Странджа

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Wed Jul 04, 2007 1:53 pm

Със добро не става. Ти щом протестираш - значи че си в опозиция на властта, а тя няма изгода да ти позволи протеста, щото един вид ще действа срещу себе си. За мен протест е това, което беше през 97ма.

Парите и властта вървят ръка за ръка. Докато има кинти в строенето в Странджа - ше се строи там. Няма как да ги спреш докато не отидеш на война с тях. Начина е следния: сформира се една ударна група, обучени снайперисти и експерти по експлозивите. И почват да гътат един по един дебелите костюмари, дето в момента диктуват правилата :ninja: .
Look at the darkness...
...around me.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Jul 04, 2007 2:49 pm

Е това ако не е върховен израз на лицемерие, пък на:
Бойко Борисов: Момчета, не си играйте на революционери!

За еколозите, които искат да протестират довечера срещу ликвидирането на Странджа като природен парк, искам ясно да повторя - вървете пред Народния театър, а не пред президентството. Това разреших и ясно ви обясних защо.

Приберете си призивите, които пускате в интернет за събиране пред президентството, защото нарушавате закона. Ако отдете там, полицията ще бъде в пълното си право да действа. Нещо повече - полицията ще бъде длъжна да действа. И аз ще съм първият, който ще се изкаже в нейна защита. Защото иначе не сме държава. Демокрация - да, но анархия - не!

За който не ме е разбрал, обяснявам отново. Гражданите имат право да протестират. По закон те са длъжни да уведомят мен като кмет на София за протеста си. Пак по закон аз съм длъжен да им разреша протеста. Но съм в правото си да определя мястото, на което този протест да се състои, като се съобразя с интересите на всички граждани.

Не одобрявам митинг на еколозите пред президентството днес по две причини.

Първо, на официално посещение в България е държавният глава на Германия. Не виждам защо някой - дори в името на правилна кауза - трябва да му се търкаля в краката.

Второ, софиянци също имат граждански права и не бива да бъдат наказвани. И в името на най-благородната кауза не бих позволил центърът на този двумилионен град да бъде блокиран.

Народният театър "Иван Вазов" е само на стотина метра от президентството. Протестът и там ще бъде видян и чут прекрасно. Така че моето решение не ощетява по никакъв начин протестиращите, а защитава интересите на всички граждани.

Момчета и момичета, не си играйте на революционери. Разбирам ви, че искате да обърнете внимание на обществото за беззаконията, които се правят. Но това не може да стане с незаконни действия. Каузата ви е благородна, не я обезценявайте.
И това от същия човек, който нямаше нищо напротив цяла София да бъде блокирана цял ден, както се оказа заради предимно синдикални искания.
This signature is not yet rated

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Jul 04, 2007 2:58 pm

Майко-о, тоя ше ме накара наистина да отида пред Президенството, ей така - за едното напук. :evil:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Wed Jul 04, 2007 3:23 pm

dellusi0n wrote:Със добро не става. Ти щом протестираш - значи че си в опозиция на властта, а тя няма изгода да ти позволи протеста, щото един вид ще действа срещу себе си. За мен протест е това, което беше през 97ма.
Виж, с това хич не съм съгласна. И не че смятам че ти мислиш така! :thumbsup: Но не на всякъде е така! И правителствата които прилагат селективно правата на хората не са толкова много (в западанта част на гетото де :hihi: )! Тук социалистическото правителство систематично дава разрешения за манифестации на една асоциация от Пострадали от тероризма(по-точчно, от ЕТА), знаейки че техните манифестации систематично са просто против правителството. А на жертвите - мамка им!
До като Азнар се опита да откаже правото да се манифестират на около милион граждани, в затънтен град като Аликанте, против испанското "участие" в Ирак! И хората му теглиха една и си излезнаха сами. И нямà полицай на който да му хрумна да арестува някой! :devil:
Та си е въпрос и някак до демократични навици. Имам лошото чувство че колкото и да е правилна причината, ако не е страхотна маса хора, полицайте ще си ги пердашат с кеф там у нас!! :vomit:

Edit: Да не забравите фотоапаратите, особенно ако има проблеми с полицията!!!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Wed Jul 04, 2007 10:21 pm

Така - ами този път мина доста културно, поне по отношение на полицията. Този път определено се бяха подготвили все едно, че хората щяха да щурмуват президентството - поне един взвод жандармерия. По-късно разбрах че имало вечеря на дипломатическия корпус в ресторанта на Археологическия музей. В крайна сметка протестът се премести на мястото на бившия мавзолей, в градинката пред художествената галерия. Беше малко абсурдно, защото първо полицаите накараха всички да се качат на тротоара, въпреки че никой не стоеше върху улицата, а само върху местата за паркиране в синята зона. След това обаче, журналистите които стояха именно там, бяха според мен повече отколкото демонстрантите преди тях ...

Иначе поради спонтанния характер, нямаше твърде много организирани прояви. Все пак ми хареса идеята, че част от протестиращите бяха изровили една хубава народна песен, много подходяща за случая, и раздаваха листчета с текста. В тази връзка прилагам текста тук:
ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА

Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
В цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.

През потоци, реки, бърда,
нещо пълзи, застава.
Дал е Юда самодива,
или луда гидия?

Не е Юда самодива,
нито е луда гидия.
Най е чета от юнаци,
плашила за читаци.

Бързат, бързат да пристигнат
преди птели в Сърмашик.
Да ги никой не угади
и ги подло предаде.

Пушка пукна, ек отекна
знак се даде за борба.
Бомби трещат, куршум пищи -
цяла Странджа веч ечи.
Тъй като май песента се заформя и за бъдещи протести, ако някой може да помогне с разпространението и, мисля че организаторите ще бъдат доволни.

Иначе имаше и едно недоразумение, някакви дядковци изпраскаха някаква духова музика (на запис) от другата страна на булеварда, оказа се че са от някаква гражданска асоциация или каквото там. Явно че беше първия опит някой да се възползва, аз не бих се учудил ако политици от опозицията почнат да се навъртат скоро.

В заключение, протестът може би не беше най-шумния, но този път определено привлече вниманието на медиите, така че това е правилния път. Дано все пак да има резултат, но протестите определено не бива да спират.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Jul 04, 2007 11:49 pm

Браво! Утре ще има ли пак?

Един случаен коментар в дир-а ,който ми направи впечатление:
Внука на комитата (04.07.2007 г. | 22:47ч.)
Имам 40 декара на брега на морето в Ахтопол. Истината е че е пущиняк. Ама и туй му е хубавото. Някак си мястото е живо. А каква красота е морето .... С думи изобщо не може да се опише. Трябва да се види. Трябва да се почувства. Разбирам ги всички които искат да продадат някое парченце и да се ”замогнат”. Но кои са купувачите . Някакви си момченца от измислената фирма Crash-2000/очевидно с големи протекции,... разбирай парични знаци/, които нямат никакво понятие от архитектура, които нямат понятие от история, които нямат понятие от биология, но които ловко боравят с немотията на хората и с желанието за ”замогване”.Когато им разправям на моите съграждани, че цената на 1 м.кв. за подобна земя при дори по-лоши климатични и природни условия в една Испания /*например Барселуна или Валенсия е от порядъка на 15 000-18 000 евро те ми се смеят. А при нас условията са далеч по-благоприятни. Солеността на Черно море е много по-малка от тази на Средиземно море. При нас няма акули, морени и други опасни животни застрашаващи живота и здравето на почиващите и летуващите на морето. Водата е много по-чиста. Имаме далеч по-голямо разнообразие на на расителен и животински свят от колкото в Испания/ произволна страна, защото сравненията мога да ги правя и с Италия и с Франция и други морски държави. Не го казвам от глупав патриотизъм , но наистина Аспарух е целунал най-хубавото место на земята. Ще бъде много-много жалко ако за жълти стотинки това местенце се разпродаде на некадърници, хора алчни, безскрупулни, безродници и всякаква тагава глутница, която като стадо хищни хиени се нахвърлят върху ”плячката”. От Парка наречен Златни пясъци вече не съществува почти нищо . Всичко е дотолкова ”урбанизирано”, че чак е отвратително. Дори и въздуха е вече друг. А в Странджа е това което бяха златните пясъци преди 50 години. Пущиняк пълен със змии, гущери и МНОГО ЖИВОТ. Това което Общинарите от Царево/Мичурин/ искат е да УБИЯТ ЖИВОТА. Ако сме единици , ако не алармираме всеки ден общественосттта, Европа и дори Япония ще загубим и последната перла на Черноморието.Просто трябва да им светнем на безпросветните да осъзнаят какво богатство са получили от БОГА, за да осъзнаят че Странджа не е мястото в което ще победят дебелите портфейли и корупцията.Това е земята на воеводите от Преображенското въстание Михаил Герджиков и Георги Кондолов. На народните певци Сава Попсавов и Магда Пушкарова и на много още достойни люде. Ако такива като Царевската управа не осъзнаят отговорността си пред хората и историята, то ние ще ги принудим със всички законни средства да разберат че алчността им не може да ги опрадае пред синовете и внуците им за простотията която дори се опитват да оправдаят.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jul 05, 2007 1:01 am

Иначе имаше и едно недоразумение, някакви дядковци изпраскаха някаква духова музика (на запис) от другата страна на булеварда, оказа се че са от някаква гражданска асоциация или каквото там. Явно че беше първия опит някой да се възползва, аз не бих се учудил ако политици от опозицията почнат да се навъртат скоро.
Явно не си останал до по-късно, беше гениално. Оказа се, че жандармерията имала професионален празник на другия ден. И мястото им за репетиции за парада било точно пред двореца, т.е. пред протестиращите. Така че в един момент запристигаха автобуси с жандармеристи, които в боен строй и парадни униформи изпълниха площада. А тълпата заскандира "Още, още!". Затова беше и музиката, по-късно дойде и духов оркестър. Имаше и изцепки, като това че няколко човека извикаха "еничари" на група деца, участващи в парада. Но всъщност имаше достатъчно осъзнати хора там да ги пресекат. Да не говорим, че един от пазещите полицаи си говореше с няколко от митингуващите и се възмущаваше как бил виждал от Странджа да слизат камиони с дървен материал. В смисъл, и полицаите са хора.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jul 05, 2007 3:17 am

Ето малко снимки от четвъртоюлския протест и генералната репетиция за празника на МВР - http://gallery.ringlet.net/2007/07/strandja/ - всъщност само пет-шест са от мен, почти всички са дело на Морви.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Jul 05, 2007 6:58 am

Morwen wrote:
Явно не си останал до по-късно, беше гениално. Оказа се, че жандармерията имала професионален празник на другия ден. И мястото им за репетиции за парада било точно пред двореца, т.е. пред протестиращите. Така че в един момент запристигаха автобуси с жандармеристи, които в боен строй и парадни униформи изпълниха площада. А тълпата заскандира "Още, още!". Затова беше и музиката, по-късно дойде и духов оркестър. Имаше и изцепки, като това че няколко човека извикаха "еничари" на група деца, участващи в парада. Но всъщност имаше достатъчно осъзнати хора там да ги пресекат. Да не говорим, че един от пазещите полицаи си говореше с няколко от митингуващите и се възмущаваше как бил виждал от Странджа да слизат камиони с дървен материал. В смисъл, и полицаите са хора.
Видях ги, даже трябваше да обяснявам на едни, които се шашнаха, че ченгетата са в парадни униформи, т.е. не са дошли за нас. Но не направих връзката, а пък и онази духова музика беше на запис. А пък празникът е на цялото МВР, не само на жандармерията, ако трябва да сме точни.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jul 05, 2007 9:52 am

Между другото, вчера имаше някакви проблеми със сайта в hit.bg и Васил го дръпна при себе си; ако може, някой (Марфа? някой от модераторите?) да смени връзката в първия пост в тази тема на http://savestrandja.ludost.net/.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 05, 2007 9:57 am

Веднага!
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

shannara
Misting

Post by shannara » Thu Jul 05, 2007 9:57 am

Циркът става все по-голям:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000301
http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=355849
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=355936

:shock: :shock: :shock:
На същото основание - неясни граници, миналата година ВАС заличи защитената местност "Камчийски пясъци" до с. Шкорпиловци. На този принцип беззащитни пред съда са и още около 400 защитени кътчета в страната, обявени преди 1989 г.

Това само тук може да стане. :evil:

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Jul 05, 2007 11:20 am

ВАС бил "стресиран" от обществения натиск за Странджа:

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=356034
Съдът не може да реши съдбата на Странджа, нито на Черноморието. Това се решава от изпълнителната и законодателната власт. Това каза председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев пред журналисти, цитиран от БТА. Според председателя на ВАС обществената нагласа, че съдът е определил съдбата на Странджа, е изкривена. По Конституция и закон съдът не може да отменя защитени територии и национални паркове.

Той не може да каже дали в някоя заповед има пороци и нарушения. Съдът не може да решава да се застрои или строежи да бъдат разрушени, каза Пенчев. Съдът се произнася дали дадено решение е законосъобразно или не, а не решава дали решението на политиците е целесъобразно, посочи председателят на ВАС. Той попита защо Министерството на околната среда и водите не е взело мерки да санира решенията си и да направи правен анализ на законодателството по-рано. "Всички искаме да има безпристрастен съд. Има сериозен фактор, влияещ върху безпристрастността на съда", каза Пенчев. "Това са медиите и общественото мнение и натиск".

Председателят на ВАС добави, че е обезпокоен по какъв начин ще се сформира петчленният състав, който ще гледа делото оттук нататък. Той посочи, че безпокойството му е породено от обществения натиск, че съдът се е произнесъл в полза на мутрите и бетона. "Когато обществото казва кое е правилно решение, какво чакаме от съда тогава", попита Пенчев. Той добави, че поради обществения натиск съдиите от ВАС са стресирани.

Нямам основание да не съм убеден в безпристрастността на тричленния състав, взел решението за Странджа. Нека да ограничим компетенциите и да не хвърляме вината само върху един орган, каза Константин Пенчев.

Припомняме, че на 29 юни тричленен състав на ВАС взе решение, с което заповедта на министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване на Природен парк "Странджа", е прогласена за нищожна.

Междувременно в сряда Върховната административна прокуратура атакува с протест решението на ВАС за "Странджа". След преценка на материалите в делото мнението на прокуратурата е, че решението на съда е неправилно.
Вече започнаха да си измиват ръцете. В случая Пенчев не е прав, защото случаят подлежи на тълкувание, поради което и е отнесен до ВАС. Освен това явно не му прави впечатление, че една от съдиите е подписала решението с особено мнение (само най-големите непукисти се обявяват против, обикновено). Колкото до стреса, ами ако защитаваха държавния, а не частния интерес, може би нямаше да са толкова стресирани. Иначе ако държат да имат добра репутация, може би съдиите трябва да се замислят защо ги смятат за корумпирани на първо време.

Иначе добрата новина е, че от протестите има смисъл, иначе Пенчев дори нямаше да си направи труда да прави това изявление. За съжаление, аз оставам на мнение, че голяма вина в случая има не само съдът, но и МОСВ. И оставам скептичен, че МОСВ ще си свърши работата както трябва, не защото не може, а защото не иска.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Jul 05, 2007 12:37 pm

Как ви завиждам, аз не можах да отида на протеста този път :(
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Jul 05, 2007 2:07 pm

Някой да знае дали За да остане природа в България имат уеб?? Понеже из линковете ви не откривам нищо за тях.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!