените планове на Сорос между другото взе да се появява и в американските райт-уинг медии и намирам за особено забавно как американците внезапно забелязаха съществуването на Сорос и почнаха да пишат за него по един много познат български начин. СЛОЧАЕНОС? НЕМИСЛЯ. Родителите ми неизменно се връзват на тея глупости и сме имали не един скандал по Скайп по въпроса.

Ако не е станало ясно вече, ползвам родителите си и няколко семейни приятели като лакмусов тест на българското общество. Щото те за разлика от населението на Шадоуденс и повечето ми приятели са представители на оная част от българите, неговорещи западни езици, нямащи представа кво е на Запад отвъд това, дето са им казали през кумунизамъ или дето са прочели във вестника (и напоследък ехо-стаята си във Фейсбук), със средно ниво на интелигентност и тотална липса на опит в боравенето с информация. Такива не е трудно да ги излъжеш, ако се уповаваш на ирационалните им страхове и на confirmation biases просто щото няма къде да си проверят информацията, а и не знаят, че информацията трябва да се проверява. В България имаме дълъг и тъжен опит с тоя тип информационни манипулации, така че ми е странно, че някои хора отхвърлят с такава лекота антиевропейската медийна пропаганда, която ни залива отвсякъде (освен от кино-залата, където гледаме Марвел, така че явно всичко е точно). С помощта на пропаганда комунистите в България и СССР успяха да държат в продължение на няколко десетилетия населението си гладно, бедно, неспособно да се изрази свободно и да излезе от държавните си граници. Не казвам, че в България сме стигнали до комунистическите нива на информационно мракобесие. Просто давам това като пример колко силна и жизнеопределяща може да бъде една добре организирана дезинформационна кампания, особено ако получи широка подкрепа в политически план. Тоя тип изпълнения вече ги имаме в България и резултатите са налице.

В тоя ред на мисли, не знам кого "сме" подкрепили във Венецуела, но знам, че лицето ни пред света (г-н президента, тва), официалната опозиция в страната и редица от т.нар. ни патриоти продължават да се правят на ударени с позиции вариращи от "Европа не трябва да се меси във Венецуела" до "Подкрепяме Мадуро". В случай, че ви изглеждаме много единни и задружно обърнати на Запад.

И да се върнем на мъжоретите - аз чакам като следваща стъпка да ми пуснат NFL атлетите полуголи по терена. Тогава и аз ще почна и аз да гледам американски футбол, нищо че ми е безбожно скучен. :mrgreen:
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Feb 05, 2019 11:19 pm

Такива не е трудно да ги излъжеш, ако се уповаваш на ирационалните им страхове и на confirmation biases просто щото няма къде да си проверят информацията, а и не знаят, че информацията трябва да се проверява.
Това сериозно ли? В смисъл, твърдиш, че няма никакви прозападни медии у нас? Това, че проруската част от населението ги игнорира или счита за fake news като реднеците CNN не значи, че не съществуват. Почти съм сигурен, че и в Русия има начини да се информираш от медии на руски език, само желание да имаш, но на повечето хора им липсва това желание да положат каквото и да е усилие за това. Също както и в България, САЩ или Централноафриканската република.
В България имаме дълъг и тъжен опит с тоя тип информационни манипулации, така че ми е странно, че някои хора отхвърлят с такава лекота антиевропейската медийна пропаганда, която ни залива отвсякъде (освен от кино-залата, където гледаме Марвел, така че явно всичко е точно). С помощта на пропаганда комунистите в България и СССР успяха да държат в продължение на няколко десетилетия населението си гладно, бедно, неспособно да се изрази свободно и да излезе от държавните си граници.
Комунистическата власт в България има много малко общо с успехите на пропагандата. Сложена е насила от братушките, пет минути след като престанаха да я подкрепят взе, че падна. В този ред на мисли, не виждам защо трябва да ни е толкоз шубе от Русия докато не ни завладеят физически, което не се очертава да стане. Както Докторът вече каза, ако русофилите бяха толкова много Атака щеше да е на власт, а не посмешище за почти всички. Далеч не всеки, който не обича ЕС иска Русия да го замени, а евроскептичните настроения са разпространени из цяла Европа и аз поне не вярвам, че се дължат главно на всемогъщите руски тролове. В България въобще даже не сме сред най-големите евроскептици anyway. И бензинът ни е от най-евтините в Европа (поне според бърз гугъл сърч), това че се чувства по-скъп защото ние сме бедни е друг въпрос, но дайте поне цифрите да не изкривяваме.

Въобще, не знам защо обсъждаме тази абсурдна теза. Има ли България външна политика, която често, да не кажа обикновено, е в разрез с руската? Има. Значи не е руска губерния. Изкупили били Черноморието... То и китайците изкупиха Ванкувър и околностите, но последно като проверявах това не прави Канада китайска провинция.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Feb 06, 2019 12:05 am

Обсъждаме я, щото е толкова силна реакцията, че била “абсурдна”.
And you can't dance with a devil on your back...

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Feb 06, 2019 1:04 am

Да, има някакви про-западни медии, но ми се струва, че отвъд онлайн, пресата е доста силно манипулирана по цялата верига списване-издаване-разпространение. Не знам дали следиш какво се случва с Прас Прес - карикатурен вестник на Христо Комарницки. Имат огромни проблеми с това изпечатаните им броеве да стигнат до продажба, щото Пеевската система ги саботира дори на ниво вестникарски лафки.

Атака, последният път като проверих, беше част от уж-про-европейската ни дясна управляваща коалиция в българския парламент, независимо от това дали ни изглежда смешна или не.

За незначителността на пропагандата от бай Тошово време вероятно щях да ти повярвам, ако днес, 30 години след бай Тошовото време, не се раждаха нови поколения, които никога не са виждали бай Тошово време, но са убедени, че по бай Тошовото време ни е било много добре.

Oui. Je suis garbage.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Wed Feb 06, 2019 1:29 am

За незначителността на пропагандата от бай Тошово време вероятно щях да ти повярвам, ако днес, 30 години след бай Тошовото време, не се раждаха нови поколения, които никога не са виждали бай Тошово време, но са убедени, че по бай Тошовото време ни е било много добре.
Каква е връзката с пропагандата? Навсякъде по света значителна част от населението смята, че едно време е било по-добре - животът е бил по-лесен, и музиката по-хубава, даже че и слънцето е греело повече. :) Тези настроения в бившия съветски блок са в огромната си част плод на некадърността на управниците след социализма, не на каквато и да е пропаганда. То и в Америка има носталгия към миналото, но голяма част от носталгично настроените индивиди всъщност не биха искали да се върнат да живеят в петдесетте ако имаха такъв избор. Имам приятел, който все разправя колко яко в Русия и колко е било яко при бай Тошово време, но като го питам иска ли да е забранена частната инициатива и отиването в чужбина ме гледа все едно съм се побъркал. И в Русия има уж много фенове на Сталин, но комунистическата партия има нула процента шанс да вземе властта в обозримо бъдеще. Носталгията не значи непременно и особено политическо влияние.
Да, има някакви про-западни медии, но ми се струва, че отвъд онлайн, пресата е доста силно манипулирана по цялата верига списване-издаване-разпространение. Не знам дали следиш какво се случва с Прас Прес - карикатурен вестник на Христо Комарницки. Имат огромни проблеми с това изпечатаните им броеве да стигнат до продажба, щото Пеевската система ги саботира дори на ниво вестникарски лафки.
А телевизиите къде ги забрави? Ако бяха толкова проруски колкото твърдиш, нямаше да има нужда от безумия като телевизия Скат, телевизия Алфа и други такива, които, за щастие, отстъпват доста по популярност на прозападните.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Feb 06, 2019 1:43 am

Телевизиите ни не са и кой знае колко про-западни. Онова за бай Тошовото време няма как да е носталгия при хората родени след бай Тошовото време, дето само са чували за въпросното време отнякъде си, където са им го обрисували в най-прекрасни краски и са забравили да споменат някои дребни негативи, като например Народния съд, цензурата, Белене, ДС ченгетата, крепостното жителство и невъзможността да излезеш от страната.

Oui. Je suis garbage.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Feb 06, 2019 7:50 pm

Отклонихме се много от целта на тази форумна тема, време е да се върнем към американската политика. А там циркът продължава с пълна сила. Тия дни основния източник на абсурдни новини е щата Вирджиния. Първо преди няколко дни стана известно, че губернаторът на щата Ралф Нортъм има снимка в своя yearbook oт университета, на която е се е издокарал с blackface, а до него е застанало другарче, облечено като член на Ку-клукс-клан. Естествено, възмущението бе голямо, почти всички политици в страната се изредиха да искат оставката, той обаче засега отказва и дава доста мъгляви и противоречащи си обяснения на снимката. Ден-два по-късно пък заместник-губернатора Джъстин Феърфакс (който ще е губернатор ако Нортъм подаде оставка) бе обвинен в изнасилване. А днес пък стана известно, че вторият в line of succession за поста губернатор, а именно главният прокурор на щата Mark Herring, също е имал blackface изцепка като колежанин.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

penzata
Forsaken

Post by penzata » Wed Feb 06, 2019 8:42 pm

Тъй като съм ограничен и мързелив, някой ще ме светне ли, какво аджеба е блекфейс и защо, явно, е нещо по-тежко от изнасилване?!?
The hardest battles are fought in the mind.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Feb 06, 2019 8:59 pm

Blackface is a form of theatrical make-up used predominantly by non-black performers to represent a caricature of a black person.
Поради исторически причини в момента е тотално табу в САЩ.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Feb 07, 2019 12:31 am

Надявам се губернатора да устиска на натиска и да не подава оставка. Безумно е заради такава дреболия и то преди 30+ години. Крайно време е професионално офенднатите да бъдат игнорирани.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Feb 07, 2019 2:58 am

The Dragon wrote:
Thu Feb 07, 2019 12:31 am
Надявам се губернатора да устиска на натиска и да не подава оставка. Безумно е заради такава дреболия и то преди 30+ години. Крайно време е професионално офенднатите да бъдат игнорирани.
Или алтернативно като е доказал, че не може да му се има доверие, да си обира парцалите?

penzata
Forsaken

Post by penzata » Thu Feb 07, 2019 9:20 am

Demandred wrote:
Wed Feb 06, 2019 8:59 pm
Blackface is a form of theatrical make-up used predominantly by non-black performers to represent a caricature of a black person.
Поради исторически причини в момента е тотално табу в САЩ.
Разбирам защо е табу, но това "боядисване" на лицата да се възприема крайно като някаква форма на подигравка и карикатура, ми е доста неясно и мъгливо. Че чак и име са измислили за подобен тип "дейност". Не знам защо не турят и един уайтфейс термин и да погнат всички глемъджии.

Някак ми е несериозно, разумни хора да се хващат на подобни "кукички", с цел подстрекаване и засилване омразата на едни хора към други, за да може някой да подсили и да си подплати политическите позиции с подобни глупости, които да "отмъкват" общественото внимание от реални проблеми.

Последните няколко години се измислиха толкова различни термини за какви ли не неща, че реално целият свят излиза офенднат по някакъв начин. "Политическата коректност" е страхотно оправдание да правиш каквото си искаш. Адски удобно е да работиш с парадокси.
The hardest battles are fought in the mind.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Feb 07, 2019 9:56 am

Roland wrote:
Thu Feb 07, 2019 2:58 am
The Dragon wrote:
Или алтернативно като е доказал, че не може да му се има доверие, да си обира парцалите?
С какво е показал че не може да му се има доверие? Че си е намазал лицето с черна боя като тийнеджър? The horror.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Thu Feb 07, 2019 9:57 am

Roland wrote:
Thu Feb 07, 2019 2:58 am
The Dragon wrote:
с какво точно е доказал, че не може да му се има доверие... с пр проблемите в момента ли? Щото реално работата му докато е в офис е стабилна.

квот драгъна вика :mrgreen:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Feb 07, 2019 9:59 am

@penzata Пич, това е термин от времето на черно-бялото кино, когато само бели актьори са играели всички роли, и то използвани с цел ужасяващи карикатури.

Нещо повече, той не само е с блекфейс, но позира с друг левент, облечен като член на ККК. И това не е училищна снимка (@The Dragon, може би да беше се поинформирал, преди да ломотиш по инстинкт), а по време на магистратура в медицинска академия. Където, апропо, има яко документирани случаи на репресия на РОС.

А за доверието, той си базира кампанията на дайвърсити и как щял да работи за POC. Не ми е ясно как след поведението му откак излезе тая снимка, се очаква избирателите да му имат доверие.