Точно. Китайските китайци могат да са изключително неприятни, щото са шумни, смрадливи, параноични сметкаджии - хитреци на дребно. Те си живеят като китайци, в съответния чайна таун. Не ги обичам особено, но не ми е проблем да ги толерирам, щото спазват законите на страната, работят като волове и болшинството от тях правят всичко по силите си децата им да се образоват и да заживеят като канадски китайци. Няма да седна да си пия ракията с тях, ама няма и да им навредя по някакъв начин - дори на най-неприятните ми китайски студенти не съм писала тенденциозно ниски оценки, а съм ги оценявала винаги обективно на базата на квото са направили, а не на това колко са ми приятни.
Канадските китайци са си канадски китайци - и самите те така се самонаричат. По принцип канадците имат навика да уточняват откъде са им корените, щото доста от тях са станали канадци преди няма и две поколения и много добре си спомнят откъде са дошли. Те са като китайските китайци минус по-скандалната простащина. Същото е и с мюсюлманите, източноевропейците и изобщо сичката сволач от ориент експреса. Ориент експреса си оставя по-колоритните и приятни неща тука за общо ползване, ама кочинката се модерира и става поносима за всички. Аз на тва му викам мултикултурализъм - уважение има към културното наследство и специфичното поведение на всяка етническа група тук, стига въпросното културно наследство и поведение да не пречат на околните. Не е нужно да харесваш всички етноси и култури в едно такова общество - нужно е просто да не им пречиш и да не ги дискриминираш.
Ето така примерно, аз много уважавам китайската култура - храната им, традиционните им носии, бойните им изкуства, философията им, митологията им и прочее. Не уважавам обаче объркани китайски бабки, които ще ме направят да си изплюя бъбреците от блъскане в градския транспорт, нахални китайски студенти, които лъжат, за да получат по-висока оценка или китайци, които отказват да научат английски и да участват в мултикултурното общество тук, капсуловайки се форевър в Китай 2 (чайна таун).
Имам същите сантименти към индийците, арабите, руснаците и прочее. И ги наричам индийци, араби и руснаци, щото не са канадци. Канадци НЯМА - такова нещо НЕ съществува от културна гледна точка. Ако имаше канадци, нямаше да имаме мултикултурализъм, а САЩ.
Имам подобни сантименти и към местните реднеци, а.к.а. местното бяло население, което е тук от да кажем цели 3-4 поколения, а не 1-2 като имигрантите. Т.нар. бяло население ще ти каже, че има датски, ирландски, италиански и т.н. корени. Канада е първата страна, в която се е случвало да ми зададат въпроса "What is your heritage?". Не откъде си, не ква си. Ей така го формулират. Тоя въпрос го задават по същия начин и на родени в Канада канадци, щото това е начина да се почерпи информация за културния ти бекграунд.
Ето това е мултикултурализмът за мен. Бтв, като поживееш малко в такъв доста от скандализиращите простотии спират да те скандализират, щото се научаваш да ги приемаш. Няма да седнеш да ги правиш сам, ма ако някой ги прави около теб, няма да ти създаде позиви за повръщане. Става ти ясно, че и ти правиш скандализиращи простотии в очите на околните. В Европа това не се случва - там всички сме от десетки поколения в съответната си страна, имаме болестно силно национално самосъзнание, не сме виждали кой знае колко други раси и култури и имиграцията се приема едва ли не като посегателство върху личността. Имигрантите често се третират като някви животни - бачкат най-скотските професии и живеят в гета. И така назрява класова омраза. Това го няма в Канада.