Тъй като и аз смятам себе си за толкинист (макар че думата не ми харесва, просто харесвам това, което е написал), ето и моето виждане по въпроса:
Малко ми е смешно да обвиняваш някого, че не струвал, само защото много хора са го копирали, както май се случва с голяма част от анти-Толкин мненията (нямам предвид този форум, а по принцип). В крайна сметка от чисто литературна гледна точка, "Властелинът на пръстените" не е някакъв шедьовър, и това че издателите често го представят за такъв, не означава, че Толкин е виновен за това. "Властелинът" (и "Хобитът" преди него) е просто романизирана версия на измислената митология, с която Толкин се занимава още от студентските си години, нито повече, нито по-малко. Основното достойнство на "Властелинът" е въображението на Толкин и светът, който създава. В крайна сметка, аз не очаквам повече от един професор по древни езици, който до края на живота си се е занимавал предимно с преподаване, а не с писане на романи, които при него са били по-скоро нещо като хоби (макар и доходоносно).
Колкото до "Силмарилионът", наистина книгата е по-добре издържана от литературна гледна точка, и явно това е заради приносът на Кай. Все пак, както и Кристофър Толкин си признава в предговора, това е просто тяхната подборка на митовете, създадени от Толкин, след като много от тях са имали по няколко версии, така че не е ясно как би изглеждал "Силмарилионът", ако Толкин беше успял да го завърши докато е жив. Но при всички положения, колкото и добра да беше редакцията, без въображението на Толкин, книгата не би била толкова интересна.
Последно, искам да отбележа, че екранизацията на "Властелинът" като че ли направи донякъде лоша услуга на книгите на Толкин. Защото много често се получава, че някой изгледал филма, решава да прочете и книгите, и далеч не получава това, което обикновено се рекламира - "най-великото фентъзи на всички времена". Така че смятам, че донякъде съм облагодетелстван, че имах възможността да прочета книгите доста преди изобщо да се чуе за екранизация. Да не говорим за всичките недостатъци на филмите на Питър Джаксън, които създават доста различни очаквания за книгите. Но това е, живеем в свят, където често опаковката май е по-важна от съдържанието.
This signature is not yet rated