Длъжен ли е Трип дa ми харесва преводите

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Apr 24, 2008 9:07 am

хапвайте ядки повечко :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Apr 24, 2008 9:08 am

shayhiri wrote:
Момичето сведе очи с форма и цвят на бадеми. Градът лежеше в краката й, безкраен и изпълнен с изкушения.
----------8-)
Тромаво и бездарно. Редактирай го :mrgreen:
And you can't dance with a devil on your back...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Apr 24, 2008 9:21 am

И аз да се присъединя, че бадемът е никакъв на цвят. Когато се каже "бадемови" очи се има предвид точно формата им. Като "кръгли", "кОси", "издължени" и пр. Не знам защо някой би си направил асоциации с цвят. Когато се говори за цвят на очи се използват съвсем други прилагателни: "сини", "зелени", "черни като оникс", "пъстри" и пр. Очи с цвят на бадеми?! Хъ.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Apr 24, 2008 10:43 am

Тва бадема с черупката или без?
Image
Тия неща трябва да се изясняват, да не остане читателя с впечатлението че примадоната е с ''вакъл'' поглед явно.

Ама като кажеш "устни като вишни" кво значи, малки червени и с костилка в средата ли :P Деа и поетиката :mrgreen:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 24, 2008 2:49 pm

Рол, самото споменаване на "цвета", паралелната конструкция или мястото й в конкретното изречение? За последното съм доста съгласен (може да отиде в съвсем различно изречение). За останалите не още.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Trip
Moderator

Post by Trip » Thu Apr 24, 2008 2:56 pm

Аз бих казал, че само бадемовото споменаване ти стига. Ако нещо друго не е изрично казано, човек ще си ги представи и кафяви.Иначе е хубаво, че си се опитал да освежиш някак клишираното описание.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 24, 2008 3:04 pm

Дам. :? Е точно по таа причина, ако остане само формата, ше я махна и нея. Клишетата яко (ме) дразнят, освен ако не са единственият/най-добър начин да се каже нещо съществено - тогава ги промъквам някак м/у капките, възможно най-незабележими или леко маскирани.

Апропо, какъв изобщо е смисълът на "бадемовата" форма? Че са овални - а не кръгли или дръпнати, така ли? Значи почти всички красиви очи ше са "бадемови". Къв смисъл от думата тогава? Pure purple. :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 24, 2008 3:24 pm

Еми не, точно идеята е, че са по-скоро издължени, отколкото овални. Реално такива очи се срещат според мен доста рядко, специално сред европейците. Аз си ги представям като хавайски очи ;р
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Apr 24, 2008 3:24 pm

Да, доста често се свързват с източните народи...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 24, 2008 3:28 pm

Значи съвсем на място съм го изплякал, шото целта беше точно да опиша красива китайка (насред араби), без да споменавам изрично произхода й. :)

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 24, 2008 3:32 pm

Югоизточни ;р

китайците са слънчогледови семки, не бадеми
This is it. Ground zero.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Apr 24, 2008 3:33 pm

Тази форма се счита за бъдемова, при очите.!
Spoiler: show
Image
Но, до колкото знам, се ползва само за формата. Не за цвета.
На испански доста често се ползва израза очи лешников цвят. Но бъдемов нямаме. :wink:

А вие приемайте повечко захар нещо!! :lol:
Last edited by BaYa on Thu Apr 24, 2008 3:35 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Apr 24, 2008 3:34 pm

Moridin wrote:Югоизточни ;р

Не беше ли нещо свързано с ориз?

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Apr 24, 2008 3:35 pm

Кое? Вманиачаването или бъдемовите очички?? :lol:
:mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Apr 24, 2008 3:36 pm

Moridin wrote:Югоизточни ;р

Така ли?! :evil:
Spoiler: show
Image
Първата излязла в гуугъла снимка, расисте. ^^ А въпросната героиня може да е от Югоизточен Китай. :P