За и против целодневната работа

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Целодневна добре платена работа или по-беден, но свободен живот?

Ше се потим, кво да правим
14
33%
На тия грозни капиталисти я НИКОГА па нема..
16
38%
Уви - целодневна И нископлатена
8
19%
Както дойде, за кво ми е тоя личен живот
4
10%

Total votes: 42

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sat May 03, 2008 12:35 am

Morwen wrote:Добре, а защо подхождаш с идеята, че е задължително да ползваш екстрите, ако не те кефят?
Първо ++ на това.

Второ - "все"-то беше сложено поради твърде критичните предишни няколко мнения :)

Трето - Мор - спорим малко за различни неща. Не мисля, че най-големите ти нужди не могат да се решат от целодневна работа. Ако обаче все пак ти се наложи да бачкаш по цял ден, смятам, че ще оцениш това, което ти предлагат като бонус. Колкото и да е "загробващо" понякога.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Sat May 03, 2008 2:57 am

А това с 20-те процента за свой си проект не е чак толкова яко, колкото звучи. Да, ти решаваш какво ще правиш, но каквото и да излезе, то е собственост на гуугъл. Аз ако имам идейка, която мисля че си струва, няма да седна да я правя в офиса(за да си остане моя). А в офиса тогава какво ще правя? Еми остава да си работя по ежедневните задачи или да правя нещо, което мисля че... е тъпо и няма смисъл от него. /другия вариант е да съм някой гийк, дето пише за слава и удоволствие.

А иначе ти ако не щеш - никой няма да те задължи да си играеаш на катерушките в гуугъл. Обаче те, понеже са тоолкова яки и предотставят толкова много фън и екстри на работното място, очакват от тебе комитмънт(нещо съм в серя с чуждици днес). И ако ти не работиш по 10 часа на ден, то има много други, които с удоволствие биха го правили и биха релаксирали в аквариума и играли джаги и т.н..

И искам пак да подчертая злостността на това със седенето повече в работното мястото. Ти първоначално си мислш, че решаваш сам дали ше работиш там или просто ше се позабавляваш малко, но на практика ти се привързваш към офиса и за теб става нормално там да киснеш по 10+ часа. И в един щастлив ден, когато шефа на отдела ти каже - момчета, трябва да понаправима малко така овъртайм тая седмица, на теб ти се струва съвършенно нормално да не си тръгнеш към вкъщи, когато ти е свършил работния ден. Това е много гаден и слузест психологически похват. Ако мислите че преувеличавам или говоря глупости - може да поговорите с някой специализиращ корпоративна психология(примерно)(а аз съм го правил).

А какво стана миналия петък. Засилил съм се аз да изляза на разсохдка и да хапна, когато шефа влиза с 20-ина сандвича и вика - "Ше правиме Браунбек!". Какво било то - практика в щатите, при която в петък не се излиза на обяд, ами се яде нещо в офиса докато се води разговор за активните проекти. Чакай са, ми че то това си е работа, не е ли така, да се синхронизирам с останалите аз какво правя и да си изливам проблемите, които имам, та евентуално някой да земе да ми помогне. Да, случва ми се по време на обяд да разменя някоя друга приказка с колега относно нещо в работата, което ме вълнува в момента, но спонтанно. И не в офиса. Аз си замълчах тогава, но на следващата "кафява чанта" просто ше си стана и ше си изляза.

И + това не обичам да ям сандвичи. И не са полезни и са висококалорични. И хич, хич ама хич не обичам някой(освен продавача, за който поне се предполага, че си е измил ръцете) да ми пипа храната . :neutral:
Look at the darkness...
...around me.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Sat May 03, 2008 8:23 am

dellusion wrote: И + това не обичам да ям сандвичи. И не са полезни и са висококалорични. И хич, хич ама хич не обичам някой(освен продавача, за който поне се предполага, че си е измил ръцете) да ми пипа храната . :neutral:
Абе не си ги мият много. Или поне забелязвам, че взимат парите и после ти правят сандвича. :evil:
I am Fire! And LIFE INCARNATE! Now and forever . . . I am PHOENIX!

thunder
Forsaken

Post by thunder » Sat May 03, 2008 9:04 am

Добре де, само в моето ли бачкане не работим овъртайм, освен ако преди това не подшишем едно документче, че е одобрен от шефовете и после ни го плащат в следващата заплата. При това ни го плащат както си трябва - с увеличение от непомнявечеколкобяха процента за извънредните часове?

Dellusion - ако ще правиш собствен проект, който да е само твой - правиш си го в свободното време. В работно време, когато ми плащат да правя нещо

Компанията очаквала от мен commitment - в договора пише - 8 часа на ден, 5 дни в седмицата. Като приключи работния ден - тръгваш си. Като в сряда съм седял 10 часа (понеже имам нещо да довърша този ден) в четвъртък/петък си тръгвам час по-рано. Ако някой от шефовете има проблем с това - на един бял лист, подписан и от двама ни пише кой е прав. Стига да си вършиш работата в тези 40 часа, разбира се, или поне в повечето от тях :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue May 06, 2008 2:43 pm

thunder wrote:Добре де, само в моето ли бачкане не работим овъртайм, освен ако преди това не подшишем едно документче, че е одобрен от шефовете и после ни го плащат в следващата заплата. При това ни го плащат както си трябва - с увеличение от непомнявечеколкобяха процента за извънредните часове?
За да е кратко и ясно - да!!!
Дори аз, чието работно време е седем часа и половина на ден, 5 дена от седмицата, нормално оставам по час. Стоя и по повече. И съм си много доволна от работата и фирмата в която работя, понеже до сега не съм срещала подобни предполагам!
А пък с това да излезнеш денс по-рано, понеже си преработил вчера, нямам никакъв шанс. По-вероятно е да ми платят малко повечко от време на време, ако стоя често до по-късно. Но да излезна по-рано, ец. :?
:mrgreen:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue May 06, 2008 2:50 pm

Работата е така замислена че да не може да се свърши за нормалното време особено ако се работи по нещо и се окаже - аре само 1 час да си довършим да не остане за утре и така нататък :lol:

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 07, 2008 12:08 am

И аз ако изляза по-рано съм убеден, че ще ме гледат все едно съм убил дете, незаивисимо че всеки ден седя по минимум половин час отгоре.

Абе изобщо кво си говорим.

Морв, това не го схванах съвсем, както и ++ на Коцето. Какво като не им ползвам екстрите? Офертата става ОЩЕ по-зле. Напомням, че там си заточен в офис на майна си райна. Ако не ползваш тяхната детска градина, аре бегай тия 40 километра до тая в града. И пак сме в ситуацията, която вече разисквах.

И да, мненията ми са критични. Разочарован съм от корпоративните условия, поне в моя бранш, нормално е да съм доста критичен. Тъй че и "все"-то си е съвсем нормално.

А иначе РРС тук е доста прав. 40 часа да си свършиш работата, при което те просто ти дават работа, която не можеш да свършиш за толкова време, освен ако не правиш само това, а дори и тогава (аз лично нито мога, нито желая да се съсредоточавам по 8 часа на ден безспир). Опраяй се и си ходи по-рано, после не си си свършил работата. Шанс?
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed May 07, 2008 1:02 am

Ам, защо предположи непременно, че най-близката детска градина е на 40 километра?
Много е просто. Работиш някъде. Това някъде освен работа и заплата ти предлага паркинг, детска градина, билярдна зала и безлихвени заеми.
Никой обаче не те задължава да ги използваш. Ако не искаш да си им длъжник или след като напуснеш работа да не трябва да си променяш целия живот, просто не ги ползваш тези екстри.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 07, 2008 7:28 am

Защото такъв е случаят с Гугъл Headquarters, а оттам тръгна разговорът ;)
This is it. Ground zero.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 07, 2008 10:15 am

Еми малко са Шефовете дет не те товарят с повече работа от възможното. В крайна сметка нали не я върши той. До са съм видел само 1, ама не му издържаха нервите на човека, щото и над него имаше катили. Едно на ръка, че и на колеги да попадне човек свестни е трудно.
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Wed May 07, 2008 10:45 am

Верно си е туй. Моят шеф примерно е страшно свестен (предлагал ми е да работи вместо мене веднъж, когато бях болен ебаси! Накрая ми купи антибиотик за 45 лева :shock: ) обаче част от колегите ми са некадърни и нагли на всичкото отгоре. Добре, че и аз съм нагъл непукист та.....

Ral
Smallfolk

Post by Ral » Thu May 08, 2008 10:29 pm

Ше се потим я.
Предпочитам да се скапвам след работа,отколкото да се скапвам за това,че не съм изкарал достатъчно.Особено ако разчиташ само на себе си....Лизинги,кредити кой ги няма?
Когато няма виновни те се назначават!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Tue Jun 03, 2008 5:35 pm

Хм офисна веселба...

http://fishki.net/comment.php?id=36086
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”