Мислех да не се меся повече, но тъй като всичко тръгна от моя пост, че Фиц е героят, който яде най-много бой, май не е честно сега да се скатая и да оставя Voland сам тук.
На мен ми се струва, че при всички тия писания разбирането за Фиц и защо ние с Voland го намираме за лузър много се отмести от първоначалното ни твърдение. Значи, не става дума да е непременно як пич, кораво копеле и т.н. Става дума поне за проява на здравословно чувство за самосъхранение, някакво все пак човешко достойнство и себеуважение и на места, за здрав разум. Има един особено фрапиращ за мен момент в поведението на Фиц. Не си спомням подробности но горе-долу - по някое време той се представяше за овчар. Имаше някаква жена в групата, която се досещаше за истинската му самоличност и той това го знаеше. Също така знаеше какво ще му се случи, ако го хваната, достатъчно го бяха мъчили преди. И вместо да избяга някоя нощ, той реши да се скатава пък дано не го познаят. Е, нема късмет, познаха го, хванаха го докато си спеше сладко и за пореден път го счупиха от бой. Ми кажете ми къде е логиката на такава постъпка. Да, може би щяха да го хванат докато бягаше, но поне щеше да е опитал да се спаси, може би щеше да има шанс да им се изплъзне. Но той дори не опита. Ей такива негови постъпки са тези, които ме дразнят у Фиц. Има моменти, когато трябва да си по-твърд, по-решителен, по-бързомислещ и действащ. И въпреки всичките ви твърдения, че това е реален герой, пак не го приемам за такъв. Чак пък такъв мухльо аз на живо не съм срещала още.
И не е вярно, че никой никого не може да убеди с постовете си. Аз съм готова да изслушам всеки, който може да представи аргументирано мнение, да помисля над това, което казва и евентуално да си променя становището, ако видя, че автора има макар и малко право. Но поне по отношение на Фиц не видях такова мнение. От всичките постове в подкрепа на Фиц аз разбирам само "Фиц е готин, защото е смотаняк, а това го прави различен от другите пичове във фентъзитата, освен това ми е близък, защото понякога и аз правя като него и това автоматично го прави реален, жив образ." Ми не, не е така. Може да е различен от другите фентъзи герои, но това да си различен не е достатъчно, за да си и харесван. Различен е, но е жалък. Еми, ако за вас това е разнообразие в жанра, ОК. Ако е търсен ефект от страна на авторката, пак ОК, постигнала го е. Но въпреки всичко това, за мен Фиц никога няма да бъде нещо по-различно от пълен смотаняк.
Себеидентифицирането с фентъзи герои е допустимо, ако си под или около 16. Всякакъв намек за такова нещо след тази възраст е просто несериозен.