Поредния Толкин-спор

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

shayhiri wrote:Да. Ама в случая говорехме за конкретния фентъзи "Тъмния лорд/Избрания сирак"тм сетинг. Който май пак точно Толкин създава. Намерили с кого да се заяждат. :lol: Освен това човекът вкарва няква оригиналност дори в аванс - това, че трябва да се разделят с артефакта, а не да го присвоят, е много съществена разлика с базовия темплейт, особено като символична стойност.

Нищо конкретно не можеш да кажеш за лексиката. :lol: За Бакър имах предвид, че е с 60 години напред с материала, което очевидно е в негова полза. :roll:
Нито пък ти можеш да кажеш нещо за лексиката :lol:

Прочее, езикът за 60 години не е направил некви НЕВИЖДАНИ скокове, ше признаем...

А бтв при Толкин го НЯМА злия злодей/избрания сирак клишето изобщо :) Там ОСНОВНОТО е задружността и груповите усилия. Така че изобщо не можеш да му пришишеш генезиса на точно тоя елемент. Но както и да е, един тон автори са ме впечатлили много повече на чисто езиково ниво, а ти си най-обикновен комформист, щото те е страх да отречеш Бащицата, въпреки че отстъпва зверски на един куп от отхвърлените от теб автори, които, милите, не са случил на култов статут.
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

Рол, накара ме да си използвам гугъл-фу-то и да изровя следното подробно сравнение м/у пет книги:
Robinson Crusoe, Sorcerer's Stone, Goblet of Fire, The Hitch Hiker's Guide, The Fellowship Of The Ring
Number of characters: 480538 335007 848630 208392 771146
Number of words: 121839 80624 197473 47978 190732
Number of distinct words: 6038 5764 10227 5962 8700
Average word lengths: 3.94 4.16 4.30 4.34 4.04
Number of sentences: 2859 6711 15798 3741 13560
Average sentence lengths (words): 42.62 12.01 12.50 12.82 14.06
Number of subsentences: 16787 12476 31290 6438 26440
Average subsentence lengths: 7.26 6.46 6.31 7.45 7.21
Average subsentence per sentence: 5.87 1.86 1.98 1.72 1.95
За нещастие резултатите съвсем не са в моя полза. Щом дори Роулингица го бие, макар и с малко. Не знам, чел съм го много отдавна и си мислех, че с всички тия професури и филологии поне като wordcount го докарва. :roll: Но съм сигурен, все пак, че използва много характерни, евокативни и атмосферични думи в описанията - с отсянка на олд инглиш.
Last edited by shayhiri on Fri Aug 31, 2007 11:12 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

Копеле ти току-що цитира факти не в своя полза и се призна за сгрешил, WHAT THE HELL MAN ?!?!?!?

Светът свърши и аз не съм усетил?
А честито :mrgreen:

п.п. сори за първата дума аз така си говоря кат не е пред хора ;р посегнах да я сменя, ма така по-пълно изразява SHOCKU :shock:
This is it. Ground zero.

shayhiri
Elder God

Често го правя, всъщност - но само ако наистина съм в грешка и си преосмислям позицията. :) Важното е да се стига до съществената информация; как точно - няма никакво значение.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

Не съм чел Толкин в оригинал, но имам силното подозрение, че като богатство на лексиката Миевил е пред него. ;)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

Matrim wrote:
А черно/бялото клише тогава далеч не е било в апокалиптичните си сегашни измерения.
Стига усуква, Властелинът си е черно-бял до болка, хич не виждам с какво Джордан, че даже и Едингс са по-зле в това отношение от него.
глупости :)
Roland wrote: Но да буташ Толкин за лексика ми е малко... смешно
Roland wrote:Там ОСНОВНОТО е задружността и груповите усилия.

Moridin
Global Moderator

Пич, ще те помоля за пръв и последен път да не се увличаш с епитетите, а? На следващия трия. Може ЕВЕНТУАЛНО да ти е простено на зенита на разгорещен спор да си изпуснеш нервите, но тея ни в клин, ни в ръкав намеси в чужд спор с подобни определения директно хвърчат.
This is it. Ground zero.

Scourge
Mistborn

Moridin wrote:Пич, ще те помоля за пръв и последен път да не се увличаш с епитетите, а? На следващия трия. Може ЕВЕНТУАЛНО да ти е простено на зенита на разгорещен спор да си изпуснеш нервите, но тея ни в клин, ни в ръкав намеси в чужд спор с подобни определения директно хвърчат.
чужд спор? няма "чужди" спорове в публичен форум. но ако това те успокоява, с тия двама симпатяги хейтъри съм дискутирал въпроса още преди години по други форуми. считай го за продължение *shrug*
иначе по принцип съм на мнение, че с годините хейтърството отминава, подтикът да си различен на всяка цена намалява и човек почва да гледа обективно на нещата, ма явно още трябва да се чака.
а специално ти чети думата като "неточно" и си свиркай :wink:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

чужд спор? няма "чужди" спорове в публичен форум. но ако това те успокоява, с тия двама симпатяги хейтъри съм дискутирал въпроса още преди години по други форуми. считай го за продължение *shrug*
Какви други форуми, нещо не си те спомням, но предполагам си бил с друг ник?
иначе по принцип съм на мнение, че с годините хейтърството отминава, подтикът да си различен на всяка цена намалява и човек почва да гледа обективно на нещата, ма явно още трябва да се чака.
О, да, призавам си - плюя Властелина, защото отчаяно искам да съм различен. Разкри ме, бате. :lol: :lol:
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

shayhiri
Elder God

Matrim wrote:О, да, призавам си - плюя Властелина, защото отчаяно искам да съм различен. Разкри ме, бате. :lol: :lol:
Ами да. Рол пък correspondingly нарече мен of all people :roll: конформист.

Макар че сега като проверих за всеки случай се оказа, че било "комформист", което вероятно не е толкова обидно. :lol:

Scourge
Mistborn

Matrim wrote:
Какви други форуми, нещо не си те спомням, но предполагам си бил с друг ник?
слаба памет. :lol:
всъщност поне на едното място същия ник, на другото май беше само роланд. даже, на втори прочит може и роланд да не е бил, а само "великата" му статия за фалшивите класики.
Matrim wrote:
О, да, призавам си - плюя Властелина, защото отчаяно искам да съм различен. Разкри ме, бате. :lol: :lol:
yeah, attention whore too :lol:
то така се почва, после явно става навик.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

А може ли вместо да ми правиш психо-профил да си защитиш тезата с нещо повече от "глупости"?
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

какво означава хейтър?

Moridin
Global Moderator

Scourge, престани с остроумията. Ако смяташ да "продължаваш" спора си от някога си, използвай аргументи, а не плюй по рефлекс.
This is it. Ground zero.

grellian
E'lir

Post by grellian » Fri Sep 07, 2007 4:26 pm

Dragonsnake wrote:какво означава хейтър?
hater-N
a person who hates :lol: :lol: :lol: