Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Aug 20, 2007 4:35 pm

Ян, последният ми пост беше заедно с твоя, айде сега. :) Рол, е точно Гемел очаквах да кажеш. Ма него си го знам добре (3-4 романа дотук), в подходящата част от списъка е и ще чета още. Даже бях помолил Ян, като най-добре запознат, да ми препоръча конкретна книга или серия, която не отстъпва на или дори превъзхожда Легенда. Благодаря в аванс.

Както и за всички други препоръки по молбата ми. :) (С изключение на тези от рода на "ходи се пери". :lol: )

EDIT Yan: Този обаче не е. Зададоха ти се въпроси. ОФФ-ТОПИК СПАМ.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 20, 2007 4:44 pm

ми отхвърлената от теб Наоми Новик. Прочее, къде слагаш Хал Дънкан, любопитно ми е? И след като ти отговорих на единия въпрос, ще си получа ли отговор на моите 20?

Бтв, как горният ти пост се комбинира с:
shayhiri wrote:Имам подозрения, че Легенда наистина си остава най-добрата за Гемел (поне в конкретния поджанр), така че не смятам да пробвам други от него. Тя бива - като за дебют. (плюсове: някои герои, стегната; минуси: безумни деус екс махини и доста други по-маловажни наративни грешки на начинаещите)
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Aug 20, 2007 4:59 pm

Че какво му е? Показва точно, че държа на съществените (за мен) неща и мога да си затварям очите за несъвършенства - както и с Толкин например. Пак казвам, ако нещо конкретно на Гемел ми привлече вниманието - или ми бъде препоръчано - ще го прочета. Иначе - едва ли, скоро.

Новик пише алтернативна история с дракони. И е жена. :lol: Малко множко ще ми дойде, освен ако не твърдиш, че отговаря на всичко търсено иначе.

Дънкан го има в списъка (уважаван, но само толкоз), но звучи толкова далеч от всичко, което ме интересува, че нямам желание да го слагам където и да е другаде.

30, по-скоро, въпросите. И, не, сериозно нямам време - другото настрана. Устно може. Така или иначе ме ядете точно вие, дето си говорим и на живо.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 20, 2007 5:02 pm

Е време имаш по цял ден да киснеш във форума, но не и да отговориш на няколко конкретни въпроса? Пич, АЗ мога да ти отговоря на тия въпроси за час, ако бяха към мен :roll:

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Mon Aug 20, 2007 5:12 pm

Да не говорим за това, че в писмен вид ще отговориш по-лесно, отколкото устно, защото няма да има прекъсвания и разсейвания и странични задълбавания и какво ли не... в устен разговор отговорите на тези въпроси ще отнемат поне десетина часа; в писмен вид, дори ако не го правиш непрекъснато, а на пресекулки, когато можеш, едва ли ще ти отнеме повече от два-три часа общо :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Aug 20, 2007 5:18 pm

Е как да отговори като не може? :)
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Aug 20, 2007 5:28 pm

Колкото ти ми отговори на молбата за препоръка при Гемел. :( Още повече на вас това ви е работата. :) На мен не ми е, но го правя, когато и както мога, на добра воля.

Рол пита последно за Гемел, Новик и Дънкан - отговорих, както обещано. Но на куп няма да стане.

Да не говорим пък, че обобщените ми (в предишните постове) предпочитания доста точно отговарят (принципно) на всички въпроси по списъка, ма айде. :) Недей хаби червеното. :lol: Въпрос - отговор, макар че и аз и вие, сигурен съм, си имаме по-смислена работа.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Aug 20, 2007 5:32 pm

Общи приказки, бате. В тоя форум на никой никаква не му е работата. Събрали сме се, лафим си. Ти имаш претенции за писателство, а никой писател не е прокопсал без огромен резерв от изчетена литература зад гърба си. Нещо повече, буташ си професията (и други разни покрай нея) под път и над път. Така че да, от правна гледна точка нищо не дължиш никому, но от чисто културна определено дължиш конкретни отговори. не общи, дето давали отговор на нещо си, а конкретни по конкретните въпроси. И ако няма да ги дадеш, не се хаби да пишеш в тоя топик повече.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Aug 20, 2007 5:43 pm

Когато се изразявате прецизно, просто няма кво да споря, дори и да искам. :) Съгласен с всичко в последния пост, Рол, доуточнявайки, че фентъзи списъкът ми очевидно е съвсем скромен - и не виждам с какво би събудил нечии съмнения за некоректност. :?

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 20, 2007 6:01 pm

Да не говорим пък за жалки субжанрове като уестърна, зомбитата, вампирите, Толкин фентъзито и т.н. Тия пък изобщо не ги броя за писатели.
Жанр Толкин фентъзи има само във въображението ти, това че ти смяташ, че всеки седнал да пише епично фентъзи подражава на Толкин си е твой проблем.
Стивън Кинг има вампирска книга, а именно "Сейлъм'с Лот", веднага да го изхвърлиш от списъка "Автори, от които бих чел още книги". Робърт Хауърд е писал уестърни и какъв ли не пълп освен това. Няма ли да го извадиш от почетния си списък? :P
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Aug 20, 2007 6:09 pm

Продължавам си приказката с Мат.

Толкин фентъзи има и още как. Чичо Гугъл. Даже не е задължително да е епично. Достатъчно е да има (прекръстени) елфи и/или орки и/или джуджета и т.н. Но и епичните туфли с избраният/добро/зло не са по-добри. И е пределно ясно, че Мартин е много далеч от тях - както и Ериксън и Бакър.

Ти да не би да се кефиш на всички книги на Кинг? :?

Хауърд е създал фентъзи пълпа. Сещаш се в коя категория отива. :lol:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 20, 2007 6:26 pm

Чичко Гугъл, срам ме е да си призная, но не ми е авторитет в каквото и да било. Но за да ти угодя пуснах едно търсене и сред първите резултати, сигурно поради коварен заговор, има само книги на Толкин, не описание на жанр.
Достатъчно е да има (прекръстени) елфи и/или орки и/или джуджета и т.н.
Значи Пратчет пише Толкин фентъзи? Що за кретенски критерий е това?
Ти да не би да се кефиш на всички книги на Кинг?
Не се прави на ударен, ти каза, че не смяташ писачите на вампирски книги за писатели, което очевадно би следвало да означава, че каквото и да е написал Кинг след това той изпада от играта за теб. Ditto за Хауърд и не-фентъзи пълпа му. Просто пример докъде води тесногръдието - представи си, че не бе чел досега нито единия, нито другия и почнеш с техни книги от презрените жанрове. Какво става? Ами по логиката, която така гръмко прокламираш, ти просто никога не стигаш до "добрите" им книги.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Aug 20, 2007 6:47 pm

Казва се Гуугъл-фу, умението да го използваш: http://www.google.bg/search?hl=en&q=tol ... arch&meta= 25 400 резултата.

Пратчет очевидно се е*ава с толкинисткото фентъзи и тъпанарите, които го пишат и четат.

"Писачите на вампирски книги" са едно, добрите писатели с някоя и друга книга за вампири между другото - съвсем друго. Кой се прави на ударен? Вие наясно ли сте, че вампирите и прочие шит са цели (под)жанрове с хиляди книги и стотици "автори" във всеки от тях? Очевидно за тях говоря. Не сте ли чели такива? :lol: Или точно затова гузен-негонен?

Отговорът на последния ти въпрос е точно: гуугъл-фу. Живеем в ерата на информацията, използвайте я.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Aug 20, 2007 7:02 pm

Пратчет очевидно се е*ава с толкинисткото фентъзи и тъпанарите, които го пишат и четат.
А стига бе? Ама наистина ли? Ама сигурен ли си? Аз пък да не знам баси... :lol:

Не, сериозно, това, че се ебава не пречи да ти опровергава смехотворното определение, нали? Престани да увърташ, поне веднъж.

"Писачите на вампирски книги" са едно, добрите писатели с някоя и друга книга за вампири - съвсем друго.
Well done, Captain obvious. Точно това казах и аз по-горе, ако не си схванал:
Не се прави на ударен, ти каза, че не смяташ писачите на вампирски книги за писатели, което очевадно би следвало да означава, че каквото и да е написал Кинг след това той изпада от играта за теб. Ditto за Хауърд и не-фентъзи пълпа му. Просто пример докъде води тесногръдието - представи си, че не бе чел досега нито единия, нито другия и почнеш с техни книги от презрените жанрове. Какво става? Ами по логиката, която така гръмко прокламираш, ти просто никога не стигаш до "добрите" им книги.
Вие наясно ли сте, че вампирите и прочие шит са цели (под)жанрове с хиляди книги и стотици "автори" във всеки тях. Очевидно за тях говоря.
Не беше много очевидно, аз тъкмо затова се заядох. Ти обичаш да се тупаш в гърдитре, че от една книга едва ли не всичко знаеш за даден писател, затова изглеждаше, че и малък досег да са имали с презрените жанрове би следвало да не са по рафинирания ти вкус. Радвам се, че не е така.
Казва се Гуугъл-фу, умението да го използваш: http://www.google.bg/search?hl=en&q=tol ... arch&meta= 25 400 резултата.
OK, ама нещо определението им хич не съвпада с твоето, а е съвсем общо:
"Definition - characteristic of or resembling J.R.R. Tolkien or his writings". Със същото определение и аз мога да измисля термини Matrinesque fantasy, Jordanesque, Eriksonesque, Paolinesque, ad nauseum. И кво?
Отговорът на последния ти въпрос е точно: гуугъл-фу. Живеем в ерата на информацията, използвайте я.
Не, не е. Ако съдиш за книгите главно по ревюта и семпъли, просто ставаш за смях. Но защо ли изобщо се мъча да убедя човек, който е сигурен дали един филм ще е добър или не, преди да го е гледал...

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Tue Aug 21, 2007 12:15 am

30, по-скоро, въпросите. И, не, сериозно нямам време - другото настрана. Устно може. Така или иначе ме ядете точно вие, дето си говорим и на живо.
С мен не си говориш на живо, а без да имам предрасъдъци, аз също съм много любопитен какви отговори ще дадеш на въпросите на Роланд :) Така че ако ти се освободи време, можеш за мен и за другите мълчаливи ентусиасти да сториш това малко добро и да напишеш дългичкия пост, който така те притеснява :D
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".