Реална ли е онлайн комуникацията?

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Oct 14, 2010 5:23 pm

Уф, аз уж писах нещо...
Ще кажа нещо, което сигурно казвам поне ежемесечно - всичко си има степени. Включително и връзването. Примерно колкото и нахъсано да съм спорила с РРС, не мога да кажа че това ме е вбесявало или че имам някакви неприятни спомени. Е, вързала ли съм се тогава? Ся, разбира се, връзвала съм се до бяло светене на безразборно тролене, при това донякъде защото и на живо е същото. Така че в тоя случай Жоро е прав. Но аз все пак си мисля, че е лесно да си прав за крайните случаи:)

Иначе, Жоро, на въпроса ти - ти ми обясни, че имало вероятност едното общуване да протече така, другото - иначе. Да, но има вероятност и на живо да не различиш извинителната от подигравателната усмивка, или пък и в писмената реч с някой близък да си достатъчно наясно и да имаш време да обмислиш репликите. Това е въпрос на стечение на обстоятелствата. Аз говорех за при равни други условия.

Но дори да не е така - да, има по-голяма вероятност наистина да не се разберете през форума, защо това автоматично означава, че зачеркваш всички такива разговори като неразбрани? Все едно да кажеш, че след като зрелите банани се развалят по-лесно, всички зрели банани са развалени. (Между другото, бананите се белят от дръжката, нали знаеш :mrgreen: )
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Oct 14, 2010 6:22 pm

@JaimieLannister
Абе аз го наблюдавам тоя феномен в тематичните форуми, в които има по-малко, но пък за сметка на това постоянни потребители. В крайна сметка се образува някакво общество, в което хората се познават и си комуникират като наживо. Това съм го виждала тук, в Сивостен, в аниме.лудост и дори силно посещаван форум като АнимеС. Преди това съм го виждала в ИРЦ. В нито един от тези форуми и чатове нещата не останаха САМО на онлайн ниво - в крайна сметка направиха се срещи, хората се видяха и наживо. Оттам насетне тънката граница между онлайн и реалното общуване беше престъпена и сега си говорим в тия форуми, както си говорим и наживо.

Как се водят дискусиите, зависи много от типа участници във форума. В Сивостен, в който се бяха събрали разни НПМГейове и научни работници (настоящи и бъдещи) се пишеха фермани с цитати от научни източници. Тук, където са се събрали хора, които обичат да четат и пишат художествена литература, се пишат фермани, ма се приемат и цитати от Уикипедия. В аниме.лудост фермани пишат 2-3 човека, аз съм от тях, но повечето не ги ебе за това и си изказват гледната точка в два реда. Но имат гледна точка и са мислили върху нея. Там хората са около моята възраст, всичките вече бачкат и се борят с живота по някакъв начин. В АнимеС има 10К+ потребители и е хаос. Болшинството са малки и ги вълнуват съвсем различни неща. Там дискусии с фермани няма да видиш (сигурно има една с мое участие и на Роланд).
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 15, 2010 12:05 am

Морви ПАК други оси!

ЛИЧНА тематика => взимане насерионо
НЕЛИЧНА тематика => ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА

НАЖИВО => шанс за лична тематика ПО-ГОЛЯМ
НА ФОРУМ => шанс за лична темаитка ПО-МАЛЪК

баси толкова е просто, че боли!

дори не вдявам за кви равни условия говориш
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Oct 15, 2010 12:13 am

Демек, Жоро, ако те разбирам правилно и този път, ти продължаваш да смяташ, че разговорите във форумите са разговори, които не би водил със същите хора в реалния живот? Или че в реалния живот би ги водил по различен начин заради изразните средства? Или и двете?

Ако е първото, ами съжалявам, ама не съм съгласен - може би конкретно за този форум, но много силно не съм съгласен :) На практика *всички* разговори, в които съм участвал в този форум, съм ги водил и на живо или със същите, или с други хора. Добавено: а, да, разбира се, като за човек с математически начин на мислене е нужно да кажа и твърдението в другата посока: има достатъчно разговори във форума, които са се основавали на мои лични преживявания, както и на мнения и усещания за света, които биха влезли в категорията "силно ме засягат персонално и лично".

Ако е второто... не, по този въпрос няма да се потретвам и почетвъртвам вече, достатъчно пъти си написах мнението за внимателното четене :)

Ако е нещо друго, явно хич не се разбираме :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Oct 15, 2010 12:28 am

Жорко, спекулираш, кака.

Веднага ти давам пример за обратното, базиран на скорошни случки:
Наживо (или в чат в реално време) Симеон решава да бъде голям гъзар и да изтъкне, че чете повече книги от мен, а аз съм затънала в простотия (или по-скоро наука, но за него е все в гъз, знаем). Аз или няма да му обърна внимание (може дори да не го чуя нали, ако нещо съм се разсеяла), или ще си го пусна покрай ушите, щото съм от онези люде, които не се трогват особено от богатата сай-фай и фентъзи обща култура, както не се трогват особено от богатата комикс обща култура. Сиреч, считат, че на тоя свят има и по-стойностна литература, с която да се самоизтъкват, ако толкова им се иска. Може и да се избъзикам (както и стана като си говорехме в Скайп) и да му кажа да ходи да търкаля аспиринчета или нещо от сорта.

Когато обаче на всеослушание пред целия геймс форум Симеон реши да демонстрира патронайзинг поведение (насочено към Александър в случая, но по същата причина с ЧЕТЕНЕТО НА ЛИТЕРАТУРАТА, УАУ!!!) + намеци (нагловати според моята ценностна система) за това кому какви са задълженията в един форум и това стои черно на бяло и мога да го прочета 4-5 пъти, като побеснявам все повече и повече на всеки нов прочит, се случва революция. За справка - виж Прането.

Това в реалната комуникация нямаше да протече по тоя начин, най-малкото щото и двамата със Симеон щяхме да се интимидейтнем взаимно и да се държим една идея по-прилично. Това е пример за пренасяне на сериозни лични отношения в онлайн средата. Щото това се случва между Симеон и мен. Ако примерно делюжън реши да каже нещо по отношение на количеството литература, което чете спрямо моето, ще игнорирам поста му и толкова. Аз игнорирам доста постове във форумите, в които пиша. За да се вържа, трябва или човекът отсреща да ми е важен, т.е. с него да имаме сериозна комуникация, независимо от медията, или нещото да ме касае лично (примерно кой кви слухове пуска за това на кого и как духам).

Oui. Je suis garbage.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 15, 2010 12:33 am

Ех, имам чувството че си си чел упътването на колдрекса вместо моя пост.

Жоро, кажи ми как във форума не е имало доста прикрити и няколко открити спора на лична тематика и как на живо никога не сме спорили по принципни въпроси.

Също така, убийствата на малки деца в Руанда не ме засягат, но трябва ли непременно да са ми напълно безразлични, понеже са в интернет? Кога нещо е лично - ако се отнася за мой приятел не е ли лично? За колко близък приятел?

Нека не забравяме и въпросът какво точно е връзване...
Last edited by Morwen on Fri Oct 15, 2010 12:48 am, edited 1 time in total.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 15, 2010 12:35 am

Отговарям на Пенчев, щото пишех ебаси изпълнения с райчъснес пост, когато спря тока и ми го затри @(№*§@(+)!§$)*Ъ@$+!@§$*)ЯВУЕР)*(ЯВ

после ще прочета Амелия.

Та:

Всъщност нито едното от двете, Пенчев. Казвам, че единствените дискусии, които си струва да се взимат насериозно, са личните и че такива във форума (да, този КОНКРЕТНО ФОРУМ също) е ужасно невероятно да се случат, защото той не е такъв тип медиум (отбелязвам, че под лични тематики НЕ разбирам твоето: има достатъчно разговори във форума, които са се основавали на мои лични преживявания, както и на мнения и усещания за света, които биха влезли в категорията "силно ме засягат персонално и лично". и горе обясних нагледно и с примери какво разбирам под лична тематика, ако трябва ще се самоцитирам, ако пак не е ясно).

НЕЩО ПОВЕЧЕ, в правилата на ТОЗИ КОНКРЕТНО ФОРУМ, такава комуникация (лична) е НЕДВУСМИСЛЕНО discouraged и frowned upon.

Поентвам - всички други спорове, спорчета и гръмки изявления за шофьорските умения на жените НЕ ЗАСЛУЖАВАТ взимане насериозно. Те са рандъм мнения на рандъм дюдове, били те и близки. Имам скъпи приятели, които ХАРЕСВАТ ИВАН КОСТОВ, ебаси. Какво са жените шофьори пред КОСТОВ, за бога?!

Сега, ако все още ще се тупаме, можеш да пуснеш сърча, да ми изкопаеш десетте примера на форума за лични теми по моята дефиниция...... и после да видиш колко е общият брой постове във форума и да си сметнеш проц.. промилите на дял на тоя тип комуникация
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 15, 2010 12:38 am

@Хриси - примерът ти отговаря на моята дефиниция за "лична тематика" и "заслужаваща взимане насериозно размяна на мнения", но на фона на хилядите постове тук е очевидно изключение (което и твърдя в отговора ми към Пенчев). И - повтарям - е простъпка според правилата (СИМЕОНЕ)
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 15, 2010 12:39 am

Жоро, аз се опитвам да те науча да белиш банана от дръжката. Ти ми обясняваш, че той е кръгъл костилков плод.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 15, 2010 12:46 am

Morwen wrote:Ех, имам чувството че си си чел упътването на колдрекса вместо моя пост.
Не съм :arrow: (тва е кат у лево, ма у десно, шот нема такава стрелка)
Morwen wrote:Жоро, кажи ми как във форума не е имало доста прикрити и няколко открити спора на лична тематика
НЯКОЛКО

Morwen wrote: и как на живо никога не сме спорили по принципни въпроси.
това какво общо има? аз не казвах, че на живо тия неща трябва да се взимат по-насериозно. казвах, че на живо има по-голям шанс да се обърнат към лични или да имат лична отсянка, КОЕТО ВЕЧЕ би било причина да ги зимаш насериозно.

Morwen wrote: Бтв, как това че ВСИЧКО във форума трябва да ти е през оная работа се връзва с това, че ПОВЕЧЕТО във форума не е лично? Сам противоречиш на теорията си.
Никога не съм казвал "всичко" бтв, или ако съм, е било в смисъл на "повечето". Очевидно и във форума има изцепки, което уточнихме още в примера ти с Никола. Ти, уви, се вързваш (за разлика от РРС, макар той да отрече) на около 90% повече теми от тези, идентифицируеми като "изцепки" (= лични), откъдето тръгна и цялата тая дискусия.
Morwen wrote: Също така, убийствата на малки деца в Руанда не ме засягат, но трябва ли непременно да са ми напълно безразлични, понеже са в интернет? Кога нещо е лично - ако се отнася за мой приятел не е ли лично? За колко близък приятел?

Казах кога е лично с доста примери в кавички в един от първите си (и ужасно перфектни) постове; границата я слагаш ти, поради което и никой не казва, че грешиш да се впрягаш, но границата ти е зле :mrgreen: за теб е лична дискусията за 300 и за хайпенето по некви неясни причини. Или поне даваш такъв вид.

изобщо не ми е ясен примера с убийството на деца в Руанда. това че не са ти безразлични, не виждам как значи, че трябва да се впрягаш ако Шайха/Рейлайт/Пешо/Коцето не е против тях. Уотевърнеснес. . Ш/Р/П/К не ти казват, че си идиот, щото не си ок с убийството на деца в Руанда, значи нямат нищо ЛИЧНО против теб, следователно няма какво да се впрягаш от мнението им. Нека си грешат и нека са зле - извинения на Шайха, Рейлайт, Коцето и Пешо, който и да е той бтв, изпползвах ги тотално на рандъм.

бтв тематиката е малко кофти за релативистичен спор, можеше да не е убийство на деца все пак..... ся звуча твърде колдблъдед и ми разваляш перфекционизма :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 15, 2010 12:46 am

Morwen wrote:Жоро, аз се опитвам да те науча да белиш банана от дръжката. Ти ми обясняваш, че той е кръгъл костилков плод.
Не. АЗ те уча да белиш банана откъм другия край, а ТИ ми обясняваш, че той е кръгъл костилков плод.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Oct 15, 2010 12:55 am

Това не беше много оригинално. :mrgreen:
За теб явно всичко е просто - ако някой ти каже "гаджето ти спи с мен" бан и вечна омраза, ако не - мир и любов, все едно кви други ги разправя или с чие гадже спи. Нещата твърде рядко са толкова екстремни, макар да са ставали и такива наистина само по изключение.
I don't wanna die

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Oct 15, 2010 12:56 am

Просто е и това са МНОГО по-малко нерви на главата ми бтв ;)

А иначе може и да не беше оригинално, но аз наистина те уча как да не си оставяш хубавия ден по форумни спорове, а ти ми спориш за принципа, така че имам повече право на банановата метафора ;Р
Last edited by Moridin on Fri Oct 15, 2010 12:58 am, edited 1 time in total.
This is it. Ground zero.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Oct 15, 2010 12:57 am

Ммкей. Значи всичко опира до това, че ти не се чувстваш ангажиран емоционално в разговори, които засягат неща, които не ти се струват важни - или че много по-малко неща ти се струват достатъчно важни, за да се ангажираш емоционално. При мен не е така. Немалко от нещата, които са обсъждани във форума, са ми достатъчно важни - за мен, не за всеки - за да преценя, че си заслужава за тези неща да вложа малко чувство зад писанията си - точно толкова чувство, колкото бих вложил, ако някой ми говори със същите думи и със същия (доколкото го схващам през монитора - а, повярвай ми, винаги се опитвам да вярвам в доброто у хората) тон на живо. Явно сме различни хора :)

Добавено: грррр, днес не ми е ден, бях изпуснал едно много важно "не" в първото изречение!
Last edited by Roamer on Fri Oct 15, 2010 12:58 am, edited 1 time in total.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Oct 15, 2010 12:57 am

Там е номерът, че в тези спорове, дори когато спорим на общи теми, се пренасят много от личните ни възгледи за света и личното ни отношение, което имаме вече към човека отсреща. А такова отношение се сдобива и от онлайн комуникация само. Това бтв НЕ БИ ТРЯБВАЛО да се случва нито наживо, нито намъртво - просто щото идеалната дискусия е тази, в която човек не се обижда и не обижда опонентите си и е супер обективен. В реалния свят обаче нещата не стоят така - всеки има някъв багаж, който ще не ще вземе, че се пооткрехне по време на спор. Дори когато спорът е за това как се бели банана (откъм страната обратна на дръжката, разбира се).

Oui. Je suis garbage.