Така - ами този път мина доста културно, поне по отношение на полицията. Този път определено се бяха подготвили все едно, че хората щяха да щурмуват президентството - поне един взвод жандармерия. По-късно разбрах че имало вечеря на дипломатическия корпус в ресторанта на Археологическия музей. В крайна сметка протестът се премести на мястото на бившия мавзолей, в градинката пред художествената галерия. Беше малко абсурдно, защото първо полицаите накараха всички да се качат на тротоара, въпреки че никой не стоеше върху улицата, а само върху местата за паркиране в синята зона. След това обаче, журналистите които стояха именно там, бяха според мен повече отколкото демонстрантите преди тях ...
Иначе поради спонтанния характер, нямаше твърде много организирани прояви. Все пак ми хареса идеята, че част от протестиращите бяха изровили една хубава народна песен, много подходяща за случая, и раздаваха листчета с текста. В тази връзка прилагам текста тук:
ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА
Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
В цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.
През потоци, реки, бърда,
нещо пълзи, застава.
Дал е Юда самодива,
или луда гидия?
Не е Юда самодива,
нито е луда гидия.
Най е чета от юнаци,
плашила за читаци.
Бързат, бързат да пристигнат
преди птели в Сърмашик.
Да ги никой не угади
и ги подло предаде.
Пушка пукна, ек отекна
знак се даде за борба.
Бомби трещат, куршум пищи -
цяла Странджа веч ечи.
Тъй като май песента се заформя и за бъдещи протести, ако някой може да помогне с разпространението и, мисля че организаторите ще бъдат доволни.
Иначе имаше и едно недоразумение, някакви дядковци изпраскаха някаква духова музика (на запис) от другата страна на булеварда, оказа се че са от някаква гражданска асоциация или каквото там. Явно че беше първия опит някой да се възползва, аз не бих се учудил ако политици от опозицията почнат да се навъртат скоро.
В заключение, протестът може би не беше най-шумния, но този път определено привлече вниманието на медиите, така че това е правилния път. Дано все пак да има резултат, но протестите определено не бива да спират.